Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Jáhelník (bábovka,buchta na plech...)

0.0
Jáhelník (bábovka,buchta na plech...)

Potřebné ingredience

100g jáhel, 250ml vody, 300g syrových brambor,70g másla, 1 lžička nastr.citronové kůry, 4 vejce, 150g polohrubé mouky, půl sáčku prdopeč, sůl, 1 vanilkový cukr, 50g krystal.cukru, 1 hrst hrozinek namočených v rumu, 110g nastrouhaných jader vlašských ořechů (já dávám opražené vločky - a i bez vloček a ořechů je to dobré)

Postup přípravy

Jáhly nasypeme do vroucí vody spolu s bramborami na kostičky a pomalu vaříme 10 minut. Pod pokličkou je necháme chvíli odstát. Vychladlé jáhly a brambory umixujeme mixérem. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citr.kůru, jáhly, brambory a vše zamícháme. Pak přisypeme mouku s prdopeč, solí a cukrem,rozinky a ořechy (vločky). Nakonec zapracujeme tuhý sníh z bílků. Když je těsto ještě hodně husté,přidáme mléko nebo vodu,sodovku... Půlku můžeme obarvit kakaem nebo karobem. Na fotce je varianta - tmavé těsto, na to tvaroh, na to světlé těsto. Těsto není úplně řídké jako na klasickou "buchtu" Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 70minut (na plechu cca 45min) v předehřáté troupě při 160-170stupňů.
Upečenou bábovku potřeme citronovou polevou nebo sypeme moučkovým cukrem.
Manžel to má moc rád!!

ještě jeden pohled

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 24. 1. 2014, 22:01
(Y) :-) (C) (clamp)
koblizek63 24. 1. 2014, 21:40
jáhly mám moc ráda, vyzkouším váš recept,dík (F)
klaki 12. 2. 2009, 15:21
To zní lákavě a zdravě, mám dvě malé holčiny a určitě vyzkouším, díky za receptík. |:o) (F) (H)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie