Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Klášterní sirup-z květu černého bezu

0.0
Klášterní sirup-z květu černého bezu

Potřebné ingredience

5 litrů kvalitní pitné vody,100g kyseliny citronové,80 čerstvých květů,2g kyseliny sorbové-pro konzervaci.na 1 litr výluhu 1 kg cukru

Postup přípravy

5 litrů vody převařit a nechat vychladnout.Přidat 100g kyseliny citronové,zamíchat a přidat 80 květů(asi 600g na váhu).Nechat macerovat 24 hodin,za občasného promíchání.Pak scedit přes dvojitou gázu a odměřit množství vzniklého výluhu.Na 1 litr výluhu pak přidat 1 kg krystalového cukru a při mírném zahřívání míchat až do úplného rozpuštění.Nakonec se přidají 2 g kys.sorbové.Vlijeme do vyvařených láhví a zazátkujeme.Uchován v chladu vydrží sirup po celý rok.Někdy se na povrchu vytvoří jakoby zátka-tu musíme před prvním použitím odstranit.Sirup je určen především pro osvěžení,má mírně léčivé účinky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ridomka 11. 5. 2009, 8:52
Opět netrpělivě sleduji kvítky bezu,už se třesem na sběr ^o) (L)
JARYEL 11. 6. 2007, 19:53
:-) (Y) :-)Můžu jen doporučit, dělám ho už 5 let (F) (F) (F) a má veliký úspěch.Sima :-$ (F) (clamp)
Pavlice 11. 6. 2007, 19:13
(Y) (Y) (Y) super,mám ho asi 7 litrů,malej už pije třetí sklenku,moc mu chutná.... (Y) (Y) (Y) (Y)
adka 11. 6. 2007, 14:39
Je úžasný. Manžílek si ho poptal a teď ho již pije i s dětmi. Je to úžasná dobrota. Moc díky za recept a zase za rok a za rok a i ten další :-P :-D. Adéla
Dakota 6. 6. 2007, 9:09
Díky za připomenutí receptu, pamatuju že jsme ho pily jako děti a moc nám chutnal :-)bohužel mamina po letech ne a ne vyštrachat recept ;-)když jsem tu na něj narazila hned jsem hnala rodinu na květy a už mám od včerejška namočenou druhou várku (H)je fakt výborný (Y)
Vlasta V. 3. 6. 2007, 21:56
:-) :-) Tak musím pochválit,dnes jsem dodělala štávičku a už jedna sklenice je vybumbaná :-D :-D :-D :-P :-P,jen jsem štávu raději sterilizovala,raději ;-) ;-) ;-) :^),jinak doporučuji všem,přítelíček už mě zas uhání,že jdem zítra na bez (6) :-@ 8o| (Y) :-) :-) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) to jsem si dala pěknou oprátku na krk 8-| ;-) ;-) :-D,jinak (P) v rodinných (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Lekvar 3. 6. 2007, 21:43
Taaak, už to máme hotovo, sirup je vynikající, dávali jsme jej do litrových flašek od lihovin. Příští rok určitě zase, sirup je opravdu osvěžující- jsem osvěžena! (D) (clamp)
Nikis. 2. 6. 2007, 13:18
mňam mňam, tento sirupek jsme si vařili s mamkou, když jsem byla malá, je úžasný!!! (clamp) (clamp) (clamp)
Vlasta V. 2. 6. 2007, 12:53
Dotaz ,ta kyselina sorbová se prodává samostatně jako např. kyselina citronová *-),děkuji :-)
Lekvar 3. 6. 2007, 21:45
@Vlasta V. prodává se samostatně pod tímto názvem, nebo také od dr Oetkera- jako "Pomůcka ke konzervování"- malý sáčíček, myslím modrý, má 5gr.
Lekvar 31. 5. 2007, 22:44
dobrý večer, chystáme se v sobotu na bez-jestli nějaký zbyde. Chtěla bych se zeptat, můžu tedy sirup uskladnit i v pet lahvích?? píšete, že jej dáváte do vyvařených skleněných- můžu se zeptat, do jakých?) zavařovačky, nebo litrovky z hospody od lihovin?? bude na tom držet korková zátka i při sterilaci??? Stejně si myslím, že to manžel bude mít vypité do měsíce, ale jednu sklenku bych uchovala... *-) :-$
Pivli 16. 5. 2007, 12:35
Určitě recept dodám, jen mám rozpis s ingrediencemi doma v jedné úžasné anglické knížce o bylinkách.Takže večer ho sem šoupnu. ;-)
Pivli 16. 5. 2007, 11:06
