Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Kytice k 70. narozeninám

0.0
Kytice k 70. narozeninám

Potřebné ingredience

MŮJ 5. DORT

na korpusy - recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení a ozdoby od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém od oka + mandarinky z plechovky

Postup přípravy

KORPUSY:
-----------------

recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody

kulatá část - průměr formy 18 cm - trošku větší polovina dávky - výška kurpusu vyšla cca 6,5 cm
stonky - srnčí hřbet zkrácený pomocí alobalu ma potřebnou délku - výška cca 4,5 cm

Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.

MARCIPÁN:
----------------
Poprvé jsem se vrhla do falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855 , protože jsem potřebovala především vymodelovat hodně květinek a lístečků. Tímto jí velice děkuji za téměř on-line rady do mailu, když se mi to zdálo pořád tuhé. Použila jsem tekutý letošní docela světlý med, protože jsem u nás nesehnala pšeničný sirup, ale budu ho zkoušet sehnat, jistě se to vyplatí.
Marcipán jsem připravila ze 3 těchto dávek.
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý. Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle
Marcipán zpracovat pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855

Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku medu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala.


PUDINKOVÝ KRÉM:
------------------------------

Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky jsem uvařila pudink. Našlehala 1 máslo s cukrem (přidávala jsem dle chuti po lžičkách cukr moučku), k tomu zašlehala prochladlý pudink a kapku vanilkové tresti Kovandovi.
Kulatý korpus byl proříznutý 2x, hřbet jen 1x, proloženo ještě odkapanými mandarinkami.


MODELOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
----------------------------------------
Tak to se přiznám, byla opravdu fuška - čekala jsem, že tento dort bude náročnýa byla jsem na to duševně připravená, ale dělat ho na zakázku bych opravdu nezvládla, to bylo hodin, no počítám 17-19 hodin komplet...

Udělala jsem si radost a koupila si pár vykrajovátek a modelovací podložky, ale jinak jsem zůstala věrná tomu, co jsem doma vyhrabala... místo kostice špunt na šťávu, místo špičaté kostice špunt na krabicové mléko, lžička, nůžky, díl z manikúry a tak...

Děkuji paní Zdence za rady a nejen jí za návody na výrobu růžiček, ačkoli jsem se teoreticky připravovala velmi zodpovědně, nakonec jsem si stejně musela udělat jakýsi svůj styl/postup, protože jinak mi to moc nešlo :))

Růžiček o průměru cca 4,5 cm jsem si udělala 24 + poupátka + malé kytičky + spoustu lístečků, ale podcenila jsem výšku korpusu po dvojnásobném proříznutí a promazání, takže by se všeho užilo ještě více. To už by ale bylo myslím nad moje síly :)

Na vytlačení reliéfu mašle jsem si koupila takovouto fólii - původně prý na tvarování povrchu čokolády, ale přejela jsem přes ni válečkem marcipán a hezky se to obtisklo...

Maramorovala a promazávala jsem i "stonky" upečené v srnčím hřbetu.

Potahuju a jdu zdobit

Jak do toho? :)

Detail kytice

Tady jsem vyřešila nedostatek růžiček ozdobným lemem a lístečky...

A už se porcuje...

No a abych si toho k tomu dortu a dvouleté cácorce nevymyslela málo, slíbila jsem oslavenkyni připravit věnečky a medovník, ale nestihla jsem si to pořádně ani vyfotit - takže 60 věnečků, medovník 30x30 cm, dort byl překvapení a dárek ode mě, nemohla jsem prosbu o pomoc svojí prima tchýni odmítnout, když o dortu nic netušila :)

A ještě měl 21. narozeniny náš Ondráš, takže na stejný večer ještě tenhle salámový kaktus... jsem opravdu blázen, jak to o mně prohlásil můj manžel?

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

camparra 2. 3. 2014, 19:19
nádherný a ještě stíháte i postup....smekám (F)
ivana.king 11. 1. 2011, 13:34
(Y) krásná kytice (clamp) (clamp) (clamp) a úžasný postup!!! Díky za něj! (hello)
Bromovka 12. 1. 2011, 23:59
@ivana.king Děkuji za pochvalu, moc to potěší. A jestli aspoň něco z postupu někomu pomůže v tápání, tak dvojnásob. Já také čerpám všechno odsud z MMB. Martina
jeremy 17. 2. 2010, 21:08
Dort je nádherný,moc se vám podařil (clamp)
Bromovka 12. 1. 2011, 23:59
@jeremy Děkujííí :-$
Handulinka 7. 11. 2009, 12:52
úžasný (Y) (clamp)
Bromovka 8. 11. 2009, 21:56
@Handulinka Děkuji moc, já jsem nakoukla do vašich receptů a zaujaly mě kromě dortíků ty Vaše marinované kuřecí řízky v troubě, takže příští týden je udělám, ať máme zase něco nového - díky a pa Martina (pl)
luciasanta 19. 10. 2009, 7:19
Marti, nakoukla jsem k tobě do alba a zahlédla tento dort, který jsem ti ještě nekomentovala !!! Myslím, že ses s ním poprala se ctí. Je opravdu krásnej - ta kombinace růží a právě těchto bílých kytiček se mi moc a moc líbí. A jsem nadšená i z té "folie původem na tvarování čokolády" - má naprosto úžasný reliéf. Kde jsi ji prosím tě sehnala? A jinak při čtení tvým komentářů se naprosto vidím - já taky peču jen pro rodinu a mám toho dost - obdivuji opravdu všechny maminky tady na MMB, které pečou třeba 3-5 dortů naráz. To je pro mě nepochopitelné, i když práce s hotovou hmotou, např. WI je opravdu velká úspora času (ale nám bohužel nic jiného než marcipánová hmota nechutná). (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 25. 10. 2009, 22:19
@luciasanta Luci, děkuji za pochvalu - já peču opravdu jen pro rodunu, ale ji nemám naštěstí tak rozvětvenou jako to vypadá u tebe :-D Jen ten podzim máme náročný, takže mám teď už vložený nový výtvor KRTKA a čekají mě moje narozky, manželův svátek, tchánovy narozeniny a vánoční cukroví, no jsem na to sama zvědavá. Papa Martina PS a k té fólii - koupila jsem si nějaká vykrajovátka u Malátků přes internet a si tuto fólii - stála necelých 50 Kč a níže v komentářích je i odkaz na jednu paní, která mi popsala, jak se s ní pracuje s čokoládou. Já jsem vyhodnotila tento vzorek jako použitelný na mnoho způsobů, tak jsem to vzala http://www.cukrarskepotreby.cz
Lexi 7. 10. 2009, 20:35
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Ilonáček 5. 10. 2009, 22:40
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
darinka30 5. 10. 2009, 17:09
super..sikulka... (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
akin77 5. 10. 2009, 14:19
Marti, kytice je nááádherná a zvládla jsi toho teda kopec! Jsi dobrá!! (Y) (Y) |:o) (L)
Bromovka 5. 10. 2009, 14:36
@akin77 To se krásně poslouchá, děkuji :-$, vlastně kvůli těm pochvalám to asi taky dělám ;-), ale samo mě to i baví, možná se s tím moc piplám, protže si vlastně hraju - ale zase je to dobrý a sní se to, to je fajn, než nějaký dreky na poličkách (H)
jazavka 5. 10. 2009, 13:33
...krasna torticka... (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
Macik 2006 5. 10. 2009, 13:01
nádherná kytice (F) (clamp) (clamp) (clamp)
Anelis 5. 10. 2009, 12:14
krásnááá (Y) (Y) (Y)
SimonaV. 5. 10. 2009, 12:00
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) krásná kytice |:o) |:o) |:o) |:o) A ta folie je super...už se po ní koukám dlouho,ale pořád jsem její nákup odkládala,tak teď už po ní na 100% šáhnu ;-) ;-) ;-)
Bromovka 5. 10. 2009, 14:40
@SimonaV. tady jsem narazila na roládku od paní Aleny, která ji používá opravdu na čokoládu a v komentářích mi poradila, jak to dělá, můžete tam kouknout... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=59985 a děkuji za pochvalu... :-$
Irenapol 5. 10. 2009, 0:05
(Y) (Y) (Y) no smekám taky postup je přímo úžasný taky nejsem kdovíjaká cukrářka spíš jen pouhopouhý amatér a občas se do něčeho pustím, postup taky super možná se do toho taky pustím jen těch hodin co na tom člověk stráví.... :-) :-) :-) jen dotaz jak obarvujete? Já používám práškové barvy vodou ředitelné co jsem koupila v drogerii a zdá se mi že málo barví tak prosím radu děkuji.
Bromovka 5. 10. 2009, 14:34
@Irenapol Děkuji za pochvalu, peču jen pro rodinu, protože bych si tím rozhodně nepřivydělala ;-) Obarvuju práškovýma barvama Kovandovi, dříve jsem používala i takové obyčejné myslím že značka Druchema nebo tak nějak, ale tam je základem sůl a tady se často psalo, že to je v marcipánu u sytějších barev cítit. Podle rady paní Zdenky (aero-orion) jsem teď rozmíchávala barvu v trošce vodky, aby mi to nenaředilo příliš marcipán (vodka by se měla odpařit časem). Když jsem dělala třeba z celé dávky růžovou, už jsem nasypala barvu rovnou při zadělávání marcipánu a pak třeba ještě trochu dobarvila nebo dotónovala, barvení mi dá hrozně práce, poád to propracovávat, až je to jednolité. Když chci z bílého marcipánu udělat nějak barevný, tak si v panákové skleničce smíchám do lžičky vodky barvy z několika pytlíčků do potřebného odstínu (zkouším na papíře udělat šmouhu, jestli to bude ono) a pak postupně přidávám do požadované sytosti barvy marcipánu a pořád to hnětu a válím a kroutím,a by se to zapracovalo... Ty barvy od Kovandů mají základ cukr, taky se mi ale zdá, že příliš nebarví, na tento dort (tmavě hnědá a růžová) jsem spotřebovala skoro celý pytlíček. Nebarvím hnědou kakaem, protože zbytek rodiny kakaový moc nerad, to jenom já... Na moje rodinné dorty to myslím stačí, pořídila jsem si raději nějaká vykrajovátka než třeba gelové barvy.
nobstice 4. 10. 2009, 23:32
Martinko já pořád přemýšlela, odkud mi je tvoje přezdívka povědomá *-)a pak jsem jukla na tvoje ostatní dortíky a podle fotečky už jsem doma (L) něco už jsme si spolu asi psaly, ale teď ti musím říct, že ačkoliv nepečeš příliš dortů, každý jeden je parádní (Y) (Y) (Y) (Y) a jeden od druhého se lepšíš (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) tato kytice je velmi povedená, v záplavě podobných dortů se rozhodně neztratí (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) já ještě neměla odvahu ani příležitost si to vyzkoušet, ale smekám přede všemi, které se do toho množství kytek pustí. Tvůj výsledek je mimořádně povedený (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (hello)
aero-orion 4. 10. 2009, 23:14
Martínko klobouk dolů Zmákla jste to perfektně.Roste z vás nová šikovná dortařka. (clamp) (clamp) (clamp) (L) (F) (F) (F)
Bromovka 5. 10. 2009, 14:37
@aero-orion Zdenko moc vám děkuji za všechny rady, je prima, že ženský si pomáhají, když chlapi mezi sebou jen soupeří... (L)
kackad (upraveno) 4. 10. 2009, 23:43
Marti, kytice je nááádherná (clamp) (clamp) Taky jsem ji jednou dělala, měla jsem připraveno 30růži a potřebovala bych 2x tolik. Ale na jejich dodělávání jsem už neměla sílu :^) Každpádně ta Tvoje je naprosto dokonalá a salámový kaktus je bombastický (Y) (Y)
Bromovka 4. 10. 2009, 22:10
@kackad Katko, moc děkuji, vaše záplava dortů je nádhera, tohle je můj teprve 5. a jen pro rodinku, ale těší mě to, jen kdyby mi to trvalo o něco méně hodin :-o

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie