Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 49 návštěvníků)

Jak na pečení chleba v troubě

0.0
Jak na pečení chleba v troubě

Potřebné ingredience

350 ml vody (mléka), 2 lžíce octa, lžíce oleje, 2 lžičky soli, 50 g celozrnné mouky (pšeničná, špaldová, vločky,..), 150 g žitné mouky, 360 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí ( 1/4 čerstvého + lžička cukru)

2 či více lžiček drceného kmínu, hrst semínek - slunečnice, dýně, tykev, lněné semínko..

Postup přípravy

Těsto na chleba si připravím na program Klasik v pekárně (lze i na program Těsto). Před posledním kynutím (u Ety Siesty čas cca 1:40) těsto vyndám z pekárny a pobouchám ho na podložce, aby spadlo. Potom z něj vytvaruji kouli a dám kynout do cedníku, který si nejdříve vyložím čistou, lehce pomoučenou utěrkou. Nechávám kynout ještě zhruba půl hodiny až hodinu, až bochník hezky dokyne.

Vykynutý podložím rukou a opatně ho překlopím na plech. Musí se velmi opatrně, aby těsto nespadlo, jinak by se muselo nechat znovu vykynout. Na vršku ho nastřihnu nůžkami do kříže, aby nepraskl a pomašluji osoleným mlékem.

Hned vkládám do vyhřáté trouby, do které hodím pár kostek ledu, aby se rychle vytvořila pára. Spolu s chlebem vložím do trouby zároveň hrnek vroucí vody. Peču 15 min na 220°C, poté vyndám hrnek s vodou, znovu pomašluji celý bochník a pak dopékám zhruba 30-35 min na 180°C .
Pokud začne chleba hodně tmavnout, přikryji ho zvrchu alobalem. Po 30-ti minutách zkusím špejlí a pokud těsto nelepí, vyndávám.

Když je chleba upečený, měl by při poklepání na dno znít dutě.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jajulik 3. 4. 2013, 16:44
(Y) (Y) (Y)
rencabed 3. 4. 2013, 16:25
Dobrý den, ještě jsem chléb v troubě nikdy nepekla. Prosím Vás ty kostky ledu mám hodit kam do trouby? A hrnek s vroucí vodou musí být z jakého materiálu, nepraskne v troubě? Děkuji.
Brucha Vecha 31. 7. 2008, 20:02
Tak právě peču Váš chlebíček :-$ sice původně jsem ho chtěla péct v troubě ale nějak není času, tak zatím ho peče pekárna :-) Ale určitě brzy zkusím i v troubě, tak jsem zvědavá, jaký bude [A]
keltka 10. 6. 2008, 19:59
táááák Zuzko,dopekla jsem chlebík a musím říct,že lepší jsem ještě nepekla (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) jen mě trochu mrzí,že ted budu muset jen dělat tenhle váš než ten můj hrk frk do pekárny a hotovo ;-)
zuzaa 10. 6. 2008, 22:30
@keltka Supééééééér!!!!! (Y) (Y) (Y) já ho taky nedělám pořád.. akorát když vyjde čas, v pekárně je to prostě jednodušší, nemusí se nic hlídat a je to bez práce ;-)
keltka 11. 6. 2008, 8:04
@zuzaa no právě ;-)jen se to tam nafrká a dělá práci za mne a já pak můžu říct jak makám v kuchyni :-D ale je fakt,že na tenhle z trouby nemá :-$.i dnes ráno je vynikající (Y) (Y) (Y)no jako vždy-váš recept je zárukou úspěchu (L)
lape 10. 6. 2008, 14:09
Zuzko, má nachystané přísady na tento Váš chlebíček v pekárně a chci ho zkusit upéct v troubě, ale chci se zeptat: Dáváte to na suchý nebo vymazaný plech?
zuzaa 10. 6. 2008, 22:29
@lape Laďko, já váš vzkazík objevila až teď.. celé odpoledne jsem tu nebyla.. já dávám všechno na pečící papír.. housky, bulky, chleba.. tak doufám, že jste se s tím nějak poprala (Y)
lape 12. 6. 2008, 9:25
@zuzaa Dělám to taky tak.Chlebík byl skvělý.Dnes dělám zase.Není to první recept od Vás, který jsem vyzkoušela a zatím všechny SUPER. (Y)
Willow M 3. 6. 2008, 21:53
Zuzanko, Vy jste taky dobrý živel :-). Stíháte všechno. Já taky peču chlepa, ale v pekárně,je to pro mě pohodlnější. Jste moc šikovná (clamp) (clamp) (clamp)
zuzaa 3. 6. 2008, 22:13
@Willow M Díky Markétko (F) (F) (F) Já ho taky většinou peču v pekárně, právě pro to, že je to rychlejší.. ale z trouby je fakt lepší, tak občas peču i v troubě ;-)
Willow M 3. 6. 2008, 22:16
@zuzaa Zuzanko, navrhuji tykání, souhlasíte?? (F) (F) (F) Někdy vyzkouším péct chleba i v troubě, teda až jí uvolní dortíky... ;-) ;-) ;-)
zuzaa 3. 6. 2008, 22:18
@Willow M Jasně že jo, je to pro mě čest (D)
Willow M 3. 6. 2008, 22:21
@zuzaa Tak super, pro mě také (D) (F) (F) (F) :-)
mikky.h 3. 6. 2008, 12:22
Dobrý den Zuzko, dnes jsem se rozhodla upéct podle Vás chleba,nechápu proč jsem měla obavy ( vždyť se jednalo o Váš recept ),dělala jsem z poloviční dávky a klasicky na lžíce ( odměřování ),výsledek je z trouby venku a popravdě nezjistím,zda chleba zní dutě,páč už skoro nenííííííííí . 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| 8o| Děkuji za recept,pomyslný klobouk smekám a již jiný chléb péct nebudu... (L)
zuzaa 3. 6. 2008, 14:38
@mikky.h A tady mám ještě nějaké postupy na pletení housek apod. http://zuzaa.wgz.cz/kynute-2
mikky.h 3. 6. 2008, 21:33
@zuzaa www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=514737 Zuzi,tady mám svoje... |:o) |:o) |:o) se chlubím,že??? ;-) ;-) ;-)
zuzaa 3. 6. 2008, 22:11
@mikky.h Jen se chlubte, Míšo ;-) Máte tam i krásnou vánočku |:o) |:o) |:o)
mikky.h 4. 6. 2008, 8:40
@zuzaa děkuji Zuzi,tahle je fakt dobrá,zkuste ji,je od Petry ( petezuel ),nemá jedinou vadu na těstíčku a o chuti ani nemluvím.. (F) (F) (F) :-# (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
zuzaa 3. 6. 2008, 14:36
@mikky.h Jéé, Míšo, to je super!!!!!!!!!!!! |:o) |:o) |:o) Mám radost, že se vám povedlo, já sem taky jen tak něco nedám, nebojte.. jen to, co projde tvrdou cenzurou :-D
zdenka.maderova 28. 5. 2008, 10:16
Chlebík už je vyzkoušenej a je úplně perfektní (Y)
zuzaa 28. 5. 2008, 12:40
@zdenka.maderova Díky Zdeni, mám radost, že se povedlo! (clamp) (clamp) (clamp) (F)
zdenka.maderova 26. 5. 2008, 11:37
Tak tady ta rada mi chyběla. Musím to určitě vyzkoušet. (Y)
zuzaa 26. 5. 2008, 14:27
@zdenka.maderova Budu ráda, když vám pomůže :-) :-) :-) Tak ať se povede!! (Y)
Bona1 26. 5. 2008, 10:53
(Y) (Y) (Y) vypadá fakt skvěle jak dosáhnete té kůrky je to tím ledem? respektive vzniklou parou v troubě nebo tím mlékem já potírám chleba slanou vodou a nikdy!!!!!! se mi taková kůrčička nepovede. :-(
zuzaa 26. 5. 2008, 14:26
@Bona1 Evi, je to tím osoleným mlékem ;-) a dost mi peče trouba, tak jsem měla skoro polovinu doby chleba přikrytý alobalem, aby nebyl černý (H) Pára zvyšuje vlhkost v troubě a měla by zabránit přepečení kůrky :-$
egon e 25. 5. 2008, 16:44
ach jaj ja osobne som nikdy chlieb este nepiekla ale v nasej rodine je to zvyk od nepametam a ten tvoj je (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*)
zuzaa 25. 5. 2008, 18:01
@egon e Díky Eriko (L) (L) (L) (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie