(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Jablečná limonáda
Potřebné ingredience
Tento recept je výborný na zpracování jabek, která se koncem zimy začínají kazit, nebo na jablka zavadlá, případně v létě na zpracování letních jablek, která nesnesou delší skladování.
Takže potřebujeme: 5 litrů jablek, 7 litrů vody, 700 g cukru (nebo med), 30 g kyseliny citrónové nebo šťáva z čerstvých citrónů
Postup přípravy
Jablka nakrájíme na plátky, včetně jaderníků a slupek. Plátky dáme do kbelíku, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den zcedíme, ochutíme cukrem a kyselinou citrónovou. Na plátky znovu nalijme 7 litrů vody a necháme znovu louhovat 4 hodin. Opět zcedíme a ochutíme cukrem a kyselinou citrónovou. Potřetí nalijeme pouze 5 litrů vody.
Takto zní originálnií recept. Já už to dneska beru odhadem, ochucuji také odhadem, podle naší chuti (snažíme se o trochu méně sladkou chuť).
Je to výborný recept na zpracování jablek, navíc koncem zimy i velmi zdravý pro svůj obsah vitamínů, zvláště pak když do jablečné šťávy vymačkéme čerstvé citróny. Navíc máme jistotu, že limonáda neobsahuje žádná barviva, konzervanty a ostatní fujtajksly.
To, co vyluhování zbyde, se hodí maximálně do kompostu. Je to čistá vylouhovaná buničina naprosto bez chuti, domácí havěť k tomu ani nečuchne.
Takto zní originálnií recept. Já už to dneska beru odhadem, ochucuji také odhadem, podle naší chuti (snažíme se o trochu méně sladkou chuť).
Je to výborný recept na zpracování jablek, navíc koncem zimy i velmi zdravý pro svůj obsah vitamínů, zvláště pak když do jablečné šťávy vymačkéme čerstvé citróny. Navíc máme jistotu, že limonáda neobsahuje žádná barviva, konzervanty a ostatní fujtajksly.
To, co vyluhování zbyde, se hodí maximálně do kompostu. Je to čistá vylouhovaná buničina naprosto bez chuti, domácí havěť k tomu ani nečuchne.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
novackova
(upraveno)
12. 10. 2015, 19:23
P.A.V.L.A
(upraveno)
12. 10. 2015, 18:38
lamiry4
(upraveno)
12. 10. 2015, 16:30
sonic
(upraveno)
17. 9. 2013, 13:52
výborná díky
jajulik
(upraveno)
8. 7. 2013, 13:13
To vypda zajimave na podzim urco vyzkousim
Mívalka
(upraveno)
1. 6. 2009, 12:15
Dobrý den mě by zajímalo zda je to 5litru nebo 5kg jablek.Děkuji Eva
hella22
(upraveno)
13. 2. 2009, 17:48
Prosím, mám tomu rozumět tak, že tu scezenou už ochucenou jablečnou vodu nevyliju, ale obě pak smíchám? Recept mně zaujal, zkusím experimentovat. Díky za odpověď. Hela
Jarmila_P
(upraveno)
2. 9. 2009, 10:31
@hella22
Ne, nemíchám. prostě namočím jablka, sleju vodu, osladím, okyselím a pijeme. Mezitím se jablka máčí podruhé.Opět slít, ochutit, vypít a namočit potřetí. Po třetím louhování je z jablek čistá buničina, bez chuti, králík k tomu ani nečuchnul. Já to používám havně tehdy, když jablka nejdou zmoštovat (což třeba na konci jara nejde, moštárna je zavřená a my doma drtič a lis nemáme. Navíc ze zavadlých jablek se moc šťávy nedostane).
Jarmila_P
(upraveno)
2. 9. 2009, 10:28
@hella22
5 litrů jablek. My to měříme na kbelíky (5-litrový kbelík naplněný opranými jablky).