Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 55 návštěvníků)

MAKOVKY

0.0
MAKOVKY

Potřebné ingredience

175 ml mléka, 1 žloutek (bílek na potření), 10 polévkových lžic oleje, špetka soli, 65 g cukru, vanilkový cukr, pár kapek citr. šťávy, 400 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí

Postup přípravy

Těsto po vykynutí rozdělit na 12 kousků, vytvarovat válečky, ohnout do rohlíčků. Na plechu jsem nechala kynout dost dlouho, snad 3/4 hodiny, potřela zbylým bílkem, posypala mákem a pekla při 180 stupních 15-20 minut (první plech 19 minut a druhý 15 minut, tak si vyberte ).
DOPORUČENÍ: Jakmile dáte nahřívat troubu, vložte do trouby na dno kastrolek s vodou, jako při pečení chleba. Pro kynute testo je lepsi, kdyz se pece ve vlhkem prostredi, v troube nasycené párou.

PS:

Příště už jen dvojitou dávku!

http://rybi-cka.blog.cz/0806/makovky

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Yasmin 7. 9. 2010, 13:31
Marcelko, naprosto famózní loupáčky (L) (L) (L) recept ukládám a už jiné nepeču. Syn je miluje, a až je ochutná, určitě nebude chtít jiné :-$ Jen cukru jsem dala asi 100gr, jsme holt na sladší ,-) Lucie
Pekyska 7. 5. 2009, 12:23
vypadají výborně, určitě je vyzkouším. Díky (F)
madlin 1. 3. 2009, 12:34
Milá Marcelko.Od pátku mám svou první pekárnu. Chtěla jsem poprve vyzkoušet něco mnou vyrobeného...Ne jen nasypat směs a vodu.Hledala jsem a vaše makovky mě moc zaujaly. Před chvíli jsem dopekla a už skoro nejsou, ještě teplé zmizely z mísy. Jsou neuvěřitelně výborné!!!!! (Y) (Y) (Y) Mnohem lepší než kupované (Y) Opravdu VYNIKAJÍCÍ :-p :-p Sama jsem překvapená, jak se mi povedly. Moc a moc díky za suprový, rychlý a nenáročný receptík. Opravdu, k poděkování se přidává i celá moje rodina...Hanka P.S. Příště rozhodně dělám z dvojité dávky
rybickarybka 6. 3. 2009, 23:44
@madlin To jsem ráda, slýchám na recept i negativní zkušenosti... Někomu se povedou moc, někomu ani ne. Díky za pozitivní komentář! (L)
Hupcza 28. 1. 2009, 20:12
opět výýýýýýýýýborné (Y) stavila se mamka ...nejdřív, že nechce, že už jedla ...nakonec jich pár spráskla a odjížděla s pytlíčkem na snídani :-)
bukos 19. 11. 2008, 17:44
Tak jsem dnes dělala ke (C)...sypala jsem skořicovým cukrem a mandličkama. Těsto moc nenakynulo v pekárně, ale na plechu se vše dohnalo, dávala jsem 1/3kostky droždí čersvého a je to asi lepší než sušené....jsou krásně nadýchané (clamp) (clamp) (clamp) Moc děkuju za recept...ukládám do oblíbených |:o) |:o) |:o)
Hanka.B. 19. 9. 2008, 16:41
Dneska jsem je dělala - první plech jsem spálila 8o| , druhý se vyvedl - to už jsem si dala pozor... Takže příště peču na menší teplotu!! :-$ Jinak naše Terka tyhle rohlíky /kupované/ miluje, tak jsem jí chtěla udělat radost, ale nestalo se. Jsou o dost tužší a taky suché :^) Nedělám někde chybu?? Dělala jsem to přesně podle návodu, tak nevím. No, zkusím je ještě jednou a uvidím.
rybickarybka (upraveno) 20. 9. 2008, 16:26
@Hanka.B. Řekla bych, že jsme je take nikdy takove jako z obchodu neměli. Je třeba vzit do uvahy, ze v pekarnach se pouzivaji ruzne pripravky pro udrzeni krehkosti ci jak se to jmenuje. Mozna je treba nechat dele kynout, nebo melo testo na kynuti nizsi teplotu - nemyslim jen testo, ale pak i rohlicky na plechu je treba zakryt uterkou, aby na ne nesel pruvan - staci, aby se kolem plechu hemzila spousta lidi, ktera dela pruvan. Kynute testo by melo odpocivat v klidu. Ta teplota v troube mohla pecivo take prilis vysusovat. Proste zkuste dat do trouby na dno kastrulek s vodou, kynutemu testu dela "dpbre" kdyz se pece ve vlhkem prostredi... podivam se do textu, kdyztak to tam dopisu. Ta vlhkost muze byt taky hodne dulezita. Drzim palce na priste! :-)
Hanka.B. 9. 10. 2008, 11:13
@rybickarybka Marcel, díky za rady, zkoušela jsem je ještě 2x, ale prostě u nás nemají úspěch - škoda, protože není nad domácí pečivo. Takže bohužel musíme na Makovky jezdit do Hypernovy ;-)
Andilek.Niki 15. 8. 2008, 13:00
Včera jsem zkoušela, jsou úúúúúžasnééééé (Y) |:o) (clamp) Moc děkuji za recept! Mají jen jedno mínus - nejde jim odolat, má dieta je v troskách (pst) :-# (zajic) (C) , ale stejně příště napeču z dvojité dávky (flower)
Michaela.Z 19. 7. 2008, 21:47
poprvé jsem si nechala vykynout těsto v pekárně, a nevím, kde udělali soudruzi chybu, ale vůbec mi těsto nenakynulo :-( zřejmě málo droždí - asi je lžička a lžička. Snad to příště dopadne lépe - pro snídani holt skočíme do Alberta ;-) ;-) ;-)
rybickarybka 19. 7. 2008, 22:14
@Michaela.Z Už jsem se setkala i s drozdim starym, ktere proste nemelo tu schopnost testo unest... nenakynulo. Jestli se to ani nehnulo, tak to bylo drozdim. Ale pozor, testa je relativne malo, zdaleka ne plna nadoba pekarny.
Michaela.Z 19. 7. 2008, 22:21
@rybickarybka Marcel, já droždí koupila nový, sušený, trvanlivost má dost dlouhou *-) dala jsem tam zarovnanou kávovou lžičku. Chuťově je těsto dobré, ale prostě nevykynulo :^) Zkusím to znovu za pár dnů, až vychladne "pocit", že jsem nešika ;-)
rybickarybka 19. 7. 2008, 22:51
@Michaela.Z Tak dej priste klidne 1,5 lzicky drozdi, to bude taky v pohode. Ja sice daval 1,5 lzicky az na 500-600g mouky, ale bude to fajn, to jeste takovy velky rozdil neni.
Lucyl 8. 7. 2008, 19:15
Mňam mňam jsou výborné ke (C) tak i samotné (Y) díky za recept (L) a s tou dvojitou dávkou máte naprostou pravdu ;-) :-)
ivka71 5. 7. 2008, 12:15
Dobrý den,Marcelko včera jsem zkoušela vaše Makovky (clamp)musím pochválit byli (L) děkuji za dobrý recept a nápad byla jsem rodinkou pochválená i od soudedky která byla u mě na (C) (hello)vás Iveta (Y)
rybickarybka 5. 7. 2008, 13:46
@ivka71 Jé, my je měli včera tady a motali sme s detma ruzne tvary... sneky, kolecka, rohlicky, pletynku... ani jsem je uz nefotila, byli strasne sisate...

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie