Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 47 návštěvníků)

Houbová omáčka a domácí knedlíky vařené v páře

0.0
Houbová omáčka a domácí knedlíky vařené v páře

Potřebné ingredience

HOUBOVKA: houby (čerstvé nebo mražené, směs toho co v lese najdu-hříbky, křemenáče,...), 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 kostky masoxu, 1 kysaná smetana, 1/2 sladké smetany, polohrubá mouka na zahuštění. KNEDLÍKY: hrubá mouka, sůl, kvasnice, vajíčko, mléko, včerejší rohlíky

Postup přípravy

HOUBOVKA:
Do hrnce dáme 2 litry studené vody + 3 bobkové listy + 5 kuliček nového koření + 5 kuliček pepře + 2 kostky masoxu, lehce osolíme a vaříme. Když to začne bublat, přidáme houby, buďto čerstvé nebo mražené, mražené dávám zmrzlé (jen je propláchnu pod vodou), aby v nich zůstala všechna šťáva a je to jak z čerstvých.
Houby vařím cca. 1 - 1,5 hodiny na mírném plameni.
Potom si rozmíchám stranou v hrnečku se studenou vodou polohrubou mouku, dám tolik mouky, aby to ještě bylo tekuté, ale ne moc, abych omáčku zbytečně neředila vodou. Pomalu to nalévám do omáčky a míchám, omáčka nezhrudkovatí. Když se mi zdá akorát, ochutnám, případně dosolím.
Přidám do toho 1 zakysanou smetanu, zamíchám a přidám 1/2 sladké smetany, zamíchám. Se smetanou už to moc nevařím, řídne pak omáčka.

KNEDLÍKY:
Uděláme kvásek - do teplého mléka asi 200 ml přidáme špetku cukru, zamícháme a přidáme, jak praví kuchařka po babičce "hrášek kvasnic", odvážila jsem to a dávám 3 gramy.
Mezitím si nasypu do mísy velký hrnek hrubé mouky (změřila jsem, přesně dávám 400ml), osolím.
Vykynutý kvásek hodím do mouky a ve zbytku mléka rozmíchám 1 celé vajíčko.
Hnětu.
Pokud potřebuji, zahustím moukou nebo zředím teplým mlékem.
Ke konci přidám 1,5 včerejšího rohlíku nakrájeného na kostičky a namočeného lehce v mléce.
Když je těsto hotové, odlepuje se od mísy a je pěkné hladké, udělám z něj bochánek, lehce zasypu hrubou moukou a přikryju utěrkou. Nechám ho 2 hod kynout.

2 litry vody (může být i 2,5, pokud máte hodně hub), 2 masoxy, 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření, sůl

Přidala jsem houby.

Přidala jsem mouku, 1 zakysanou a 1/2 sladké smetany a je hotovo.

KNEDLÍKY - hrubá mouka, sůl, kvásek a 1 vajíčko

Přidala jsem rohlíky a hnětu, ještě je to řídké, tak přisypu trochu mouky.

Ááá, už se to odlepuje, máme hotovo.

Udělám z těsta bochánek a zakryju ho na 2 hodiny utěrkou.

Uděláme z těsta šišky. Já mám čtyři, protože dělám dvojnásobnou dávku, ale vy budete mít z tohoto množství dvě. Necháme je pod utěrkou 15-30min. kynout. Jsou placaté, takže až je budeme dávat na pařáček, dáme je na výšku, aby se to vyrovnalo.

Do hrnce dáme po dně vody a pařáček, když začne voda bublat, ubereme na mírný plamen a dáme na pařáček knedlíky a zaklopíme, po dobu vaření poklici neodklápíme. Vaříme 15 minut.

Zrovna když se chci pochlubit, tak mi jeden praskl, ale i tak jsou nádherné. Knedlík praskne, když ho necháte málo kynout, když už máte hotovou šišku, já někdy pospíchám a pak mám puklinu.

Hotové knedlíky krájíme hned horké, pak už by to nebylo ono, protože by zvrchu nebyly tak vláčné. Krájíme je nití viz. foto.

Tak co jim říkáte? Jsou vynikající, kupované u nás nemají šanci :-)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

evicela 30. 9. 2018, 12:47
tak nevím ale vypadá to jako blichta, jen mě padl zrak na fotku,houbovka musí mít barvu, vůni, konzistenci, toto je bílé cosi a plave v tom cosi, samá voda, mouka, masox, copak tohle je houbová omáčka?
krišon 30. 9. 2018, 14:09
@evicela U nás se říká šlichta, ale souhlasím s vámi. Nepřipomíná to houbovku ani náhodou.
SarinaK 30. 9. 2018, 10:24
Nerozumím u knedlíků ,-) 200ml mléka na kvásek a zbytek???? jaký zbytek, kolik je ten zbytek mléka?
krišon 30. 9. 2018, 13:57
@SarinaK Ve zbytku paní rozmíchá vajíčko a pokropí rohlíky .. připravuji stejné, ale doba kynutí sotva půl hodiny a dělám z uvedené dávky 4 kusy a vařím 13 až 15 minut, jsou nadýchané, krájím nití
nekup to 15. 10. 2015, 14:53
(Y) výborná
jirul 29. 1. 2012, 21:04
vyzkoušela jsem knedlíky a chválím, jsou dobré (Y) (Y) (Y) a už recept schován napříště :-) :-) :-)
lucinkabaronka 1. 12. 2010, 16:46
Dobrý večer, omáčku jsem dělala poprvé a je vynikající |:o) |:o) |:o) |:o)
NOČNÍ HVEZDA 11. 1. 2010, 20:43
DOBRÝ VEČER CHCI ZKUSIT TY VAŠE KNEDLÍKY S OMÁČKOU,ALE NEVÍM ČEMU ŘÍKÁTE VELKÝ HRNEK JÁ MÁM NORMÁLNĚ 1/4 L.NEBO 1/2 L. DĚKUJI ZA ODPOVĚD MILUŠE
sarkavo 18. 2. 2010, 20:27
@NOČNÍ HVEZDA Tak jsem to změřila a dělá to přesně 400ml mouky, ten můj velký hrnek.
Lenka287 4. 10. 2009, 17:18
Teď jsem dovařila omáčku, teda je rychlá, hoďku a půl jsem si vůbec nevšimla hrnce a je výtečná, nemá chybu. Kdo má rád houbovku, všem doporučuju! Ani maso není potřeba. (Y) (Y)
MirkaT 23. 7. 2009, 11:34
Dnes máme omáčku a je výborná (Y) (clamp)
Záhoráčka 31. 5. 2009, 7:47
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie