Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

POUŤOVÉ KOLÁČE = asi 12 ks - na žádost paní Áji ID143708

0.0
POUŤOVÉ KOLÁČE = asi 12 ks - na žádost paní Áji ID143708

Potřebné ingredience

Těsto: 1 kg polohrubé výběrové mouky, 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 4-5 dkg kvasnic, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu mléka, špetka soli

Tvaroh: 2 kg tvarohu (nejlépe kostky), 40 dkg cukru, 6 vajec + 3 bílky (které zbyly z těsta), 3 šlehačky (33%), 2 vanilkové cukry, trochu rumu (dle chuti)

Dále : Povidla, Hrozinky (ty malé, aby na koláči vypadaly hezky a nenápadně) = můžeme den předem namočit do rumu, Mandle (loupané-krájené)

Na polití po upečení: 3 kysané smetany, 1 šlehačka, 2 vanilkové cukry

Postup přípravy

TĚSTO: V míse promícháme mouku se solí a do prostřed uděláme prohlubeň do které rozdrobíme kvasnice, které posypeme trochou cukru a zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vykynout. Poté přidáme žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek cukru, vanilkový cukr a řádně proděláme v těsto a necháme dostatečně vykynout (nejlépe na nějakém teplém místě).
Mezi tím si připravíme TVAROH na pomazání: Do mísy dáme tvaroh, cukr, žloutky + ušlehaný sníh z bílků, šlehačky a vanilkové cukry. Vše vyšleháme ručním šlehačem do hladka.
Dále si můžeme připravit smetanu na polití koláčů po upečení: smícháme kysané smetany, šlehačku a vanilkové cukry. A povidla: Povidla jednoduše naředíme rumem dle chuti (ale aby nebyly moc řídké :-D ).
Než vykyne těsto tak si připravíme z pečícího papíru podložky pod koláče (asi 12 ks). Já si prostě obkreslím na pečící papír mělký talíř a vystřihnu. Při vystřihování si tam nechávám takové ouško (viz foto) pomocí kterého můžu koláč snadno stáhnout na plech a po upečení i horký z plechu.

Tak, je vykynuto, vše připraveno a jde se na to: Na připravené papíry si rozdělíme vykynuté těsto (1ks/cca 17dkg). Z těsta uděláme bochánky a necháme ještě chvilku kynout. Poté vyválíme do kulata přímo na papír. Prsty vymačkáme (malé) okrajky, které potřeme mašlovačkou rozšlehaným žloutkem. Takto si připravíme všechny papíry, aby se nám pak lépe rozděloval tvaroh. Doprostřed (mezi okrajky) dáme tvaroh a nožem hezky rozetřeme, aby nám právě zůstaly hezky vidět okrajky (které drží tvaroh tam kde má být :-) )
Takto připravený koláč zdobíme povidly (já pomocí kouzelnice od Tupperware - jde to s ní bezvadně) dle fantazie (a té se meze opravdu nekladou). Posypeme hrozinkami a mandlemi a dáme péct. Po upečení, ještě horký koláč polijeme připravenou smetanou, kterou hezky rozetřeme. Před podáváním ještě pocukrujeme a můžeme i ozdobit ušlehanou smetanou.

Toto jsou typické koláče z Domažlicka, ale nejsou to Chodské koláče. Tyhle jsou mnohem lepší!!! Když se fakt povedou, tak se úplně rozplývají na jazyce. U nás se po nich vždy jen zapráší! :-)

Takže přeji ať se povedou a dobrou chuť!!!
Budu se těšit, že pošlete fotečky, jak se podařily! :-)

připravené k pečení + jeden už načatý (1. vždycky musíme hned sníst :-D )

s traktorem pro Vašíka - ten dělám každý rok a každý rok se na něj strašně těší :-)

pro inspiraci

***

***

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 29. 3. 2019, 9:13
(Y) (Y) (Y)
krišon 28. 3. 2019, 21:57
Nejlepší koláče, co znám. Měla jsem příbuzné v Bukové, v Merklíně, Staňkově a koláčů jsem si opravdu užila (F)
plamenek 29. 3. 2019, 8:52
@krišon Já kynuté těsto miluji,ale musí být dobré,samá šlehačka,žloutky atd. (clamp) Hne mi bylo jasné pro kterou Áju to bylo.
jary 14. 12. 2009, 10:30
JOOO Bohuna, ta je umí. Jsou vynikající (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (L)
andrusa8 9. 10. 2009, 22:34
Bohunko, moooooooooc děkuji za receptík. Už se těším na ty boule za ušima (L) (L) (L)
Jessinečka 9. 10. 2009, 23:14
@andrusa8 Vůbec není zač!!! :-) :-$ :-) Snad je recept srozumitelný a dílo se zdaří?! A přeji dobrou chuť !!! (zajic) (C) (zajic) (C) (zajic) (C) (hello) (L) (hello) (L) (hello)
mishicka 9. 10. 2009, 21:15
Joooo, ty jsou opravdu výborné, dělá je tchýňka (zajic) (zajic) (zajic) to polití nakonec je udělá naprosto výborné, vláčné, a že nejsem žádný sladkomil, tak tyhle koláče fakt žeruuuuuuuu (Y) (Y)
Jessinečka 9. 10. 2009, 21:17
@mishicka :-$ ;-) :-$ ;-) :-$ ;-) (smich) (smich) (smich) (L) (pusa) (L) (pusa) (L)
Ilonáček 9. 10. 2009, 21:11
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Jessinečka 9. 10. 2009, 21:12
@Ilonáček DĚKUJI !!! :-$ ;-) :-$ ;-) :-$ ;-) :-$ (L) (hello) (L) (hello) (L)
darinka30 9. 10. 2009, 20:59
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Jessinečka 9. 10. 2009, 21:11
@darinka30 :-$ ;-) :-$ ;-) :-$ ;-) :-$ (radost) (radost)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie