Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Dýňový koláč

0.0
Dýňový koláč

Potřebné ingredience

KORPUS: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 žloutek, špetka soli ********** NÁPLŇ: 400 g dýně Hokkaido, 150 - 200 ml vody, 85 g cukru, kůra z 1 citronu, 2 lžíce rumu, špetka mleté skořice, špetka mletého zázvoru (nebo kousek čerstvého strouhaného), 140 ml šlehačky, 4 žloutky

Postup přípravy

Z mouky, studeného másla, žloutku, soli a asi 2 lžic studené vody vypracujeme těsto. Rozválíme a vyložíme jím 20 cm koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou a dáme asi na 30 min. do lednice. Troubu předehřejem na 200°C.

Mezitím si na kostky nakrájíme dýni Hokkaido (i se slupkou) a uvaříme ve 150 - 200 ml vody do měkka. Dle potřeby přilijeme trochu vody. Po změknutí dýni ponorným mixérem rozmixujeme na pyré a necháme zchladnout.

Na odleželý korpus dáme pečicí papír a zatížíme luštěninami (hrachem, fazolemi). Pečeme v předehřáté troubě 10 min. Luštěniny odstaníme a korpus pečeme dalších 8 - 10 min. při 180 °C.

Vychladlé dýňové pyré smícháme s cukrem, citronovou kůrou, rumem a kořením. V misce si vyšleháme žloutky se šlehačkou a přidáme k dýňovému pyré (zdáli se Vám náplň příliš řídká, přidejte 1 lžíci kukuřičného škrobu rozmichanou v malém množství vody).

Náplň vlijeme na předpečený korpus a pečeme 40 - 50 min. při 180 °C, dokud náplň téměř neztuhne. Necháme chladnout v otevřené troubě nejlépe přes noc.

Podáváme buď samotné nebo s kopečkem ochucené zakysané smetany.

Dobrou chuť!

Dýňové pyré

Předpečený korpus

Koláč před pečením

Koláč po upečení

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie