Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

GUACAMOLE - VELICE CHUTNÉ MEXICKÉ JÍDLO

0.0
GUACAMOLE - VELICE CHUTNÉ MEXICKÉ JÍDLO

Potřebné ingredience

avakado, cibule, česnek, rajče, koriandr- čerstvý, limetka, sůl

Postup přípravy

1-2x AVOKADA (zalezi na to pro kolik lidi se to dela, ale nezapominejme, ze je avokado plne prirodnich tuku a proto tezke a syte, take spolecne s ostatnimi prisadami cela smes nabyde. a take, jedna se o predkrm nebo mnamku, nehlavni jidlo)
.....zde je take dulezite, aby byla pekne zrala....tedy mekka...coz se da i citit pres slupku - jsou-li to avokada z afriky nebo peru, pak existuji i avokada (napr z brazilie a mexika) s hrubsi a vrascitejsim povrchem a u tech se pozna zralost podle barvy - slupka je hnedava.
!!! vevnitr musi byt avokado ale pekne zelene (ani bilozlute-nezralost, ani hnede-uz je po nem!), takze pekne zelenoucke a mazlave!!! .................................tedy vidlickou rozmackat na jemno
1X RAJCATKO - na jemno rozkrajet, spise bez jadyrek (mexicka rajcata jsou totiz vice duznata a ne tak vodovata jako ta nase)
CIBULE, v cechach je cibule strasne silna (tzv. brecavka neboli slzna zbran:) a je i velmi chutove aromaticka, takze ze stredne velke cibule davam jen jednu ctvrtinu, abych neprebila jemnou chut avokada..................................na drobno
CESNEK, stejne, cos cibuli. cesnek je dobry vsude, ale zde take s mirou. delame-li guacamole ze 2 avokad, troufnu si na jeden strouzek, ale i tak radeji maly!!!!........................................................................utrit
SUL - klasika dle chuti (normalne se ji guacamole s tim, cemu se u nas -upozornuji, ze spatne - rika NACHOS. u nas je delaji super presolene, takze neni potreba solit moc....................................................spetku
KORIANDR - nejdulezitejsi ingredience! to tomu dava ten pravy smak. opet zduraznuji, ze koriandr mexicky je mnohem mnohem mnohem aromatictejsi, takze guacamole se jen pysni a prekypuje jeho chuti, takze nasim ceskym koriandrem n e s e t r i m e...:) a samozrejme cerstvy!...........................................................................nasekat na drobno
CITRON/LIMETKA v mexiku se urcite pouzije limetka, u nas budiz...citron. ve skutecnosti to je spise pro uchovani barvy a cerstvosti, a take samozrejme pro svezest. kdyz vime, ze neslupneme vse naraz...tak zakapeme citr. stavou. jinak avokado na vzduchu rychle hnedne (neznamena to automaticky, ze se kazi, nicmene to nevypada vabne). jinak na severu mexika citron(tedy ve skutecnosti limetku) temer nepridavaji, na jihu, kde je horko a potrebuji se osvezit, tak nesetri. my se ridime chuti. zase je dulezite neprebit jemnou chut avokada..........................................................par kapek
..................................................................................................vse smichat..........................................
podavame s NACHOS ci JAKYMKOLIV PECIVEM (jsme v cechach:) se kterym to chceme zdlabnout.
nejlepe krupave....


jinak posledni slovo o guacamole....jak jsem rikala, ac je to zelenina, je to pomerne tezke jidlo, takze doporucuji se tim neprejidat a predevsim ne na noc. tvari se to lehce, ale neni...
na druhou stranu je to mnoooooooooooooohem zdravejsi nez gulas k veceri...
to co tomu take rpidava kalorie jsou prave ty nachos nebo pecivo...
a ty prirodni tuky jsou zdrave....takze cholesterol nestoupa...
A ZAJIMAVOST NAKONEC: Španelsky se rekne avokado AGUACATE....proto tedy ten podivny nazev pokrmu. aguacate je slovo pochazejici z reci azteku (NAHUATL) a zmanena varle :) vsimavy narod ze?

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie