Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

0.0
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Potřebné ingredience

Hovězí maso přední s kostí 35-40 dkg, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, majoránka, 1 vejce, sůl, pepř, 1 suchý rohlík vcelku, strouhanka, 25 dkg vepřových jater, mrkev, celer, petržel, nebo 1/2 balíčku mražené zeleniny do polévky, petrželka.

Postup přípravy

Maso spolu s 1/2 cibule, novým kořením, bobkovým listem a 1 lžičkou soli dám vařit do tlakáče. (Správný vývar je z masa nebo kostí, když se vaří v odrytém hrnci pomalu asi 3 hodiny spolu s kořenovou zeleninou, bohužel jaksi nezbývá čas.) Uvařené maso vyndám, oberu od kosti, nakrájím na jemno, dám zpátky do vývaru a přidám půl balíčku mražené zeleniny a vařím už odkryté, až zelenina změkně.
Vepřová játra nakrájím na malé kousky, snažím se co nejvíce z nich vyřezat bílé části, odblanit je. Kousky umelu na masovém strojku spolu s druhou půlkou cibule, česnekem a pomáhám si suchým, tvrdým rohlíkem, aby všechny měkké části ze strojku vyšly. Nebo můžete játra naškrábat nožem na prkénku. Knedlíčky vařím vždy zvlášť v osolené vroucí vodě, do které je vhodím naráz, když je mám připravené.
Umletá játra s cibulkou, česnekem a rohlíkem dochutím lžičkou soli, majoránkou, pepřem a přidám vajíčko. Můžete nechat jen tak a do polévky přes cedník s velkými oky udělat játrovou rýži. Na knedlíčky přidám ještě strouhanku, aby hmota byla polotuhá a držela tvar. Namočenou rukou ve studené vodě tvaruji malé knedlíčky. Z této dávky vyjde asi 40 ks.

z vývaru odstraním bobkový list a nové koření a přidám maso nakrájené najemno

vepřová játra nakrájím a odblaním

játra umelu, přidám koření a vajíčko

pro správnou konzistenci přisypu strouhanku

namočenou rukou tvaruji malé knedlíčky

vhodí se do vroucí, osolené vody a vaří se přibližně 10-15 min., jeden rozkrojte a podívejte se, jestli už je hotový

knedlíčky se přidávají do hotového vývaru, před podáváním ochutnejte a dosolte. Nakrájejte petrželku.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bylinka1 13. 11. 2009, 22:57
No,krásný postup pro kuchařinky-začátečnice (clamp).Jen já,když dělám polévku,tak předtím než tam zpátky šoupnu to pokrájené masko a zeleninku,tak ten vývar pěkně scedím,ať je čistý a neplave tam žádný ,,šrumajs,, :-$.A teď je to dokonalé (Y) :-)... (F)
pavlíkmacík 13. 11. 2009, 23:18
@Bylinka1 Ano, správná připomínka ;-)..aby tam nezústal úlomek kosti :-p..a detailní popis je pro začínající kuchařinky a kuchaříky, aby se nemuseli tolik vyptávat *-). Jani, díky za pěkný komentík (L) (hello) (snehulak) (noc) (noc)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie