Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 61 návštěvníků)

Hubník ( Houbovec, nebo-li Houbový Kuba ) - krkonošská pochoutka - předkrm u Vánoční tabule

0.0
Hubník ( Houbovec, nebo-li Houbový Kuba )  -  krkonošská pochoutka - předkrm u Vánoční tabule

Potřebné ingredience

2 hrsti sušených hub, 2 vejce, 0,5l mléka, 0,5l vody, 1 lžička soli, 2 vrchovaté lžíce majoránky, 3 lžíce hrubé krupice, 5-6 stroužků česneku, 10 rohlíků a 2 lžíce oleje

Postup přípravy

Do hrnce dáme houby a zalijeme je vodou a osolíme, vaříme cca 15 minut. Mezitím si natrháme rohlíky na menší kousky, zalijeme je mlékem, přidáme vejce, prolisovaný česnek ( já dávám těch 6 stroužků) a majoránku ( majoránkou nešetřit - opravdu ty 2 lžíce jsou akorát). Až se uvaří houby tak je i s vodou přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec přidáme hrubou krupici a opět zamícháme.
Do pekáčku, nebo jiné zapékací mísy dáme cca 2 lžíce oleje a do pekáčku nalijeme připravenou směs. Já mám malý pekáček, takže to dávám do dna i víka pekáče. Pečeme při 220 - 250 stupních zhruba 35-45minut ( podle vaší trouby) Po upečení je hubníček krásně zlatohnědý. Podává se samotný. Já mám osobně ráda ještě horký, ale správně se jí studený. Nemusím moc sladké a tak je to u nás místo koláče.
Hubník se u nás vždy pekl na Vánoce, ale pro jeho oblibu ho děláme celoročně. Dobrou chuť.

roztrahé rohlíky

rohlíky zalité mlékem, přidány vejce, česnek a majoránka

uvařené houbičky

směs s přidanými houbami a krupicí

do pekáčku olej

nalijeme do pekáčku, nebo mísy

A tady je výsledek!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Paluna 29. 3. 2012, 16:11
Dnes k obědu jsem si upekla hubník dle vašeho receptu a opravdu je to veliká ňamka - dala jsem čerstvou i sušenou majoránku a to je vůně.... (hello) (hello) (hello)
novackova 22. 12. 2011, 13:19
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) jdu do toho (F), (andel)
Ren.ta 22. 12. 2011, 11:52
Mńam, výborný, přesně jak ho dělala moje maminka!!!!!!!!!!! (Y) (Y) [A] [A] [A] (F) (F) (F) (L) (L) (L) (D) (D) (D) (kolednici) (kolednici) (kolednici) (banky) (banky) (banky) (andel) (andel) (andel) (silvestr2) (silvestr2) (silvestr2) (novy rok) (novy rok) (novy rok)
@Pavla 28. 7. 2011, 13:11
Dělávala jej moje milovaná babička. S tureckou kávou. Mňam! Mám tu čerstvé houby a okamžitě jdu na to (clamp) (clamp)
janasamkova 29. 11. 2011, 9:32
@@Pavla Jj, také si na tu svojí vždy vzpomenu když to začně vonět hubníkem :)
berunecka 23. 12. 2009, 11:22
Jani,
myslíte, že můžu dát místo sušených hub, houby mražené - tedy "čerstvé" ?
Sušené došly :-|
7.8 5. 10. 2008, 20:20
Také dělám,ale s krupkama nebo kroupama.Taky je to výborné akorát se toho nesmí sníst moc ;-) ;-)
honza 7. 2. 2008, 16:58
Tak hubník děláme taky dost často jen ještě přidám vařený bůček asi 25dkg nakrájený na kostičky i s vývarem. Taky přidám osmaženou cibulku a nedávám krupici a je lepší to dělat z rohlíků, které jsou dva dny staré. (clamp) (clamp) (clamp)
janasamkova 11. 3. 2008, 7:56
@honza My jsme vždy dělali tuto "chudou" verzi. Příbuzní do něj přidávají uzené........je to taky dobré, ale klasika je klasika.....jo a starší rohlíky jsou lepší to máte pravdu.
KÁJA 77 7. 2. 2008, 16:42
Hotovo, vyzkoušeno = mňamka. Měla jsem zbytek klobásky a paprikového salámu, šoupla jsem to tam a je to super receptík skoro bez práce. (Y) (Y) (clamp) (clamp) Fotečku dám do rodinných :-) Děkuji za skvělý tip (L) (L)
Bára D. 14. 1. 2008, 17:23
Tak jsem ho zkusila a nějak mi přišlo to těsto takové husté, nelilo se, bylo tužší. Sice pokrm byl dobrý, ale kde jsem udělala chybu, dělala jsem vše podle receptu :-S A z hub mi taky vody moc nezbylo... *-) Bára.
janasamkova 1. 2. 2008, 7:49
@Bára D. Trochu lít by se mělo........když Vám přijde moc husté, tak přidejte mlíko, nebo dejte víc vody k houbám - není to žádná věda. Moje mamka ho např. dělá hodně husté, sotva jí to steče do pekáče......já už dělám bez receptu a pokaždý má hubník jinou chuť. :-$
Bára D. 1. 2. 2008, 8:54
@janasamkova Děkuji, já ho ještě určitě zkusím, protože chuťově byl dobrý (L). Bára (hello)
J.annule 16. 11. 2007, 16:57
Dobrý den Jani. Tak jsem ten zázrak právě strčila do trouby (dance). Jsem plná očekávání (&). Voní to úžasně (smich). Dám Vám vědět, jak to dopadlo (hello). Zatím se mějte krásně a děkuji za recept (L). Jana
J.annule 16. 11. 2007, 22:56
@J.annule Vynikajícííííí (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Moc, moc chválím a nejen já, ale i všichni ostatní členové rodiny. (zajic) Nezbyl ani drobeček!!! Ještě mám pro Vás tip na zajímavou obměnu - manžel si dal k Vašemu houbovníku jako přílohu špenát od oběda. Nelekejte se té kombinace, vážně to jde dohromady (pl). Takže ještě jednou díky, recept zařazuji k oblíbeným (flower). Jana
janasamkova 1. 2. 2008, 7:47
@J.annule Děkuji za chválu.......někdo u nás taky dává přímo do hubníku uzené, je to taky dobré.
sophieczech 7. 10. 2007, 13:25
Vypadá to neskutečně úúúúžasně (jidlo) (Y) Právě peču svůj první hubník v životě, houby miluju, tak doufám, že se mi to povede :-) Petra

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie