Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

TIRAMISU podle Radky M. (Káka1) ID 8416, s úpravičkou, i jako dort k 18

0.0
TIRAMISU podle Radky M. (Káka1) ID 8416, s úpravičkou, i jako dort k 18

Potřebné ingredience

balík dětských a cukrářských piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání 33%, moučkový cukr - popř. i cukr krupice - nebyl v tom rozdíl, rozpustná káva, rum, 1 čtverec či obdélník taveného sýra, 1 žloutek

Postup přípravy

Tavený sýr nahřeju trochu v mikrovlnce, aby se dobře zašlehal, strčím do šlehače jako první, pak žloutek, pomazánková másla, smetany. Vyšlehám, cukr přidávám podle chuti - cca 8-10 polévkových lžic mírně navršených.
Do nádoby (já dělám do porcelánové zapékací mísy, výhodná koupě :)) poklademe na dno cukrářské piškoty, pokapeme silnou kávou s rumem (na celé tiramisu dávám do asi 0,5 dcl studené či vlažné vody jen 3 káv. lžičky Nescafé a 2 káv. lžičky rumu - nemáme rádi promočené piškoty). Překryjeme vrstvou krému, znovu piškoty - tentokrát ty kulaté (tak je to v původním receptu a to se mi osvědčilo), pokapeme opět trochu rumem s kávou, překryjeme zbylým krémem, uhladíme. Přes sítko posypeme kakaem a dáme do ledničky na 24 hodin. Mnohem lepší je však na 48 hodin - zkuste to někdy vydržet, uvidíte, jak se lépe zaleží. Krém mám tuhý pěkně od začátku, nic mi neteče, je třeba trošku déle šlehat. Používám různá másla i šlehačky, kupuju většinou v Plusu nebo v Globusu a zatím se vždycky podařilo. V másle je někde napsáno, že obsahuje 0,5% soli, vůbec nevadí, cukr to přebije.

JAKO DORT
==========
Stejné množství surovin i postup jsem použila i na dort do dortové formy o průměru 26 cm.

Dortovou formu jsem "vyložila" pečicím papírem tak, že jsem tam jakoby skřípla čtverec pečicího papíru mezi dno a boční okruží, vyložilo se dno. Pak jsem ustřihla pru pečicího papíru a vyložila vnitřní stěny.
Musela jsem předem vymyslet, jak to všechno udělám, aby byl dort převozuschopný autem bez držení spolujezdcem, takže nějak dobře upevněný a zabalený.
Do takto připravené vyložené formy jsem tiramisu udělala, posypala kakaem a šoupla do lednice. Po 48 hodinách jsem otevřela okruží a sundala ho, pečicí papír jsem opatrně odloupla, spodní čtverec jsem nechala jako podložku, udělala jsem na něm ozdobně vykrajované rohy. Boky dortu jsem obložila cukrářskými piškoty převázala stuhou. Popotahováním za spodní pečicí papír jsem přetáhla celý dort na kartonovou podložku (předem změřenou, aby se vešla na šířku i délku do transportní krabice). Ozdoby na dort jsem dělala z bílé čokohmoty, byl to můj první pokus a nebylo příliš času. Pak jsem celý dort i s kartonovou podložkou zašoupla do krabice a tu obalila fólií pro zpevnění a hurá za oslavencem. Všechno to vydrželoooooo!

Ozdoby z čokohmoty:
=================

1x 100 g čokoláda Orion bílá
1,5 lžíce pšeničného sirupu

Ohřála jsem čokoládu ve vední lázni a vmíchala sirup, bylo to rup šup hotové, jak to chladlo, tak to tuhlo, podle rad tady jsem to dala na 1 h do lednice, pak před tvořením rozpracovala s malým nahřátím v mikrovlnce. Někdo to tu taky psal, že mu z toho tekl dost tuk, mně taky, ale já ho jakoby vymačkala do ubrousku a pak dobrý. Vyválela jsem placičku a vykrájela tvary a vymodelovala růžičky. Skoro bych řekla, že pro začátečníka je to jednoduššší než marcipán. Taky pak hotová růžička rychle v lednici ztuhne - dala jsem je do platíčka od vajec, aby se vytvarovaly a nesplihly na placku, hmota je po nahřátí měkkčí, sice se s ní lépe pracuje, ale hůře drží požadovaný tvar, hlavně když je z tenkého plátku.
Všechny ozdoby jsou až na maličkou kuličku o velikosti nehtu z celé 1 dávky ze 100 g čokolády.

Tak po takhle dlouhatánské době se mi konečně podařilo vyfotit tiramisu na řezu - ale vidíte, že jsem nezvládla žádné kultivované aranžmá, prostě než to manža zblajznul, tak jsem to rychle vyblejskla :)

Vylupuju z dortové formy vyložené pečicím papírem

Obloženo dortovými piškoty

A hotovo, nazdobeno

A ještě jedna fotka

A takhle zabalený odjížděl, je to nejoblíbenější dezert naší Terky, tak ho dostala k 18. narozeninám v trošku jiném provedení...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bromovka 5. 6. 2010, 23:12
Přidala jsem i fotky posledního výtvoru - tiramisu jako dort k 18. narozeninám - děkuji za inspiraci jak jinak než kuchařinkám tady na MMB... (L)
jitpro 23. 12. 2009, 13:14
tedy výýýýborná (D) (D) (silvestr)
jitpro 23. 12. 2009, 13:13
Takhle dělám Tiramisu taky, jen tedy rovnou bez taveňáku a bez žloutku a je to výýýýorná záležitost. Jitka
Bromovka 25. 8. 2009, 22:30
přidáno foto dezertu na řezu... vidíte, že nijak příliš nepromáčuji piškoty kafem s rumem, nemáme to rádi přiliš mokré. Naosledy jsem změřila, že do cca 1 dcl studené vody dám jen 2 kávové lžičky rumu a 2-3 mírně navršené kávové lžičky nescafé a tohle množstvíé mi stačí na obě vrstvy.Ještě bych jednou ráda zkusila jak jsem se dočetla v jiných receptech místo rumu Amaretto likér, až ho uvidim, tak koupim... A žloutek když nedám, tak to nikdo nepozná, takže už nedávám ;-) Když se tam dá štipka oranžového potrav. barviva, má pak stejnou barvu jako originální mascarpone krém.
Zrušený účet 20. 10. 2008, 8:57
Ten je k (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie