Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

KOLÁČE OLEJOVÉ

0.0
KOLÁČE OLEJOVÉ

Potřebné ingredience

TĚSTO:500g hladké mouky, 50g cukru, 50g kvasnic (dávám kostku 42g), 2 žloutky, 250ml mléka, 100g oleje, špetka soli
ZDOBENÍ: 1kelímek povidel, 1kostka tvarohu+žloutek (nemusí být)+cukr, na drobenku Hera+cukr+ hladká mouka+ špetka prášku do pečiva

Postup přípravy

Postup jsem připravila i pro úplně nezkušené kuchařky-pekařky. Zkušené zvládnou bez postupu:-)
Nejprve zaděláme kvásek. Do hrnku cca půl litrového dáme vlažné mléko (můžeme přihřát v mikrovlnce) a do něj rukama rozdrobíme kvasnice. Odvážíme si cukr a lžíci, nebo dvě, přidáme do kvásku, zamícháme a necháme kynout (pokud možno na teplém místě). Když už nám kvásek "utíká z hrnku" nalijeme ho do mísy a přidáme žloutky, olej, zbytek cukru, špetku soli a postupně mouku. Dobře propracujeme, pokud jde ztuha, klidně vyklopte a propracujte ručně. Těsto potom dejte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a dejte vykynout na teplé místo, já překrývám ještě ručníkem, aby vrch těsta neosychal.

Během kynutí si připravíme tvaroh na naplnění. Tvaroh v kostce vyklopíme do misky, můžeme přidat jeden žloutek a podle chuti přidáváme cukr. Povidla stačí promíchat v kelímku, aby nebyla tak tuhá. Drobenku připravíme jednoduše. Na talířek dáme několik lžic mouky, asi 1 lžíci cukru a trochu rozkrájené Hery a asi půl lžičky prášku do pečiva. Bohužel tohle nemám přesně odměřené. Pokud se moc lepí, přidáme podle chuti mouku nebo cukr, pokud se nespojuje, tak přikrojíme Heru. Propracováváme ručně tak dlouho dokud se pěkně nedrobí. Pozor! nezpracovávejte jako těsto např. linecké, ale spíš prodrobujte mezi prsty :-)

Když těsto nakyne (třeba i v míse po (pra)babičce :-)), vyhážeme si z mísy lžící několik hromádek, vyjde jich přibližně 15. Každý kousek těsta rukama roztáhneme, aby bylo možno koláč naplnit. Víc roztahujte kraje, protože ty se nakonec spojí a bude těsta dost, když roztáhnete i prostředek, může se později protrhnout a tvaroh vyleze. Lžící rozdělíme tvaroh a zaděláme (což jsem zapomněla vyfotit, ale snad zvládnete ;-))

Bochánky přemístíme na plech (nejlépe s pečícím papírem) a rukou rozplácneme pěkně do koláčového tvaru. Když někde tvaroh vykoukne, nic se neděje.

Dál roztíráme lžíci povidla, ne až do krajů, ale zase ne jen malé kolečko uprostřed.

Potom potřeme okraje rozšlehaným vejcem a posypeme povidla drobenkou.

Peču předem vyhřáté elektrické troubě na 180° přibližně 15 minut. Ale raději nakoukněte dřív. Během pečení koláče naskočí, nelekejte se, pak zase klesnou.

A teď už jen nechat vychládnout, pocukrovat a dobrou chuť :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ZuTab 3. 8. 2009, 11:03
Tak koláče měly velký úspěch - jen jsem si dopřála cukru a byly prý moc sladké :-). Chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla stejné těsto použít i na klasické buchty a jak bych měla postupovat - nejsem sice začátečník, ale pečení kynutých buchet mi nějak nejde :-@. Moc díky předem (F)
napalouku 3. 8. 2009, 15:46
@ZuTab Mamka používá stejný těsto, ale není to ono, kdyžtak sem pak vložím recept na buchty, dneska jsem je dělala (zajic) Akorát fotky zatím nebudou :-$
Jaryn 5. 6. 2009, 13:20
Dnes jsem koláče upekla, jsou bááááájčné. Všem doporučuji. Děkuji paní Míše za recept. Petra (Y) (Y) (Y)
napalouku 9. 6. 2009, 14:00
@Jaryn Děkuju. Jen co bude chvilka, tak vložím domácí štrůdl a dodám fotky k perníkům (Y) ;-)
Ilonáček 1. 6. 2009, 12:57
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie