Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Čokodortík

0.0
Čokodortík

Potřebné ingredience

oříškový korpus;krém z mileny; hořká, mléčná, bílá čokoláda, pšeničný sirup

Postup přípravy

Poprvé jsem si vyzkoušela modelování z čokolády a byla jsem překvapená, jak dobře se s ní pracuje.( ale na začátku byl docela strach, co z toho vyleze)
Suroviny:
Mléčná hmota:100g mléčné čokolády + 1 a 1/2 lžíce sirupu ( na dort o průměru 25cm je lepší
dvojnásobek)
Bílá hmota: 100g bílé čokolády + 1 lžíce sirupu ( myslím, že příště bude stačit tak 3/4 lžíce)
Tmavá hmota: 100g čokolády na vaření +2 a kousek lžíce sirupu

Pokud se nebude chtít vytvořit hladká hmota po kapkách přidávat sirup.

Recept na modelovací čokoládu- popis:
- koupila jsem si čokoládu Orion bílou, mléčnou a tmavou jsem dělala z obyčejné čokolády na vaření
- kukuřičný sirup jsem nesehnala, tak je použit pšeničný a myslím, že se v klidu dá použít i med(vyzkouším)
-v hrnci jsem zahřála na bod varu vodu, odstavila z plotny a teprve pak vložila nádobu s nalámanou mléčnou čokoládou(200g)a míchala tak dlouho, až se dokonale rozpustí - nechala tak 2 minutky stát a přidala nejdřív 2 a po chvilce ještě jednu pol.lžíci sirupu( po těch dvou se to začlo spojovat, ale nebyla to hladká hmota - tu dotvořila až ta třetí lžíce), pak jsem si hmotu vzala do ruky a chvilku jsem ji ještě ve dlaních rozpracovala ( docela mě překvapilo, že jí je málo - ale jde vyválet natenko - potah dortu tvoří 200g čokoláda)
- někde jsem četla, že se má nechat 2 hod.odstát(na to jsem klasicky neměla čas, takže jsem ji na 10minut dala na terasu) a po 10 minutách začla tvořit.Potah super ,na růžičky jsem jí zas musela dát ven, protože se začaly slívat v jeden kus(ale opět max.na 10 minut) a pok jsem vytvořila růži, dala jí na talíř a do chladna a tak jsem pokračovala než jich bylo 13 jako 13 roků. Stejně jsem pokračovala s bílou( ta mi přišla ale mastnější, z ruk mi při rozpracování kapal tuk - trochu jsem podsypala moukou, ale šlo to). A stejný postup byl u čokolády na vaření, která z nich byla nejtužší a zblajzla nejvíc sirupu.

Snad to bude jako popis stačit.

pohled z boku

večer je problém se světlem...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Mircca 18. 5. 2010, 21:21
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F) (F) (Y) (Y) (Y) (Y)
Mirísek 29. 1. 2009, 19:43
Marti dobrý večer, tak začínám debatu, co jsem dělala blbě :-S. Dělala jsem podle vás bílou hmotu, vypadalo to docela slibně. Na 200g( koupila jsem taky orion) jsem dala tak tu lžíci a něco sirupu, po chvilce hňácání se mi to začlo drobit, fikla sem to na balkón, vytahla jsem to, hňácala, vyválet to nešlo, lepilo se to na váleček a pak drobilo dál. Tak jsem tak zkusila dát trochu oleje, pak jsem přidělala ještě trochu čokolády a zamíchala do toho, no hrůza. Tak jsem to zkusila znovu nachladit, vytáhla jsem to, načež mi z toho vznikla hromádka drobků, tož jsem to mrskla do koše :-@. A proklínala všecky svatý ;-). A jsem těhotná, tak jsem si k tomu ani štamprlu nemohla nalejt :-|. Tak co myslíte prosím vás, kde jsem udělala kopanec? Díky! Mirka (mamca)
mackovec 29. 1. 2009, 20:20
@Mirísek Mirko zkuste příště přidat místo oleje trochu vody,dělala jsem ji minulý týden taky poprvé,a jsem spokojená.Ze začátku vypadá jakoby zdrclá,ale ta voda-asi jen necelá čajová lžička to zpraví. (hello)Ať se zadaří (zajic)
Mirísek 29. 1. 2009, 20:37
@mackovec Díky, to mě pravda nenapadlo. (F).
Ilonáček 19. 12. 2008, 17:39
Krásný (Y) (Y) (Y)
MucLenka 18. 12. 2008, 21:09
Marti, nádhera! (clamp)
Dermajetics 18. 12. 2008, 20:47
moc krásný dortíček a ty růžičky (F) (clamp) (clamp) (clamp) (^)
pelda77 18. 12. 2008, 19:52
Je nádherný (Y) (Y) (Y) (Y) (^) (Y) (Y) (Y)
Macik 2006 18. 12. 2008, 19:08
moc pěkný (^) (clamp) (clamp) (clamp)
akin77 18. 12. 2008, 9:03
Krásný dortík! |:o) |:o) (L)
martina 527 18. 12. 2008, 10:43
@akin77 díky (hello)
Zrušený účet 18. 12. 2008, 8:00
Marti, tak ten je perfektní. A jaká je chuť čokohmoty? Četla jsem, že se hodně špatně na dortu krájí a že to není chuťově nic moc *-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
martina 527 18. 12. 2008, 8:34
@ Heli, mě hmota chutnala a děcka mi chodili uzobávat odkrojky, myslím, že i s krájením by neměl být problém - nepřipadla mi, že by byla jako šutr (krém pod ní ji udržuje vláčnější)Když tak napíšu, až ochutná oslavenec. (hello)
Zrušený účet 18. 12. 2008, 7:55
Hezoučké a ta hmota je fakt chuťově suprová, mňam. Tahle bílo hnědá kombinace je úžasná (clamp) (clamp) (clamp)
martina 527 18. 12. 2008, 8:34
@ díky (hello)
miruškah 18. 12. 2008, 7:53
(Y) (Y) (Y) krásný dortík
IJohny 18. 12. 2008, 7:51
Taky moc pěkný dortík (Y) (clamp) (clamp)
Anelis 17. 12. 2008, 23:08
A tenhle je taky nádherný, krásně nazdobený a super růžičky (Y)
martina 527 18. 12. 2008, 5:41
@Anelis díky (L)
jitkaad 17. 12. 2008, 22:05
Marti,tak to je úžas (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) a mám dost silný pocit *-) že sis tímhle dortíkem na sebe ušila bičík :-) :-) :-) v podobě otázek a podrobného popisování,protože si pamatuju na debatu o nepodařených čokohmotách ;-) samotnou by mě zajímalo co a jak (L) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
martina 527 18. 12. 2008, 5:40
@jitkaad (L) (L) (L) to už je můj poslední letošní dortík a snad se mi podaří dodělat naše cukroví 8-|
nobstice (upraveno) 17. 12. 2008, 22:22
my chceme postup!!!!!!!! my chceme postup!!!!!!!!!!!!! my chceme postup!!!!!!!!!!!!! :-D :-D :-D :-D :-D (L) (L) (L) nebo aspon radu..................
martina 527 18. 12. 2008, 5:39
@nobstice Postup vložen *-)
nobstice 18. 12. 2008, 22:55
@martina 527 (L) (L) (L) (L) (L) (L) diky (F) (F) (F) (F)
GIGI74 17. 12. 2008, 21:54
Dobrý den, opravdu nádherný (^) (clamp) |:o) (clamp) ...můžete prosím napsat postup nebo odkaz na postup a kde se dá ten natahovací marcipán koupit? Děkuji, Regina
martina 527 18. 12. 2008, 5:39
@GIGI74 už jsem vložila popis postupu (hello)
akr 17. 12. 2008, 21:52
(Y) (Y) (Y)moc pěkný dortík a krásné růžičky (Y) (Y) (Y)
ajoun 17. 12. 2008, 21:51
Ten je úúúžasný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Nádherný dortík (clamp) (clamp)
Radůzka 17. 12. 2008, 21:50
...krásný a elegantní (^)...povedl se (Y)
pipontek 17. 12. 2008, 21:43
Je krásný,ale já se modelovací čokolády bojím,hodně tady maminky píšou,že se nedaří,zkus prosím napsat jak se s ní pracovalo a hlavně postu.Díky moc Renča
martina 527 18. 12. 2008, 5:41
@pipontek já se taky bála, ale nakonec mám pocit, že se s ní pracuje líp než s marcipánem, který si tuhne, trhá se.... :-) :-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie