Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Kynuté koláčky - šnečci a koláč s "kleksliky"

0.0
Kynuté koláčky - šnečci a koláč s "kleksliky"

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 80 g másla, 1/4 l mléka, kostička droždí, sůl, 1 vajíčko, citronová kůra, rum

na šnečky - skořice, cukr, máslo, mleté oříšky

náplň - maková, tvarohová, marmeláda

drobenka - 80 g másla, 80 g hrubé mouky, 80 g cukru

Postup přípravy

Nejprve si přpravíme kvásek - část mléka zahřejeme, přidáme lžíci curku a lžíci mouky a rozdrobíme droždí - necháme vykynout.
Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, vajíčko, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme v hladké nelepivé těsto a dáme kynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na menší a větší díl. Větší vyválíme na velikost plechu - ten jsme nejprv vymazali olejem a vysypali hrubou moukou a dáme ještě chvilenku na teplé místo kynout. Druhý díl rozválíme na delší plát. Ten polijeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a oříšky. Zavineme jako šnečka. Rozkrájíme na kolečka cca 1 cm silná a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Navrh dáme makovou a pak tvarohovou náplň (nebo jak kdo chce - povidla, marmeládu, oříšky, ovoce). Posypeme drobenkou.
Na plech s těstem nandáváme náplň - makovou, tvarohovou, marmeládu ... po lžících aby tvořily takové "kaňky" (kleksliky - jak říkávala moje babička :-)) ) - dokud není těsto celé překryté. Bohatě posypeme drobenkou a dáme oboje (šnečky i koláč) péci. Pečeme asi 40 min (záleží na troubě) pži 160 st.

Drobenka - v kastrůlku rozpustíme máslo a přisypeme mouku s cukrem. Za stálého míchání zahříváme, až se z cukru začne malinko dělat karamel - tím se utvoří hrudky a drobenka malinko ztvrdne. Odstavíme, počkáme až vystydne a sypeme na koláč.

"klekslikový" koláč

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 21. 3. 2009, 23:39
mňam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie