SIRUP Z RůŽÍ

Potřebné ingredience
32 květů růží,
2 litry vody,
2 kg cukru - medu,
50g kyseliny citronové
Postup přípravy
Nejvhodnější odrůdou je růže stolistá, ale já jsem dělala z růžového keře s červenými a růžovými květy, aniž bych znala přesnou odrůdu - jestli měl 100 lístků nevím, podrobně jsem nepočítala :o))
Klasická růže není vhodná, i když byste se jistě neotrávili...
Otrháme z keře 32 květů růží, měly by být krásně rozkvetlé, ani ne poupátka a také ne těsně před odkvětem.
Okvětní plátky obereme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba!
Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla :-( , čekala jsem málo!)
Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!!
Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.
Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce a vyhodíme do bioodpadu.
Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a krátce svaříme, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný.
Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví až po okraj, aby se zamezilo přistupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne a sirup pevně zazátkujeme!
Necháme vychladnout a láhve odneseme do komůrky. Otevřené skladujeme v lednici.
Připravujeme jako klasický sirup - je to moc dobré a zvláštně voňavé pitíčko!

Natrháme si květy růží z pnoucího keře

Okvětní plátky obereme a střed květů (šípky) vyhodíme.

Lístky vložíme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba!
Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla :-( , čekala jsem málo!)
Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!!
Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.

Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce

Vylisované lístky vyhodíme do bioodpadu

Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a zahříváme na 85 stupňů, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný. Kdo chce, může nechat projít varem a hned vypnout, já jsem vyzkoušela obě varianty - nepřevařený je ale mnohem voňavější...

Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví

Láhve plníme až po okraj, aby se zamezilo přístupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne

Hotový sirup pevně zašroubujeme víčky!
Necháme vychladnout. Z uvedené dávky jsem naplnila 4 sedmičkové láhve a 2 malé mini vzorečky.
Růžový sirup má osvěžující i blahodárné účinky a zajímavě chutná i voní, v létě moc příjemné pití...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu


























































































