Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Perníková chaloupka

0.0
Perníková chaloupka

Potřebné ingredience

na těsto - 1 DÁVKA:***
2 dkg másla, 13 dkg cukru moučka, 1 vejce, 20 dkg hl.mouky, 3 kdg mletých oříšků (dávám vlašské), 1 pol.lžíce medu, 1/4 lžičky skořice a ml.hřebíčku (nebo 1/2 lžičky perníkového koření) ****
na polevu: 1-2 bílky (začínám jedním, je toho hodně, většinou to stačí), moučkový cukr, trošičku citr.šťávy ****
na ozdobu: lentilky, gumové bonbóny, cukrové ozdobičky koupené v cukrárně, čokoládová rýže atd. atd dle fantazie, BAREVNÁ PRŮSVITNÁ FÓLIE NA OKNA

Postup přípravy

Předesílám, že jsem sváteční pekařka a tohle je dílo, ke kterému se vypnu jednou do roka, zato už to mám vychytané i se zlepšováky:-) Většinou mi to trvá 3 dny, protože vyrábím tajně, až děti usnou....
Tak tedy V den D hňoucat těsto - je dost tuhé a může se zdát, že se to nespojí, ale spojí:-) !!!

***POZOR **** NA CHALOUPKU CO JE NA OBRÁZKU JSOU POTŘEBA 2 DÁVKY!!!

Další den peču díly a poslední den lepím dohromady.

JESTLI SE VÁM TAHLE ZDÁ PŘÍLIŠ ARCHITEKTONICKY NÁROČNÁ :-D, MÁM I PLÁN "B"

HODNĚ ÚSPĚCHŮ !!!

Tak na obrázky...

Plánek stavebních dílů - doporučuji vytisknout a přizvat drahou polovičku, já jsem podle toho nepochopila nic. Dnes už vím, že ten malý špičatý díl patří k menšímu čtverečku atd..., takže jsem si vyrobila šablony (míry jsou právě na tomhle nákresu).

Den D+1 - pečeme jednotlivé díly. Tento každý díl upečeme 2x - zrcadlově. Před vložením do trouby potřeme vajíčkem. Kdyby se strany nějak "zvlnily", je nejlepší je hned zatepla zakrojit nožem, protože tenhle perník brzy ztvrdne a tvrdý už zůstane (alespoň mně se zdá)

upečeme 1x

každý jednou

levý díl 1x, pravý 2x (jednou bez otvorů) Dveře, které vykrojíme si upečeme taky, pak je přilepíme na otvory. Můžeme jedny nechat jako otevřené. Stejně i okna použijeme na komín (dva čtverečky + dva čtverečky ještě vykrojíme do cípů - nebo jak to napsat, však to vidíte. Můžete udělat i cca 4 hvězdičky (menší, větší, největší) na stromeček. Tento stromeček nakonec dělám jako jediný, který mi po všech pokusech vždycky zůstane stát. Aby nebyl připosražený, slepujeme vždycky hvězdičku, maličké srdíčko, dalčí hvězčičku, srdíčko...

vykrojíme si spoustu maličkých srdíček nebo něčeho podobného a upečeme, jsou pak potřeba na maskování nerovností.

Den D+2 -Jednotlivé díly si ozdobíme. Udělám polevu nejprve řidší, polévám s ní střechu celou, nesmí být zas moc řídká, nejlepší je zkusit na kousek a pokud po chvíli neprosvítá perník, je to ono. Po střeše zahustím polevu přidáním dalšího cukru, dám do pytlíku s ustřiženou špičkou a nazdobím ostatní díly. Až zatuhnou, tak nalepím fólii na okýnka a dám se do stavebních prací:-)

Na podložku mi manžel už kdysi umístil žárovičku a drátek, co vede k ploché baterce. Podložku si schovávám, jen ji vždycky znova obalím. Dáme se do lepení. Uděláme hustou maltu - polevu zase ještě trochu přizahustíme. Pokud vám, stejně jako mně, všichni pomocníci zbaběle prchnou spát, doporučuju připravit si nějaké konzervy (nedám dopustit na Májku:-)), protože si nimi hezky podepřete slepené díly tak, aby vám neujížděly dokud malta nezatuhne. Na lepení střechy je pak nejlepší někoho k ruce a hodně trpělivosti. Kdyby vám vznikly nerovnosti, mezery apod., v klidu - na to jsou ta srdíčka, pak se to zamaskuje. TIP - na zadní vnitřní stěnu proti okýnku nalepím obrázek čerta nebo babice a když se chaloupka rozsvítí, děti vidí uvnitř ježibabu:-)

A je to !!! Zkoušela jsem i postavičky na střechu a před chalupu, ale nic co by se podobalo zvědavému hošíkovi nebo rozzlobené ježibabě jsem nedokázala vyrobit, takže jsem to vzdala.

A teď ten plán "B" - obyč. obdélníková, ten kousek se špičkama je bok komína:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

snecka 1. 11. 2009, 15:33
(Y) (Y) (Y)to uz není chaloupka, to je stavení :-)) (clamp) (clamp) (clamp), ale (clamp) (clamp) (clamp), protoze to muselo dat práci, a vypadá to nádherně (D) (D) (D) (D)
Cassiel 6. 12. 2008, 23:41
Perníková vila (hello)
KatkaH. 6. 12. 2008, 17:07
Kráááásná chaloupka (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)....tu bych asi před dětmi neuchránila (zajic) ;-). A ta podložka je bezva (Y) (Y). Jste opravdu šikulka (clamp) (F) (clamp)...krásné vánoce (banky) (andel) (darecek).
poi85 6. 12. 2008, 16:24
Jste normálně úplný stavitel (clamp) (clamp) (clamp)Uloženo mám a brzy to zkusím taky.Moc díky.Jste moc šikovná.Katka (hello) (hello) (hello)
Dana 00 6. 12. 2008, 16:52
@poi85 (F) (F) (F)
Radhel 6. 12. 2008, 16:02
:-o No počkej Dančo,to jsme si nedomluvili, já čekala baráček o čtyřech stěnách 8o| (child12). No nic, píšu si, kreslím si, snad to i upeču dřív než Zdenka (6) ale rozhodně si ho asi zmenším ;-). No je to nádhera Danko |:o) (Y) (L)
Dana 00 6. 12. 2008, 16:51
@Radhel Jsem ráda, že to mám hotový, šla jsem spát ve tři 8-| |-). Ale měla jsem úspěch (teda vlastně Mikuláš) (santa) :-p

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie