Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

Naše oblíbená a jednoduchá KOPROVKA Z JEDNOHO HRNCE !!!

0.0
Naše oblíbená a jednoduchá KOPROVKA Z JEDNOHO HRNCE !!!

Potřebné ingredience

brambory, sterilovaný kopr (nebo čerstvý nebo mražený), hladká mouka, voda, mléko (není ale nutné), smetany 30% (buď všechny sladké a nebo kombinace sladké a kysané), sůl, cukr, ocet, vajíčka.....

Postup přípravy

Jelikož nejsem zrovna moc "knedlíková", jím odmala koprovku raději s bramborem než s knedlou a naučila jsem ji jíst takto i moje děti. Koprovka patří mezi naše nejoblíbenější jídla. Já osobně nejvíc miluju koprovku s vařeným hovězím masem a bramborem, děti raději s vajíčkem a bramborem. Když byly malé, vařila jsem tuto omáčku často. Někdy nebyl čas a tak najednou se zrodila KOPROVKA S JEDNOHO HRNCE :-). Prostě vše v jednom hrnci :-). Vyzkoušejte, třeba vám zachutná.

RECEPT:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Těch brambor spíš více než méně. Mírně osolíme, zalijeme vodou jen tak, aby byly potopené a vaříme do poloměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a nebo v mléku. Dolejeme do takového množství omáčky, které potřebujeme. Chvilku povaříme a až nám pěkně zhoustne, přidáme smetany. V případě, že jsme zahušťovaly vodou, pak přidáme 2-3 sladké smetany podle množství vařené omáčky. V případě, že jsme zahušťovaly mlékem, pak stačí 1-2 sladké smetany (může být i 1 sladká a 1 kysaná). Pak přidáme kopr (já malinko sleju vodu ze steril. kopru, ale jen opravdu maličko a celý obsah naliju do omáčky). Zase provaříme. Dochutíme solí (ale opatrně, nálev už byl slaný), dosladíme cukrem (jak kdo má rád sladkou) a okyselíme octem. Nakonec si rozkvedláme 1-2 vajíčka a za stálého míchání je vlejeme do omáčky a rozmícháme. Zvlášť si uvaříme vajíčka natvrdo a ty pak vkládáme do omáčky až na talíři buď celá nebo půlená.

A to je vše..... ;-).

Tomu, kdo se rozhodne toto vyzkoušet, přeji, ať se to povede a ať mu chutná !!!

Oloupané a na kostičky nakrájené brambory zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, mírně osolíme a vaříme do poloměkka.

Zvlášť si uvaříme jenom vajíčka. Ostatní se bude vařit ve společném hrnci.

Zahustíme dle popisu v receptu. Na fotce můj dlouholetý oblíbený pomocník v zahušťování, díky němuž nemám v pokrmech nikdy žmolky ;-).

....a máme zahuštěno na požadovanou hustotu i množství i přidané smetany.....

Přidáme kopr a máme v podstatě hotovo. Zbývá dochutit a vmíchat vajíčka. Kdyby se vám třeba chuť zdála taková nijaká, chce to možná ještě přidat jednu smetanu nebo trošku mléka a nebo kousíček másla na zjemnění. Hodně dochutí taky cukr, sůl a ocet. Ono časem už to máte "v oku", takže už to budete dělat "levou zadní" :-).

.....a už jen servírujeme. A že u nás tato omajda opravdu chutná, dokazují další fotky :-). Servírujeme to rovnou do hlubokých talířů .... toto je porce dcery ;-). Brambory jsou utopené v omáčce. Máme letos nějaké, co se rády rozvařují :-(.

....a tady baští syn :-). Ten má sice nějakou atypickou kombinaci příborů, ale hlavně, že mu chutná :-)).

DOBROU CHUŤ I VÁM :-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kopretin.a 30. 1. 2010, 10:26
koprovku dělám za max 2 minuty ;-) - naliju do hrnce zahuštěné neslazené Tatra mlíko, přidám dvě lžičky sterilizovaného sladkokyselého kopru i s trochou nálevu...až je to horké, přisypu trochu jíšky a chvilku míchám....hotovo :-) je výborná a naprosto bez práce
Zirafka.Kacka 4. 12. 2009, 17:42
Tak u nás koprovku milujeme (pl), dnes ji dělala podle Vás už podruhé a musíme říct, že jsme si mooooc pochutnali (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o). Děkuji za výborný a rychlý receptík (L)
felow 16. 9. 2009, 1:01
jsem milovník koprovky (radost) většinou jí málokdo může i u mě doma jí snim jen já a dcera, pořád chce abych jí udělala tak to zkusim,dělala jsem jí snad jednou. tak díky za recept, určo to vyzkoušim (clamp)
avynka 20. 9. 2009, 23:14
@felow Alenko, určitě vyzkoušejte :-). U nás mají koprovku rádi všichni, ale vím, že všeobecně k moc oblíbeným jídlům nepatří :'(, přitom nechápu proč *-). Vždyť je to mňamka a navíc rychlovka (Y) ;-) ^o).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie