(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Bonboniera č.II - pro Zlatušku
Potřebné ingredience
světlé piškotové těsto, krém nastavovaný mléčnou kaší, mléčný marcipán dle Loskutáka, Pasta Dama, cukrářské oplatky - do víčka
Postup přípravy
Protože mi došlo docela dost mejlů s dotazem, jak jsem dortík tvořila - pokusím se to nějak popsat.Upekla jsem si 3 korpusy každý ze šesti vajec (dle http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=4829), ve formě srdce- kterou mám ještě po babičce - a dá se dělat i v kulatém a vykrojit si požadovaný tvar, jeden z těch tří jsem rozkrojila na půl a to byl základ pro víko.Vyválela jsem silnější placku z marcoše, obalila pomazaný korpus a na ten jsem z jedné strany vystřihla z velkých cukrářských oplatek dvě polosrdce, které jsem překryla marcipánem a uhladila - bez krému, aby nezvlhl.Nevím, jestli je to ideální, ale jen z oplatek mi to připadlo moc tenké a jen z korpusu zas moc křehké. Zbylá dvě srdce jsem taky rozkrojila na půl, z jedné půlky jsem vyřezala srdce...asi 3 cm od vnějšího okraje,položila na spodní korpus, promazala, obmazala zvenku a dala ztuhnout.Pak jsem si vyválela placku marcipánu http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=16907(Mě se s ní pracuje dobře, pokud z ní vytvářím figurky-přidám jen ty 3 lžíce vody) a je tužší.Pokud s ní chci potahovat, přidám postupně víc vody, až je vláčnější.Pokud se při zpracování drolí...chce to přidat vodu (buď namočit ruce nebo lžičku vody....a pokračovat tak dlouho, až bude vláčná).Dá se krásně barvit jak práškovýma, tak gelovýma barvama.Zbytek nechám v sáčku v lednici.Pokud mi při zpracování ztuhne moc, dám na chvilku do mikrovlnky...nevyvaluji na podložce, ale na hladkém kuchyňském ubruse a ten pak přetáhnu přes dort a z placky stáhnu.při přenášení na podložce se mi většinou marcipán trhal, ted se mi to nestává.Vykrojím tvar a kosticí uhladím, nahoře si tak dva cm od vnitřního tvaru vyříznu tvar srdíčka a vytvaruju dovnitř...ale jen na výšku vyřezaného korpusu...prostřední srdíčko jsem nechala jen krém a na něj nanesla bílý marcipán tvaru srdce-větší než výřez, uhladila a srovnala a seřezala tak do půlky výřezu a nakonec dala krajku...je to vidět na nazdobeném spodním díle, že krajka(jakoby ubrousek) není v celku.Krajku jsem vyřezávala přes potravinářskou folii - nelepí se to tak a líp se vykrajuje.Máslový krém nastevený kaší ( je od Marcelky arielllky):1/4l mléka2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky.Abychom zabránili hrudkám, mouku rozděláme do mléka přes sítko.Do hotové horké kaše dáme:2 vanilkové cukry,50g Omegy.Mícháme do rozpuštění tuku. Na kaši položíme igelitový sáček (tím zabráníme vzniku šraloupu) a necháme vychladnout.1 máslo,cukr dle chuti (dávám 200g na jedno máslo)Šlehačem utřeme a po lžících přidáme vychladlou kaši. Vše by mělo mít pokojovou teplotu. Do krému dávám dvě rozpuštěné mileny, nebo ořechy...
váha 3,1kg
váha 3,1kg
x
x
x
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
16. 2. 2009, 11:07
martina 527
(upraveno)
16. 2. 2009, 13:09
@Ilonáček
martina 527
(upraveno)
14. 2. 2009, 20:45
děkuji
akin77
(upraveno)
14. 2. 2009, 9:44
Marti nádherný krásně nazdobený dortík!
Mmyška
(upraveno)
13. 2. 2009, 22:28
Marti nádherná,úžasná bonboniéra
martina 527
(upraveno)
16. 2. 2009, 13:09
@Mmyška
děkuji
usmev
(upraveno)
13. 2. 2009, 8:24
Zrušený účet
(upraveno)
13. 2. 2009, 8:18
Marti, je opět úúúúúžasnáááááááá
ajoun
(upraveno)
13. 2. 2009, 8:13
Marti, další úúúúúúúúúúžasná bonbonška
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 9:25
@ajoun
Raduš dík, jen fotit večer - to není ono.
martina 527
(upraveno)
13. 2. 2009, 6:40
díky moc všem
Anelis
(upraveno)
12. 2. 2009, 22:23
Marti, ten se ti povedl, vypadá krásně
MarketchenB
(upraveno)
12. 2. 2009, 21:10
Dermajetics
(upraveno)
12. 2. 2009, 20:51
Marti nádhera a krásné růžičky
pelda77
(upraveno)
12. 2. 2009, 20:37
sonja 5
(upraveno)
12. 2. 2009, 20:23
opět nádhera...
anete1
(upraveno)
12. 2. 2009, 20:14
Krásná bonboška!!!!!
jelec
(upraveno)
12. 2. 2009, 20:09
KRÁÁÁÁÁSNÁÁÁÁ BONBONIÉRA