Kytice k 70. narozeninám
Potřebné ingredience
MŮJ 5. DORT
na korpusy - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení a ozdoby od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka + mandarinky z plechovky
Postup přípravy
-----------------
recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
kulatá část - průměr formy 18 cm - trošku větší polovina dávky - výška kurpusu vyšla cca 6,5 cm
stonky - srnčí hřbet zkrácený pomocí alobalu ma potřebnou délku - výška cca 4,5 cm
Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
MARCIPÁN:
----------------
Poprvé jsem se vrhla do falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855 , protože jsem potřebovala především vymodelovat hodně květinek a lístečků. Tímto jí velice děkuji za téměř on-line rady do mailu, když se mi to zdálo pořád tuhé. Použila jsem tekutý letošní docela světlý med, protože jsem u nás nesehnala pšeničný sirup, ale budu ho zkoušet sehnat, jistě se to vyplatí.
Marcipán jsem připravila ze 3 těchto dávek.
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý. Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle
Marcipán zpracovat pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855
Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku medu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala.
PUDINKOVÝ KRÉM:
------------------------------
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky jsem uvařila pudink. Našlehala 1 máslo s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku), k tomu zašlehala prochladlý pudink a kapku vanilkové tresti Kovandovi.
Kulatý korpus byl proříznutý 2x, hřbet jen 1x, proloženo ještě odkapanými mandarinkami.
MODELOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
----------------------------------------
Tak to se přiznám, byla opravdu fuška - čekala jsem, že tento dort bude náročnýa byla jsem na to duševně připravená, ale dělat ho na zakázku bych opravdu nezvládla, to bylo hodin, no počítám 17-19 hodin komplet...
Udělala jsem si radost a koupila si pár vykrajovátek a modelovací podložky, ale jinak jsem zůstala věrná tomu, co jsem doma vyhrabala... místo kostice špunt na šťávu, místo špičaté kostice špunt na krabicové mléko, lžička, nůžky, díl z manikúry a tak...
Děkuji paní Zdence za rady a nejen jí za návody na výrobu růžiček, ačkoli jsem se teoreticky připravovala velmi zodpovědně, nakonec jsem si stejně musela udělat jakýsi svůj styl/postup, protože jinak mi to moc nešlo :))
Růžiček o průměru cca 4,5 cm jsem si udělala 24 + poupátka + malé kytičky + spoustu lístečků, ale podcenila jsem výšku korpusu po dvojnásobném proříznutí a promazání, takže by se všeho užilo ještě více. To už by ale bylo myslím nad moje síly :)
Na vytlačení reliéfu mašle jsem si koupila takovouto fólii - původně prý na tvarování povrchu čokolády, ale přejela jsem přes ni válečkem marcipán a hezky se to obtisklo...
Maramorovala a promazávala jsem i "stonky" upečené v srnčím hřbetu.
Potahuju a jdu zdobit
Jak do toho? :)
Detail kytice
Tady jsem vyřešila nedostatek růžiček ozdobným lemem a lístečky...
A už se porcuje...
No a abych si toho k tomu dortu a dvouleté cácorce nevymyslela málo, slíbila jsem oslavenkyni připravit věnečky a medovník, ale nestihla jsem si to pořádně ani vyfotit - takže 60 věnečků, medovník 30x30 cm, dort byl překvapení a dárek ode mě, nemohla jsem prosbu o pomoc svojí prima tchýni odmítnout, když o dortu nic netušila :)
A ještě měl 21. narozeniny náš Ondráš, takže na stejný večer ještě tenhle salámový kaktus... jsem opravdu blázen, jak to o mně prohlásil můj manžel?
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé