Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Rady - spravne zmrazovani ovoce a zeleniny

0.0
Rady - spravne zmrazovani ovoce a zeleniny

Potřebné ingredience

ovoce a zelenina

Postup přípravy

Pri spravnem zmrazeni si ovoce a zelenina zachovavaji vyssi vyzivnou hodnotu nez pri nakladani ci sterilizaci.

Pri teplotach od 6-12 stupnu se zastavi zivot mikroorganismu. Zmrazenim se vsak neusmrti. Rozmrazene produkty proto nesmite opakovane zmrazit.

Jak na to.
Plody pred zmrazenim ocistete, abyste je po rozmrazeni mohla rovnou jist nebo upravovat. Vysysene plody zabalte do mikrotenovych sacku ci krabicek. Aby si ovoce a zelenina pri zmrazovani zachovaly barvu, namocte je do citronove stavy.

Mrazene ovoce:
- Ovoce se nejcasteji zmrazuje v cukrovem nalevu, ktery si pripravite rozpustenim 400 g cukru v 1 litru vody. Nektere druhy, muzete zmrazit nasucho, bez cukru.
- Ovoce jako boruvky, maliny, ostruziny a visne, je treba pred zmrzenim pocukrovat, aby se zachovalo jeho aroma.
- Bobuloviny zmrazte na sucho nebo je povarte asi dve minuty v cukrovem roztoku. Po vychladnuti plnte do nadob. Zmrazene bobuloviny neni zpravidla nutne pred pouzitim rozmrazit.
- Odpeckovane a rozpulene svestky muzete zmrazovat nasucho nebo zalit cukrovym nalevem. Rozmrazene svestky podavejte misto kompotu. Ocenite je i pri priprave ovocnych knedliku a kolacu.
- Jablka pred zmrazenim rozkrojte na pulky, oloupejte, prevarte a propasirujte pres sitko. Do vznikle horke smesi pridejte 200-250 g cukru na kilogram jablek. Po vychladnuti naplnte nadobky smesi a zmrazte. Tato pochoutka je dobra i v zmrazenem stavu.

Zmrazovani zeleniny:
- Temer vsechnu zeleninu lze uspesne zmrazovat. Vyjimkou jsou druhy s vysokym obsahem vody (rajcata, hlavkovy salat, redkvicky), protoze led poskozuje tkan.
- Sparte zeleninu ve vrouci vode, abyste znicila enzymy zpusobujici zkazeni. Zachova si tak barvu, chut i ziviny. Po spareni nechte zeleninu okapat a vychladnout.
- Koreninovou zeleninu nakrajejte na kostky, kolecka nebo nudlicky. Povarte je asi 3-5 minut v mirne okyselene vode.
- Pokrajene papriky varte zhruba 3 minuty.
- Cele klasy kukurice pred zmrazenim povarte 8 minut
- Kvetak rozdelte na mensi ruzice a nechte ve vrouci vode asi 4 minuty. Po vychladnuti zabalte do mikrotenovych sacku.

Bylinky:
- Nadrobno nasekejte petrzelovou nat a naplnte ji malou nadobu. Nat si zachova vyraznejsi aroma i chut nez pri suseni. Stejne muzete zmrazit i jine bylinky.

NEZAPOMENTE!
- Sacky a nadoby vzdycky oznacte datem, abyste mela prehled o lhute spotreby.
- Teplotu v mraznicce nastavte na nejvyssi stupen po dobu sesti hodin pred ulozenim potravin.
- Nadoby nenaplnujte az po okraj, nebot potraviny zmrazovanim nabyvaji na objemu.
- Pred uzavrenim sacku z nej odstrante vzduch, protoze potraviny vysusuje a vytvari na nich sede skvrny, popripade muze vyvolat neprijemny zapach.
- Jednotlive balicky by nemely vazit vic nez 2 kg

Zmrazené drobné ovoce
Hluboko zmrazené ovoce, například jahody, borůvky nebo maliny před použitím přelijeme vařící vodou. Ovoce potom není rozbředlé.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie