Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Perníčky

0.0
Perníčky

Potřebné ingredience

65 dkg hladké mouky, 24 dkg moučkového cukru, 4 celá vejce, 10 dkg medu, 5 dkg tuku Hera, 1 polévková lžíce skořice, 1 polévková lžíce směsi perníkového koření, čajová lžička sody bicarbony. Kdo chce tmavší těsto, může přidat 2 až 3 lžíce kakaa.

Postup přípravy

Suroviny přesijeme, přidáme vejce, rozehřáty tuk s medem a postupně přidáváme mouku. Dobře vypracované těsto musí být hladké a tužší. Vykrajujeme a pečeme při 170 až 180 stupních. Perníky po vytažení z trouby hned potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo bílkem, aby se krásné leskly. Zdobíme bílkovou polevou.

chaloupka :-)

mlýn

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jajka5 28. 5. 2011, 19:21
máš překrásně zdobené perníčky - úžasné (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
annav 16. 8. 2010, 19:47
vašík (koule) (palice) (comp) (D) (^)vbra (@) (zima) (plaz) (kytara)vašík (G) : (P)
backa 30. 11. 2009, 15:19
|:o) |:o)Nádhera tleskám šikovným ručkám (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
annav 7. 12. 2009, 22:39
@backa Děkuji za pochvalu, ale Vy jste lepší :-). Perníčky máte nádherně nazdobené a už máte i napečeno. Já si nechávám pečení na příští týden a doufám, že to zvládnu. Letos bych chtěla poprvé vyzkoušet perníčkové baňky, tak jsu zvědavá, jak to dopadne.Mějte se hezky (snehulak)
renka1 30. 11. 2009, 10:39
to je fakt nádhera (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (L) můžu se zeptat, necháváte těsto po vypracování odpočinout v lednici? Díky :-$
annav 7. 12. 2009, 22:36
@renka1 Ahoj Renato, co se týká těsta, tak jak kdy. Buď v ledničce, nebo v místnosti kde je aspoň trochu zima. Těď jsem to nechala jenom v regále ve špajzu a je to OK. Právě začínám letošní várku. Zatím jsem si upekla 3 chaloupky a už zítra bych měla mít 2 hotové(to je tak, když něco slíbím), tak uvidím......Teď udělám základ, to zdobení je v pohodě, ale dát to dohromady, to je pro mě to nejhorší (hello) (hello)
YVONN 1. 4. 2009, 22:00
NO TAK TO JE NÁDHERA A TO ZASE NEUMÍM JÁ ANI ZA MILION |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Handulinka 4. 12. 2008, 23:35
:-o :-o :-o úžasný!!! (clamp) (Y) Jak děláte ty rampouchy? Jaktože Vám poleva tak hezky drží a nespadne dolů? :-$
annav 5. 12. 2008, 0:17
@Handulinka Nazdárek Hani. Rampouchy jsou jednoduché, ale musíte mít hustou polevu, aby nestékala. Dělám to obyčejným sáčkem nebo sáčkem na zdobení perníčků (dá se běžně koupit asi za 15,- ). Rychleji mně to jde, když si nejprve vymáčknu trochu polevy (jako kdybych chtěla malovat - ale ve vzduchu) a připlácnu to na okraj střechy, tak jako kdyby rampouchy rostly zespoda. Jde to i opačně, ale toto je rychlejší. Jiná možnost zdobení je třeba i ta, že si uděláte naopak polevu řidší, natřela by jste s ní střechu a nechala, aby poleva sama pomalu stékala. Taky to udělá rampouchy, ale takové trošku jiné. Já toto zdobení používám třeba na stromečky, které mám poskládané od největší hvězdičky k postupně menší a menší a nejmenší....Určitě je hodně způsobů, jak lze udělat rampouchy.Přeju Vám krásné adventní dny, a ať Vám dneska něco hezkého a mňam mňam dobrého přinese sv.Mikuláš a [A]
Handulinka 5. 12. 2008, 9:29
@annav (Y) díky za rady, tak hustota je ten fígl :-D. Zdobičku mám, tak snad se někdy odhodlám :-$ Letos jsem pekla svoje první perníčky, ale nějak mě to chytlo, tak třeba...... :^) :-)
aknelvi 4. 12. 2008, 13:45
Jeeee to je KRAAASNÝ. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).
annav 5. 12. 2008, 0:22
@aknelvi Leni děkujíííí :-) :-) :-)
švagrovka 4. 12. 2008, 10:43
Dobrý den Aničko, Vaše práce je opravdu nádherná, je vidět, že máte nejen šikovné ručičky, ale práce je dělaná s velkou láskou a chutí!!! Taky jsem nějaké perníčky již upekla, ale musím se Vás zeptat a zároveň požádat o radu, jak jste docílila tak skvělé polevy a hlavně těch jemných linek, kterou s ní tvoříte. Co používáte ke zdobení? Já mám doma zdobičku (tubu) a nemůžu s ní vytvořit takové jemné linie. Můžete mi, prosím, poradit? Moc Vám děkuju a přeji nejen krásné předvánoční chvíle... Zdraví Jitka
annav 5. 12. 2008, 0:03
@švagrovka Ahoj Jituš, já zdobím perníčky obyčejnou bílkovou polevou, kterou si ručně umíchám v menší misce. Nejprve si přeoseju cukr (letos jsem to dělala jen 1x, ale čím víc, tím je to lepší), pak si dám do misky necelý bílek (asi půlku) a postupně přidávám cukr a míchám až je poleva hezky bílá a nestéká z vařečky. Pokud je poleva hustá, kapnu trochu bílka nebo citr. šťávy a taky přidávám trošku (malou lžičku Solamylu). Z celého bílku nedělám, protože je toho dost a když se to nevyzdobí, tak je to škoda cukru. Pak to zbytečně osychá a tvrdne v sáčku. Míchání mně trvá asi 10-15 min., takže to není taková hrůza. Ke zdobení používám pevnější sáček, dám do něj polevu a zavážu gumičkou nebo udělám suk, aby mně tam zbyteně nešel vzduch a poleva netvrdla.Pak malýma nůžkama ustřihnu jenom malilinkou špičku a je to. Když se sáček ucpe, tak špičku propíchnu silnější jehlou. Taky se dá koupit přímo sáček určený na zdobení perníčků, kde je i špička - stojí asi 15,- Kč a s ním se zdobí taky hezky - používám ho i na linky (jsou takové hezké kulaté, nebo na rampouchy u chaloupky). Jednoduché a hezké zdobení je i takovéň mně se líbí), že si nejprve hustější polevou namaluju obrysy - třeba srdíčko, nechám to chvilku zaschnout a pak si namíchám řidší polevu, kterou vyplním toto srdíčko. Řidší polevu rozetírám nožem (někdo používá štěteček). Po zaschnutí se dá ještě na toto bílé taky něco malovat, nebo jen udělat čárou cik-cak.Jeto rychlé, hleďavé a hezky to vypadá třeba na stromečku. Jitko, doufám že jsem Vás svým popisem neodradila od zdobení. Mějte se moc krásně a ať se Vám podaří perníčky hezky nazdobit a hlavně ať máte z toho radost. (hello) (hello)
Klijami 30. 11. 2008, 0:08
:-oNádherný
annav 30. 11. 2008, 13:12
@Klijami Jani děkuji a přeji krásné adventní dny (kolednici)
j337 27. 11. 2008, 14:05
Ahoj Ani, já se na to fakt vykašlu.Jak může být někdo tak šikovný *-) *-) *-) No hluboce se stydím a svoje výtvory rozhodně nikde prezentovat nebudu 8-| 8-| 8-| (smich) (smich) (smich)
annav 28. 11. 2008, 14:51
@j337 Nazdárek Jaruš :-) :-).....ááále to nestojí za řeč...Když vydím tady ty jiné umělecké díla, tak sa stydím aj já. Já bych to sem ani nedávala, ale sestra zapracovala.... :-$ :-$ Mně teprve hlavní pečení a zdobení čeká, ale jaksi nestíhám. Už jsem se dívala dneska do kalendáře kolik mám času do vánoc, abych si to nějak rozplánovala, kdy perníčky, cukroví, úklid.....šak to znáš. Jak bude trošku víc času, tak ti písnu mailíka. Mějte se krásně a pozrdravuj doma. Papapa zdraví vás (pohoda) a posíláme vééélikou (L) (L) (L)
backa 26. 11. 2008, 10:17
Nádherná práce, |:o) (clamp) (clamp)
annav 27. 11. 2008, 13:25
@backa Děkuju :-) :-)
didli 25. 11. 2008, 10:02
Nádherné |:o) |:o)
annav 27. 11. 2008, 13:26
@didli Jsu ráda, že se to někomu líbí ;-) ;-) ;-)
palouk 25. 11. 2008, 7:49
tak to se vám kmoc povedlo jste šikulka, můžu se zeptat na čem jste pekla podkladový válec na mlýn. Moc děkuji. (Y) (Y) |:o) |:o) |:o)
annav 25. 11. 2008, 10:00
@palouk Ahoj Nadi, mlýn není z válce, ale je to jednodušší. Upekla jsem si 4x obdelník o rozměru 16 x 5 cm na stěny budovy, pak 4x obdélník 7x 3 cm na mlýnské lopatky, 1 kruh o poloměru asi 8 cm jako podstavu. Střechu jsem vyrobila tak, že jsem si z papíru udělala jako kužel a obalila alobalem na který jsem dala perníkové těsto. Všechny 4 části budovy je lepší péct na špejlích vedených středem obdélníků(špejle natřeme vajíčkem a zaplácneme do těsta, aby pak držely). Špejle by měly přesahovat asi 1,5 cm. Při stavění budovy je při slepování stěn zapíchneme do podstavy a dobře to drží. Není to podmínkou- šlo by to určitě i bez špejlí, ale je to dobrý nápad, který nemám ze své hlavy. Tento mlýn jsem viděla v časopise, byl slepený povidly ale já jsem raděj použila bílkovou polevu(ta lepší drží).Je to fakt jednoduché. Dělala jsem to poprvé a šlo to dobře jen se toho nebát. (L)
palouk 25. 11. 2008, 12:13
@annav Jéjda to by mě ani nenapadlo že to není válec. Vůbec to není na fotce poznat. Chtěla by jsem vám moc poděkovat za rady jak na to. Já mám vyrobený zatím adventní věneček z peníku. Ale tohle je velice dobrý nápad určitě vyzkouším. (L)
kovbojka 25. 11. 2008, 7:46
Aničko tohle je něco neskutečného... (clamp) . Já sice peču hodně a ráda,ale chaloupku jsem ještě nezkoušela.Ale asi se letos o nějakou pokusím,musím někde vyštrachat předlohu a zkusit modelovat.....na tu Vaši ovšem teda nebudu mít....máte ji nádhernou,i ten mlýn a svícen.... (Y)
annav 25. 11. 2008, 10:06
@kovbojka Ivi, děkuji. Určitě to zvládnete i vy. Mně pečení a zdobení nevadí, jen nerada chaloupku slepuju. Na chaloupce mám velké nedostatky, hlavně když manžel viděl tu střechu (N) (N). Příští chaloupku se budu snažit udělat lépe. Třeba pak vložím foto. Držím Vám palce, ať se to povede. (hello) (hello)
vlkajda 24. 11. 2008, 22:57
Jedním slovem krása. Moc, moc nádherné. Jste šikulka. (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y)
JanaLud 24. 11. 2008, 22:44
Tak nevím, co obdivovat dřív, jestli tu nazdobenou chaloupku, nebo mlýn, nebo........................co mi to děláte??? :-) Taková nádhera |:o) |:o) |:o), kterou já v životě nezvládnu :'( Máte moc šikovné ruce (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
annav 25. 11. 2008, 10:14
@JanaLud Jani, děkuju za pochvalu. Určitě by jste to zvládla, jen se nepodceňujte!!!!!!! Já jsem mlýn taky zkoušela poprvé, je tam i málo zdobení a jde to celkem rychle.Kdyby jste chtěla někdy třeba poradit, je Vám "moje maličkost" k dispozici. Ahojík (child1) (child1) (child1)
Čmelák (upraveno) 26. 11. 2008, 13:02
Aničko,mám momentálně splýn...! Jak někdo vytvoří tak krásný mlýn? A ta chaloupka, řeknu vám, ÚŽASEM ANI NEDÝCHÁM !!!! :-o
annav (upraveno) 25. 11. 2008, 11:55
@Čmelák Peti děkuji, jste borka - takovou básničku bych zase já nedala dohromady. Mlýn je jednochutý. Postup už jsem uvedla. Zvládne to i amatér jak já - a to mně děti pomáhaly. Mějte se krásně a skládejte básně. Papapa zdraví vás Vrbata (child5) (child6)
klaki 24. 11. 2008, 21:53
no, mohla byste to prodávat (Y) (Y) (Y) (stromecek)
annav 25. 11. 2008, 12:05
@klaki Ahoj Klárko, jste hodná, že to tak vidíte, ale já s mojimi výtvory, bych se určitě neuživila. Já to zkouším jen tak pro radost, a aby to v baráku krásně zavonělo, hlavně o vánocích. Proto se snažím nazdobit (stromecek) perníčkami. Má to i tu výhodu, že se nic nerozbije a u pečení se zabaví i moji miláčci (X) (Z). (L) (L)
Hanidlo 24. 11. 2008, 19:18
Aničko, nádhera (clamp)jste šikulka (L)Mě zdobení teprve čeká. (F)
annav 25. 11. 2008, 10:48
@Hanidlo Nazdárek Hani, Ď za pochvalu. Mně taky čeká pečení a následovně zdobení perníčků. Před Mikulášem chcu upéct měkké perníčky a pak se vrhnout na perníčky na vánoční stromeček a chtěla bych vyzkoušet perníkový betlém, tak snad to vyjde. Chaloupka byla teprve rozjezd, abych si to trochu zopákla. Hani, přeju Vám hezké chvilky u zdobení a hodně trpělivosti. [A] [A]
Danyla 24. 11. 2008, 19:08
Dobrý večer Aničko, je to nádhera |:o) (clamp) (clamp) (clamp). Chci se zeptat na ty svícny (^), jak je děláte. Máte na ně nějakou formičku na které pečete perníček, nebo máte nějaký fígl? Daniela
annav 25. 11. 2008, 10:37
@Danyla Ahoj Danielo. Na svícínky mám pouze udělané z papíru předlohy. Jeden kruh o průměru 16 cm, pak 6-ti cípou hvězdu- průměr 15 cm, 5x malá hvězdička (to mám formičku)hvězdičky mají asi průměr 3 cm.. Střed by měl být vysoký asi 7 cm a urděláme ho např. na skleněném pohárku (od hořčice), který potřeme tukem, nebo obalíme alobalem a taky potřeme. Já se teda přiznám(trochu se stydím), že střed svícinku peču na rolce od toaletního papíru, který obalím alobalem a potřu tukem, pak uřežu z těsta pás, který dám na rolku. Vrch těsta musí trochu přečnívat - zaplácnu ho do středu rolky (aby těsto při pečení nesjelo dolů). Hned po upečení rolku vytáhneme - dokud je perník horký, tak to jde krásně, později by nám těsto mohlo popraskat. Pás na svíčku uděláme asi z 1 cm širokého pásu, který namotám na nějakou kulatou formičku, nebo jednoduše se dá zase použít vlastní předlola. Z toaleťáku odstřihnu kolečko asi 1,5 cm široké, obalím alobalem, potřu tukem a namotám těsto.Snad jsem to popsala srozumitelně a neodradím Vám od pečení. (child8) (child8)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie