Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Medvědí tlapky aneb pracny

0.0
Medvědí tlapky aneb pracny

Potřebné ingredience

máslo - 210 g,
mouka pšeničná hrubá - 270 g,
mandle - neloupané, strouhané - 100 g,
cukr moučka - 160 g do těsta + podle potřeby na obalení,
kakao - 30 g,
čokoláda na vaření - strouhaná - 100g,
hřebíček - 3 - 4 ks (roztlučené),
skořice - ( já dávám asi lžičku, možná i víc ),
citronová kůra - strouhaná - z 1 citronu,
žloutek - 2 ks,
vanilkový cukr - 1 balíček do těsta + 1 balíček na obalování

Postup přípravy

V míse smícháme hrubou mouku, změklý tuk, nastrouhané mandle, moučkový cukr, kakao, strouhanou čokoládu, citrónovou kůru, žloutky, vanilkový cukr, roztlučené hřebíčky a skořici. Vše pořádně zpracujeme v těsto. Koření se nebojte, to je právě na tom to nejlepší.
Necháme odležet minimálně 2 hodiny a poté těsto vtlačujeme do formiček a dáme péct - asi na 150°C - 160°C. Formičky vymažte pouze, pokud je máte nové. Pokud jste je již používala vloni ( i když jsou myté ), není nutné je vymazávat ! Já je nevymazávám a krásně jdou vyklopit.
Dle rady jedné ze "ž-inek", poznáme, že jsou hotové tak, že se nejprve nafouknou a pak splasknou.

Ještě horké obalujeme v cukr moučce smíchané s vanilkovým cukrem. Děláváme 1,5 množství.
A voňavé vánoce můžou začít.
P.S.: Nejlépe je je skladovat na balkóně nebo někde ve sklepě, aby změkly. Já je mám v bytě v pokoji a jsou tvrdé. Asi příští rok zkusím jinou mouku a stejné ingredience. Maminka je mívala měkké. A PEČEME JE JAKO PRVNÍ !!!
TIP - zkuste jako u perníčků k pracnám přiložit rozkrojené jablíčko, pracny nebo pečivo vůbec jako takové, přijme tu vlhkost z jablíčka a je to měkoučké raz dva ;-)

Dobrou chuť a krásné vánoce přeje Boruv.ka

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie