Zobrazit přihlášovací formulář

Luštěniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

"FALAFEL" (cizrnové placičky)

0.0
"FALAFEL" (cizrnové placičky)

Potřebné ingredience

4 - 6 porcí: 400 g uvařené cizrny (nebo sterilované), 3 jarní cibulky (i s natí), 30 g strouhanky z čerstvého pečiva, 1 vejce, 1/2 citronu (šťáva i kůra), 1 stroužek česneku, 1 lžíce tahini (sezamová pasta), 1 lžička ml. římského kmínu, 1 lžička ml. koriandru, 1/2 lžičky ml. skořice, špetka chilli, sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy

V mixéru rozmixujeme předem uvařenou (sterilovanou) cizrnu, nasekané jarní cibulky, čerstvou strouhanku, vejce, citronovou šťávu i kůru, rozetřený stroužek česneku, všechno koření, tahini a dle chuti osolíme a opepříme. Směs necháme chvilku odpočinout.

Navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky, ze kterých potom vytvoříme menší placičky. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Po vyjmutí necháme okapat na papírovém ubrousku.



TIP NA SERVÍROVÁNÍ:
"Falafel" podáváme nejlépe s chlebem pitta, v tortille nebo v rozkrojené žemli.
Výborným doplňkem je jogurtový dresing (4 lžíce bílého jogurtu + 2 lžíce olivového oleje + 1 lžíce citronové šťávy + 1 lžíce tahini) nebo pomazánkový kozí sýr!!
Nesmí chybět ani různě upravená zeleninka!



Dobrou chuť!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

miasofia 6. 3. 2010, 20:53
Ivi zdravím vás! Chtěla jsem se zeptat na tu zeleninku, vypadá nádherně, co to je? To je ten dresing smíchaný se zeleninou? Jakou? Moc díky za info. (L)
alfleila 7. 3. 2010, 17:08
@miasofia Hani, ten jogurtový dresing se maže na pečivo a na to se položí karbanátek. Na vrchu je podušená a osmahutá zelenina (mrkev, brokolice, celer) a vedle je salát z bílého zelí, strouhané mrkve a jarní cibulky spojený olivovým olejem, trochou cukru a citronu. Hezký den! (hello)
kalimera 12. 11. 2009, 12:59
|:o) |:o) Další dobrota. Cizrnu mám, ale došlo mi opět tahini +o((to jak pořád dělám tvůj "hummus" ;-)), budu muset přikoupit ^o).
alfleila 12. 11. 2009, 15:57
@kalimera Tahini mám taky celkem velkou spotřebu, už jsem měla doma egyptskou a až spotřebuji naši českou, tak přijde na řadu turecká :-) A výborná je i na teplý toastík, nezkoušela jsi?? (flower)
kalimera 13. 11. 2009, 11:10
@alfleila Tak to jsem nezkoušela, ale napravím to |:o). Dovezené originální Tahini musí být určitě lepší, že? Já kupuju řeckou ;-).
alfleila 13. 11. 2009, 16:03
@kalimera Pravda, pravda originál je opravdu lepší! Řecko se ale taky může pochlubit vynikající kvalitou - u nás v obchůdku prodáváme řeckou chalvu, která jde opravdu na odbyt :-)
sikina 12. 11. 2009, 10:32
Ahojky super recept. Prosímtě nedá se náhodou ta pasta tahini něčím nahradit? Nebo kde se dá jinak sehnat? dík.
FIPINKA 15. 7. 2011, 8:59
@sikina Přítel tam dával pomazánku hummus.
alfleila 12. 11. 2009, 15:49
@sikina Díky, Leni. Tahini má svou specifickou chuť, tak nevím, jestli by se dalo nahradit (třeba olivový olej + sezam nebo arašídové máslo). Jinak se dá tahini běžně koupit ve zdravé výživě. (hello)
ivula* 12. 11. 2009, 10:35
@sikina Ja ju u nás tiež neviem zohnať... (hello)
Rurka 1. 1. 2010, 18:51
@ivula* Tahini sa da aj doma urobit.Je to ciste pomlete sezamove semienko. Ak to kupis v obchode tak je tam vystupeny tuk. Doma to mozes urobit tak,ze si pomelies sezamove semienko na mlynceku kavovom a k tomu pridas trosku olejiku ,najlepsie kvalitneho za studena lisovaneho / sezamovy/ . Este byva sezamova pasta z prazeneho sezamu.Ta je velmi dobra na maskrtenie len tak. Ahojcek. (clamp)
ivula* 4. 1. 2010, 10:43
@Rurka Erika, ďakujem za radu! (L) Žiaľ, nemám mlynček na kávu :-S:-)
alfleila 12. 11. 2009, 15:58
@ivula* Každá dobrá zdravý výživa by ji měla mít! (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie