Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Vánočka bez vajíček a mléka

0.0
Vánočka bez vajíček a mléka

Potřebné ingredience

100 ml rostlinného mléka (pšeničné, rýžové, pohankové nebo sojové) nebo vody, 100 g rostlinného margarínu na pečení (např. Stella), 180 g cukru, 40 g droždí, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 menší uvařená brambora, asi 1/4 muškátového oříšku (nastrouhat), 50 g rozinek, 50 g mandlí, 4 lžíce bílého jogurtu nebo vařeného vanilkového pudinku.

Postup přípravy

Jak na to?

Spaříme mandle a nahrubo posekáme. Rozinky přebereme, spaříme a necháme okapat.

Droždí rozmícháme s ukrem, solí a trochou mouky ve vlažném mléce nebo vodě. Kvásek necháme vzejít. Pak přídáme jogurt nebo pudink, tuk a muškátový ořísek (nemusí být), vše dobře promícháme. Přisypeme mouku a zaděláme tuhé těsto. Až je těsto dobře vypracované, vytvarujeme bochánek, přikryjeme a necháme vykynout.

Pak klasicky rozdělíme na devět dílů a pleteme vánočku. Mezi jednotlivé copy sypeme rozinky a mandle. Je možné je přímíchat přímo do těsta, ale hůř se pak plete, protože se může těsto více trhat.

Vánočku necháme v teple ještě vykynout a pak pečeme 10 min. 200 °C a pak dalších asi 30 min 165°C. Pokud se vánočka peče navrchu moc rychle, tak ji překryjeme alobalem. V průběhu je možné vánočku několikrát potřít margarínem na pečení.

Těsto je možné dělat i v DOMÁCÍ PEKÁRNĚ!!!

Dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie