(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Orechové rohlíčky
Potřebné ingredience
těsto: 500 g hladké mouky, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 8 lžic mléka, 250 g tuku (hera, lukana), 42 g droždí náplň: 180 g ořechů, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 3-4 lžíce mléka, rum dále: 1 vejce na potření
Postup přípravy
Na vál prosijeme mouku, smícháme se solí a cukrem a uprostřed vytvoříme důlek. Kolem něho rozmístíme na kousky pokrájený tuk. Do důlku rozklepneme vejce, přidáme mléko a nadrobíme droždí. Rukama zpracujeme na hladké těsto. Nenecháváme kynout! Rozdělíme je na 5 stejných bochánků. Z každého vyválíme kruhovou placku a rozkrájíme na osm dílů. Na širší stranu dáme trochu náplně, srolujeme a rovnáme na plech vyložený papírem na pečení. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180-190°C upečeme dozlatova, asi 15 minut.
Náplň: Ořechy smícháme s cukrem a zalijeme horkým mlékem. Přidáme vejce, trochu rumu a promícháme. Můžeme použít i jiné náplně (tvarohová, maková, povidlová,...)
Náplň: Ořechy smícháme s cukrem a zalijeme horkým mlékem. Přidáme vejce, trochu rumu a promícháme. Můžeme použít i jiné náplně (tvarohová, maková, povidlová,...)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
17. 10. 2015, 13:18
Marcela52
(upraveno)
16. 10. 2015, 19:59
Tyhle rohlíčky znám a peču, těsto je nepřeslazené-dobré. Já je před pečením nemažu vejcem, ani je po upečení necukruji a jsou výborné. Práce s nimi je kupodivu docela rychlá, připadá mi to ještě rychlejší, než plnit buchty. Při rozvalování těsta do tvaru kulaté placky velikosti většího talíře si pomáhám malým válečkem s rukojetí, placku nemám přísně kulatou a vůbec to nevadí. Placku rozkrajuji rádýlkem - "namáčím" ho do hladké mouky po každém řezu a jde to fofrem. Zatím si všichni naši známí, kteří je ochutnali, řekli o recept. Ještě jedna poznámka, zkusila jsem dát jako tuk sádlo a rohlíčky byly úplně exkluzivní. Marcela