Já přidávám ještě na kolečka nakrájené citrony, kyselinu sorbovou ne, jen citronovou... Tou vypláchnu i lahve a když do nich naleju sirup, dám to na chvíli zavařit.Sirup se pak nekazí a není v něm zbytečná chemie.Jen ta kyselina citronová. Podobně se dá udělat i mátový, sirup, ten je také moc dobrý, osvěžující a dá se použít i do koktejlů. (Y)
cicmoši 16. 5. 2007, 11:36
@Pivli Pavli anehccela by ste mi poslat, prípadne vložit sem na mmb recept na ten mátový? ja mátu moc ráááda...... :-$ :-$
Lekvar 31. 5. 2007, 22:48
@cicmoši dobrý den, vidím, že jste odborník, do čeho to množství sirupu dáváte?? teď jej budu dělat poprvé, bojím se, že to v petkách nevydrží. Moc děkuji za odpověď, Marcela :-$
cicmoši 11. 6. 2007, 16:32
@Lekvar Mrcelka asi píšem nneskoro, ale manžel mi doniesol na sirup 5l skleněné demižóny / také ako na víno/ a v tých sirup skladujeme...... (Y) (Y)
cicmoši 16. 5. 2007, 10:47
Tak ubehol rok a som tu zase.......... ;-) ;-) ;-) ;-) už som s prvých kvítnucích kvetov uvarila 15 l sirupu a ešte pojdem aspoň 2 x....... (Y) (Y) Tak len informátívne - minulý rok sme nemali nič už na konci leta....... :-$ :-$ Tak tento rok budem asi zbierať a variť do bezvedomia, aby nám vydržal dlhšie............ ;-) ;-) ;-) ;-) celá rodinka sa už na neho trasie....... (C) (D) :-P :-P :-P ;-) ;-) ;-) Ešte skúsim urobiť z bezu aj med - ten by mi mohol vydržať pred nimi dlhšie...... *-) *-) ;-) ;-) ;-)
ADULIK 1. 2. 2007, 11:03
teď v zimě je úžasný přidávám do čaje celé rodině a ještě jsme nebyli nemocní... taky ho chráním vlastním tělem a dobře schovávám aby se nevyžral hned (clamp) (clamp) (clamp)
ridomka 15. 6. 2006, 18:49
ještě bych chtěla říct,že takto se dá dělat štáva z jakéhokoliv "jedlého" :-Dkvětu nebo listu.jestli něco vyzkoušíte,určitě písněte ;-) :-D
Casablanka 14. 6. 2006, 12:12
Taky dělám šťávu z bezinek.Je to ale spíše limonáda , je méně sladká,ředí se sodovkou a je lepší mít ji v lednici a během měsíce ji spotřebovat,aby se nezkazila.Svařím 3 l vody se 70g kys.citronové,do studeného dám 30 květů na 24 hod.Potom přecedím a přidám svařený vychladlý roztok 1 l vody a 1,5 kg cukru a kys.sorbovou.Je dobrá a rychle mizí.Blanka :^) :-P
piuterka (upraveno) 14. 6. 2006, 12:11
Taky jsem včera večer dodělala sirupek a měla jsem z jedné dávky 7 litrů. Je naprosto úžasný a chystám se dělat další 2 dávky. Na tu jednu dávku jsem dávala 5g přípravku na konzervaci, snad to bude stačit a sirupek vydrží co nejdéle. Peti, vydrží mi sirupek uskladněný ve studené a tmavé komoře v PET láhvích nebo je třeba ho dát do lednice? Díky moc za info a já si utíkám udělat další pitíčko k počítači. :-P :-P :-P To se dodržuje pitný režim s tak výborným pitím. ;-) ;-)
ridomka 15. 6. 2006, 18:47
@piuterka ahoj Peti,já ho mám normálně v chladné komoře uskladněný ve skleněných demižonech a v pet flaškách,takže do příštího roku krásně vydrží,chce to trošku chládek ;-) :-D
Ina 13. 6. 2006, 23:22
Dobrý večer Peti, právě jsem dodělala dvojitou dávku a potřebovala bych poradit, kolik mám dát té kyseliny sorbové. Z jedné dávky jsem měla 4l čisté štávy bez cukru, pak jsem přidala 4kg cukru. Z toho je 7 litrů štávy. Kolik mám dát té kyseliny sorbové na tuto jednu dávku? Stačí ty dva gramy? Předem ti moc děkuji. Sirup nám všem moc chutná. Jiřka (Y) (Y) (Y)
honza 14. 6. 2006, 9:36
@Ina Taky jsem ho dělala a měla jsem stejný problém nevěděla jsem jestli se ta kyselina myslí na 5litrů 2g nebo na každý hotový litr 2g. Nakonec jsem dala na 5litrů 2g dělala jsem taky dvojitou dávku a na 10litrů vody jsem dala 5g kyseliny ( měla jsem té kyseliny balení po 5g tak jsem to tam dala celé). sirup je výborný tak snad je to dobře. Jana
ridomka 15. 6. 2006, 18:46
@honza holky ted jsem neměla přístup na net,tak se omlouvám.Na jednu dávku, to jest cca 5 litrů hotové št'ávy dávám 2 g kys. sorbové....
cicmoši 6. 6. 2006, 9:43
Peti, tak už som siup spravila a už mám nachystanú dalšiu várku, doma zožal obrovský úspech a tak sa obávam, že nám dlho nevydrží, na ročnú zásobu by som musela oholit všetok bez v okruhu 2 km....... ;-) :-D fantastický ..... (Y)
ridomka 6. 6. 2006, 12:02
@cicmoši :-D :-D :-D :-D :-D u nás ještě nic nekvete :-( Tak pěkně pijte,je zdravý (Y) (Y)
cicmoši 10. 6. 2006, 17:28
@ridomka obávam sa, že za chvílu bude fuč a zajtra asi zase pofrčím s batohom cez hory na bez do lesa......... :-D :-D :-D :-P a stále bude málo, jednu 5 l som už skryla pred nimi a musím ešte volaaké zásoby naškrečkovať........ ;-) :-D :-D
honza 10. 6. 2006, 21:29
@cicmoši Chtěla bych letos sirup taky zkusit pila jsem ho loni u kamarádky a moc nám chutnal. Zajímalo by mě jestli se ten bez musí hned ten den zpracovat? Dík Jana
ridomka 11. 6. 2006, 21:43
@honza ono s tím zas taková práce není,namočte ho do odměřeného množství vody a necháte louhovat 24 hodin... ;-)
cicmoši 25. 3. 2006, 21:56
Tento recept zháňam už dost dlho, chcem sa opýtať či je možné kryštálový cukor nahradiť hnedým trstinovým a kolko s vami uvádzaného pomeru vyjde dávok, resp. fliaš a do akých fliaš to dávate?..........Viem mám hodne dotazov, ale budem rada ked mi odpoviete ;-) Kačka
ridomka 26. 3. 2006, 9:57
@cicmoši Kačenko,nevím přesně,kolik litrů,ale tuším že kolem 6 litrů z té dávky mám.Já totiž dělám zásobu na celý rok,dělám kolem 60 litrů ročně :-D A dávám do velkých demižonů.I v PET flašce vydrží,když je dáte do sklepa..... A co se týče hnědého cukru,určitě se nic nestane,když ho tam dáte.Jen možná barva sirupu se změní,bude tmavší,ale to přeci není rozhodující,hlavně aby měly naše děti co nejzdravější pitíčko ;-)Moje děti ji totiž milují :-D Už jsem zjistila,že št'ávu prodávají v Hypernově,ale 750ml za cca 50Kč,což je teda dost!Takže jen co pokvetou bezinky,hurá na něěěěěěě :-D :-D Ještě bych chtěla všem říci,že tento sirup se dá dělat z jakékoliv rostlinky,třeba i z jitrocele,pampelišky....
cicmoši 26. 3. 2006, 10:43
@ridomka PeŤka, moc díky...... :-D určite ho budem robiť, ešte uvidíme v akom množstve, ale robila ho moja babička a kedže už je mrtva tak som sa nedopátrala receptu a vždy mi hrozne chutnal tento sirup :-P a verím, že mojím cicmoškom bude chutnať tiež - už sa teším, až bude kvitnúť Baza a hned na ňu pofrčím, je pravda, že je liečivý, lebo babča ho mame vždy dávala ked sme boli zo segrou choré a pomohlo to.... (Y) je to super zdravé pitíčko a moooc ďakujem za recept (L) (*) - ešte ak možte peťka šupnite mi na email pomery surovin na tých 60 - litrov verím, že sa to u nás spracuje..... :-) moc díky kačka
ridomka 26. 3. 2006, 11:08
@cicmoši Kačko,ted přesně nevím,kolik mám z té jedné dávky hotového sirupu,možná 6-7litrů.Nasbírejte 2,5 kila květů,kupte 20 kilo cukru 4 sáčky kyseliny citronové a 4 sáčky kys. sorbové a myslím,že by z toho mohlo být kolem 30 litrů sirupu ;-) Kdyžtak pak doděláte. ;-) :-D
cicmoši 26. 3. 2006, 21:01
@ridomka Jo díky Peťka, tak už som celá naštartovaná......... (I), už mi chýba len tá Baza....dnes som si s tchýňou dohodla, že ho pojdeme zbierať spolu......... (H), tak sa teším ...mňamky........ (D)
ridomka 27. 3. 2006, 11:35
@cicmoši :-D my už nemáme ani kapku ;-)jen co bezinky pokvetou,vezmu všechny keře útokem :-D ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie