Ořechovo-jablečné řezy s karobovou polevou
Potřebné ingredience
Na plech (23*23cm): TĚSTO: 500 g nahrubo strouhaných jablek, 200 g polohrubé mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g curu krupice (část lze nahradit vanilkovým), 80 ml oleje, 40 g sekaných ořechů, 30 g rozinek, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, (špetka kardamomu), rybízový džem na potření ******* KRÉM: 100 g másla (pro odlehčení lze přidat i tvaroh), 60 g moučkového cukru, 40 g strouhaných ořechů, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu ******* KAROBOVÁ POLEVA: 1 šálek sojového mléka, 5 lžic karobu, 1 - 2 lžíce medu, 1 lžíce másla, trochu Solamylu na zahuštění
Postup přípravy
Máslo a cukr vyšleháme do pěny, zašleháme žloutek, mleté ořechy a nakonec kakao a rum.
Upečený korpus necháme zcela vychladnout, vodorovně prokrojíme, namažeme džemem, potřeme krémem a přiklopíme druhou polovinu. Povrch pocákáme karobovou polevou (sojové mléko zahřejeme, za stálého míchání přidáme karob, chvíli mícháme a pak odstavíme, vmícháme med, máslo a dle potřeby zahustíme Solamylem). Hotové řezy uložíme do lednice a po ztuhnutí krájíme na kostky.
Pozn.: Karob (neboli "svatojánský chléb") je náhražka kakaa. Obsahuje více vápníku a až o 70 % méně tuku než obyčejné kakao. Neobsahuje alergeny. Je k dostání v prodejnách zdravé výživy buď jako světlý či tmavý prášek. Vyrábí se z něho také karobové tyčinky, dražé, čokolády nebo pomazánky.
Upečený korpus vodorovně rozřízneme a potřeme džemem
Naneseme ořechový krém...
Přiklpíme druhou polovinou korpusu a ozdobně pocákáme polevou
Zbylo ještě na muffinky :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé