Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Ořechovo čokoládový dort

0.0
Ořechovo čokoládový dort

Potřebné ingredience

*korpus I. : 4 žloutky, 300 g cukru moučky, 8 lžic studené vody, 150 g polohrubé mouky, 150 g mletých ořechů, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, nastrouhaná kůra z citrónu * korpus II. od Jany D. ID 41829 tímto moc děkuji, je výborný...: 6 vajec, 6 vrchovatých lžic cukru moučky, 6 lžic mouky ( 5 lžic polohrubé + 1 lžíce hladké) * krém : 1 l mléka, 4 čokoládové pudinkové prášky, 100 g cukru, 250 g másla, 250 g Hery, 200 g čokolády na vaření, 5 lžic rumu * višně kompotované, marmeláda (já měla jen meruňkovou) * poleva : 80 g másla, 80 g cukru moučky, 2 lžičky Solamylu, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce studeného mléka * zdobení : čokohmota - 100 g hořké čokolády + 2 lžíce pšeničného sirupu, cukrové lístečky kupované v pekárně, mleté ořechy

Postup přípravy

Na korpus č.I jsem dostala recept od tety a jelikož jsem jej zkoušela poprvé a jsem v podstatě cukrář amatér, tak jsem jej asi málo propekla a po vyndání z trouby se mi uprostřed kapku propadl. Proto jsem ho seřezala do rovna a pekla ještě jeden korpus, už obyčejný, aby nebyl dort moc nízký. No a nebyla bych to já, kdyby se mi nepodařilo hotový dort pokazit při transportu do krabice :o( jak jsem jej přendávala, popraskala mi poleva, achjo...
Takže těsto č.I : žloutky utřít s cukrem ( jde to těžko, cukru je hodně)do utřeného postupně přidat a zašlehat po lžících studenou vodu a pak opatrně vmíchat smíchanou mouku s ořechy, kypřícím práškem, skořicí a citrónovou kůrou. V dortové formě (dno vyložené pečícím papírem nebo vymazané sádlem a vysypané polohrubou moukou - boky ne) dát péct podle zkušeností s vlastní troubou při asi 160- 180°C.
Těsto č.II : celá vejce s cukrem ušlehat do bílé pěny (zvětší svůj objem asi 3x) a pak opatrně vmíchat mouku. Dát do dortové formy (opět vyložené dno pečícím papírem, nebo vymazané a vysypané) péct při 160 -180°C.
Krém : je to základní máslový krém nastavený pudinkem, jen jsem místo vanilkových pudinků použila čokoládové. Z litru mléka, 4 pudinků a 100 g cukru uvařit hladký pudink ( část mléka dát ohřát k varu, vmíchat ve zbytku mléka rozmíchané pudinkové prášky s cukrem a povařit dohladka - stále míchat!), přendat jej do misky, přetáhnout potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup a nechat zvolna vychladnout. Třeba půl dne nechat stát na lince...Pak rozšlehat elektrickým šlehačem a do rozšlehaného vešlehat změklé máslo a Heru. Vyšlehat dohladka. Pak po trochách vešlehat rozpuštěnou vlahou čokoládu a rum pokojové teploty ( ! aby se krém nesrazil...).
Višně scedit a vypeckovat...
Vychladlé korpusy prokrojit na půl. Já skládala ořechový, světlý a ořechový, protože jsem nechtěla zas moc vysoký dort, takže jedna polovina světlého korpusu zůstala na snídani :o) Příště udělám jen ze tří vajec a bude akorát, ale teď jsem nevěděla, kolik toho budu nakonec potřebovat, tak proto ta větší dávka. No a tak jsem první ořechový pokropila šťávou z višňového kompotu smíchanou s trochou rumu, natřela krém, naskládala višně, přiklopila světlým plátem, pokropila višňovou šťávou, potřela krémem, poskládala višně, přiklopila druhý ořechový a dala ztuhnout do lednice.
Čoko hmota : rozehřát ve vodní lázni hořkou čokoládu, odstavit a vmíchat pšeničný sirup, až se hmota odlepuje od stěn. Přendat na fólii, nechat zchládnout, pak dát do lednice asi na hodinku. Pak propracovat, rozválet přes fólii dotenka, dát ztuhnout do lednice na pár minut. Vykrájet kolečka a slepit růžičku. Uválet pramínek, stočit čísla, nakroutit spirálky a krucánky a ušoulat drobné kuličky. Dát do lednice ztuhnout. (růžičku jsem si napíchla na špejli a postavila do skleničky, aby se lístečky nepomačkaly, než ztuhnou, a po ztuhnutí jsem špejli oddělala)
Vychlazený dort potřít marmeládou (jen zvrchu, aby se poleva nevpíjela...pokud je marmeláda hustá, je dobré ji nahřát třeba v mikrovlnce a rozmíchat dohladka), polít připravenou polevou (všechny ingredience na polevu rozehřát a rozmíchat ve vodní lázni dohladka a lesku). Nechat zatuhnout, obmazat boky dortu krémem, obsypat mletými ořechy, okraj dozdobit krémem a usadit dekoraci...Dát vychladit.

špatně nafoceno, ale aspoň pro představu...

a ještě detail...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

manhartici 14. 3. 2009, 11:12
JE MOC KRÁSNÝ... (wash) (clamp) (clamp)
hanys77 14. 3. 2009, 14:16
@manhartici (F) (F) (F) díky, jsi milá (hello)
kackad 16. 2. 2009, 17:08
Povedený (^), Hani. A ta úúúúúžasná růže |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 16. 2. 2009, 19:52
@kackad :-$ Díky Katko :-$zdobila jsem na poslední chvíli, tak proto jen jedna, ale původní představy byly bohatší (smich) No na ten Tvůj nemá, ale třeba se někdy k něčemu podobnému dopracuju *-)Moje máma miluje růže, hnědou barvu a čokoládu, tak jestli se zadaří, v květnu má narozeniny, tak se asi budu znovu pokoušet o nějaký výtvor.. (hello)
Ilonáček 16. 2. 2009, 11:44
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 16. 2. 2009, 17:06
@Ilonáček :-$Díky Ili (L) Ha, teď jsem mrkla k tobě a teda na tebe nemám...o to víc mě těší tvá pochvala...
Anelis 9. 2. 2009, 22:38
moc hezké (Y)
hanys77 10. 2. 2009, 11:23
@Anelis :-)Jéjej Ali díky :-$ty nikdy nezapomeneš pochválit (L)
Jentl 9. 2. 2009, 10:09
(^) Moc hezký dort, s tou polevou, no to se stává, zato růže je moc krásná. (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 9. 2. 2009, 13:36
@Jentl :-$děkuju Judit, na tvoje nemám...ale hlavně že chutnal :-)a mrkla jsem k tobě a vidím, že jsme měly podobný nápad s těma spirálkama ;-)Taky jsem zkoušela čoko hmotu poprvé a docela mě to bavilo... (hello)
Zrušený účet 9. 2. 2009, 8:23
Super,super,super (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 9. 2. 2009, 9:00
@ :-$Helenko díky moc, ale na tebe teda mít nikdy nebudu :-$no jo, komu není shůry dáno ;-) (flower)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie