Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 207 návštěvníků)

Zdravá a rychlá rajská

0.0
Zdravá a rychlá rajská

Potřebné ingredience

pro celou rodinu: 1 cibule, 3 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, tak 400 g rajského protlaku, 500 g těstovin, bobkový list, celá skořice (dle chuti, nemusí být, ale dodá tomu šmrnc), nové koření, pepř černý - kuličky (nemusí být, ale netřeba se bát, i pro děti, omáčka je ve výsledku jemňoučká), sůl, olej, citron, cukr

Postup přípravy

Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, pak přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme vývarem nebo bujónem, přidáme koření, osolíme a dusíme do změknutí. Na konec přidáme protlak a hned odstavíme z plotny, přidáme šťávu z půlky citronu a špetku cukru. Vše rozmixujeme (předtím vyndáme koření). Omáčka je krásně hustá (konzistenci hlídáme množstvím přidaného vývaru pro dušení). Já ji dala holkám s těstovinami a nestačila jsem se divit, jak to do nich padalo. Tak jsem zbytek ještě v hrnci vyfotila a řekla si, že se s vámi podělím :-)

Moje tipy: cibulku + zeleninu dělám v tlakáči, trvá to pak opravdu chvilinku
v rámci ještě většího urychlení lze použít mzaženou směs "pod svíčkovou"
já místo protlaku používám takovou speciální dětskou bio omáčku (základ rajčata + je tam i mrkvička, jablečný koncentrát... ) - je bezvadná i samostatně na těstoviny se sýrem a v téhle omáčce je špičková. Mají ji v síti bioprodejen Albio. Je od firmy Zwergenwiese a jmenuje se "Bio omáčka rajčatová dětská".

To je ta moje oblíbená omáčka, kterou používám i v tomto receptu.

Cibulka je osmahnutá.

Zeleninka je už přichystaná v mixéru.

Najemno nařezaná.

Voda a bujón (nebo vývar) + zelenina + koření dáme na cibulku a dáme dusit doměkka.

Po změknutí vyjmeme všechno koření, přidáme protlak, nasypeme tak 2 lžičky cukru a šťávu z půlky citrónu... a mixujeme do hladka.

DOBROU CHUŤ!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zuzka - z8 26. 9. 2011, 16:32
Dobrý den, můžu se zeptat kde scháníte tu bio dětskou rajčatovou omáčku? Kupujete ji přes internet nebo v nějaké prodejně s bio potravinami? Děkuji za super receptík určitě vyzkouším a dám vědět jak chutnalo. :-)
dodysek 8. 5. 2009, 19:57
Dobrý den, rajskou jsem nikdy nemusela, ale hledala sem recept, že jí zkusím uvařit pro manžela, který rajskou miluje. Zkusila jsem tedy uvařit omáčku podle vašeho receptu a rodina je nadšená. A já....bože jedla bych ji snad každej den. (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Je naprosto VÝBORNÁÁÁÁÁÁÁ. DĚKUJI (L) Donna (D)
akros 24. 11. 2007, 22:40
NAPROSTO SUPER A PRO ZMĚNU LZE NĚKDY UPÉCT V TROUBĚ NA PLECHU MASOVÉ KULIČKY - JAKO NÁPLN DO PLNĚNÝCH PAPRIK A TUTO OMÁČKU K TOMU JEDNOU RÝŽI JEDNOU TĚSTOVINY A MLSAT SE DÁ I SSTUDENÁ ;-)
Terapera 20. 10. 2007, 9:42
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)mooooooooooooooc dobré !!!!!chválím !!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)a děkuji (L) (L) (L) mám v oblíbených a jinak snad už rajskou vařit nebudu (jidlo) (jidlo) (jidlo) Katka (hello) (hello) (hello)
dapru 15. 9. 2007, 20:56
Prosím moc, mohla bych uveřejnit váš recept na jednom foru, kde se schází parta žen ohledně hubnutí???? (L) Ráda vás uvedu jako autorku, nechci se chlubit cizím peřím. Ale opravdu bych se ráda podělila s ostatními o tuto skoro dietní variantu rajské. Děkuji moc předem .....
Lyka 24. 9. 2007, 1:26
@dapru Milá Dagmar, určitě ten recept uveřejněte. A ať všem chutná! (Y)
dapru 15. 9. 2007, 20:34
Nejprve jsem měla z toto receptu strach - rajskou my rádi, tak jsem se ale odhodlala a omáčka předčila mé očekávání. (Y) I doma jsem sklidila velkou pochvalu (clamp). Jsme masožravci, takže jsem ve vedle v hrnci uvařila masové mleté kuličky /maso mleté, vejce, sůl, pepř, troška hl. mouky/ a vývar použila na dobrou polévku. Díky, tato rajská je skvělá , oceňuji zejména, že díky zelenině se už nemusí zahušťovat.
Lyka 24. 9. 2007, 1:28
@dapru Mám radost, že tato zdravější rajská sklízí takový úspěch. :-)
P+M+M 27. 7. 2007, 14:16
Tak dnes jsem kuchtila po Vašem a jsem moc spokojená. Orestovaná kořenová zeleninka tomu dá tu správnou hustotu (takže žádná nastavovačka moukou a další převařování) a taky sladkost, takže už se jen kosmeticky doladí chuť. Na skořici jsem už úplně zapoměla dávali jsme ji do domácího kečupu a ta do rajdy určitě patří. Všem vřele doporučuji !!! (clamp)
Nikis. 23. 5. 2007, 13:10
Markét, musím vám napsat, že tato rajská je prostě výborná (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Hned jak jsem si přečetla tento úžasný recept, tak jsem šla vařit rajskou podle vás a výsledek je úžasný, chutná mi to ještě mnohem víc, než "normální" rajská a hlavně, bez mouky, to je super!!! (clamp) (clamp) (clamp) Opravdu tleskám!!! Ten recept jste vymyslela sama? (Y) Díky, Nikola (F)
Lyka 24. 9. 2007, 1:31
@Nikis. Milá Nikolo, omlouvám se za pozdní odpověď (měsíc sem, měsíc tam :-))... ale ten recept jsem četla jednou někde v nějakém časopise a ještě jsem ho trochu doladila... takže ten základ, že místo mouky se zahušťuje kořenovou zeleninou, není původně z mojí hlavy. ;-)
Lena001 23. 3. 2007, 12:54
Markéto moc děkuji za super recept, nikdy jsem rajskou nevařila a tak mám obrovskou radost jak se mi povedla |:o). Natálce moooooc chutnalo (L). Místo té vaší omáčky, kterou nemám možnost sehnat, jsem použila rajčatové pyré Volfrutta. Jo a ta skořice tomu dává moc dobrou chu´t. Lenka (F) (F) (F)
Lyka 23. 3. 2007, 22:05
@Lena001 Tak to mám velikou radost Lenko. (Y) Já se taky nepovažuji za kuchařinku a podle tohoto receptíku jsem dělala svojí první rajskou v životě (no, bylo to celkem nedávno a od té doby ji občas dělám, holkám mooooooc chutná). |:o) Poprvé jsem byla taky překvapená, jak je to dobré a že jsem to zvládla. :-)
Loba 27. 1. 2007, 12:50
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Právě jsme doobědvali-omáčka je naprosto (L) (L) (L).Moje (X) si pěkně smlsla a já taky :-) Neměla jsem doma klasický protlak, tak jsem použila obyčejné rajčatové pyré-to jsem trochu povařila a i tak to je mooooooc dobrý.
Lyka 27. 1. 2007, 18:01
@Loba (Y) (Y) (Y)
janaforyou 27. 1. 2007, 10:31
každopádně vypadá krásně (PL) (PL) ^o) ^o)
janaforyou 26. 1. 2007, 20:57
taky se na ní chystám,ten protlak už nevaříte ,není to pak kyselé ??? :-) :-)díky Jana
Lyka 26. 1. 2007, 21:44
@janaforyou Já ho nevařila, protože kupuji takový trochu "speciální" protlak v obchodě s biopotravinami - Albio. Je to od firmy Zwergenwiese a jmenuje se "Bio omáčka rajčatová dětská". Je podobná protlaku (proto jsem do receptu napsala protlak, protože toto je opravdu specialita a protlakem lze určitě nahradit). Má v sobě kromě toho protlaku ve složení ještě jableč. koncentrát, slun. olej, mrkev, cibuli... a je děsně jemňoučká a dobrá i samotná. Ta se převařovat nemusí a možná by se ani neměla. Běžný protlak nevím, nemám s ním moc zkušenosti. Ale myslela jsem, že to bude stejné ;-)
janaforyou 26. 1. 2007, 22:41
@Lyka myslíte ,že bude ten protlak v dm drogerce? tam občas mívjí takovýhle potraviny že jo? ;-)
Lyka 27. 1. 2007, 9:25
@janaforyou Tam občas taky nakupuji bio, ale o protlaku nevím... předpokládám, že něco tam bude :-)
KOFI 26. 1. 2007, 21:34
@janaforyou Tak já ten protlak vařila. Jaksi mi to v receptu uniklo, že bych měla hned po přídání odstavit ;-)
KOFI 26. 1. 2007, 20:34
...tak nad tímhle receptem už týden slintám a dneska jsem tu Vaši rajskou konečně uvařila. Je V-Ý-B-O-R-N-Á (Y) (Y) (Y). Jinak, než s kořenovou zeleninou už ji dělat nebudu. Moc děkuji za recept. Je fakt SUPER (clamp)
Lyka 26. 1. 2007, 21:46
@KOFI (Y) (Y) (Y)To mám opravdu radost, že se ten recept chytl. Myslím, že je fakt fajn. Některá děcka kořenovou zeleninu nejí a takto to do nich dostanete a ještě si chtějí přidat :-)
luciasanta 26. 1. 2007, 21:53
@Lyka Taky se připojuji k chvále - chuťově je to výborné (přidala jsem si ke koření ještě malou celou skořici, jak jsem zvyklá do každé rajské omáčky). A hlavně je to výživově hodnotnější než klasika, tedy rozvařená cibulová jíška (vlastně jen tuk, cibule a mouka jako základ). Ještě by se nám k tomu šikly nějaké kuličky z mletého masíčka - s tím to udělám příště. Díky za výborný recept nejen pro naše prcky. Lucka (Y)
Lyka 26. 1. 2007, 22:00
@luciasanta (Y) (Y) S tou skořicí máte úplnou pravdu. Já ji tam poprvé dala a teď jsem na ni úplně zapomněla (teď jsem tu omáčku vařila podruhé v životě). Příště ji tam šoupnu zase (clamp) (clamp) Děkuji za doplnění. Dám to s dovolením i do textu receptu. |:o)
luciasanta 26. 1. 2007, 22:09
@Lyka Markétko, jasně to tam dejte - já ještě přidávám do rajské i několik hřebíčků (počet dle množství - cca 4 ks na litr omáčky). Jo - a pro méně zkušené kuchařinky - před mixováním (já osobně) vytahuji všechno koření - sice se to ponorným mixérem rozmixuje (snad krom skořice a bobk.listu), ale já v tom ty černé ďupky nemám ráda. :-$ Lucka :-)
Lyka 26. 1. 2007, 22:34
@luciasanta :-) To já tedy taky ne... ďubky nééééé ;-)
cicmoši 23. 1. 2007, 21:58
super skúsila som ju s tou zeleninkou a je fakt výborná , žrala celá rodina jak divá........ (clamp) ;-) :-)
Lyka 26. 1. 2007, 18:49
@cicmoši (Y) (Y) To jsem ráda.
jad 23. 1. 2007, 17:24
Taky takhle vařím rajskou, ta kořenová zelenina je v tom výborná. Můžu jenom doporučit.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie