Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

0.0
PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

Potřebné ingredience

Na těsto:
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
180 g medu
2 vejce
1 lžíce rumu
2 lžičky perníkového koření
1 lžičku jedlé sody
Na polevu:
200 g jemně prosátého moučkového cukru
1 bílek
šťávu z poloviny citronu

Postup přípravy

Ze surovin vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí a uložíme na 24 hodin do chladna. Mezitím si připravíme šablonu na chaloupku z tvrdého papíru - podstavec, boční stěny, štíty, střechu, dveře a komín. Rozpis je na chaloupku asi 13x10x13 cm (d. š. v.). Možno udělat šablonu podle vlastní fantazie a podle ní přizpůsobit množství těsta. Když zbyde těsto, dají se udělat malé perníčky.
Druhý den na pomoučeném vále těsto vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujeme tvary podle šablony. Plech vyložíme pečícím papírem a tvary na něj přeneseme. Pečeme při teplotě 160 až 170 °C podle velikosti asi 10 až 15 minut. Hned po vyjmutí z trouby každý díl potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme vystydnout.
POLEVA: Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme ručně minimálně 15 minut do zhoustnutí. Misku s polevou zakryjeme potravinovou fólií, aby poleva netuhla.
Jednotlivé díly nejprve ozdobíme a poté slepíme polevou. Necháme dobře ztuhnout.
Perník je hned měkký a výborný a vždy rychle zmizí.

Vykrojené díly upečeme, poté potřeme vajíčkem.

Všechny díly ozdobíme polevou.

Postupně slepujeme dohromady.

Až postavíme chaloupku. Můžeme podle fantazie dozdobit.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 21. 11. 2009, 22:40
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
fája 21. 11. 2009, 22:02
Krásná chaloupka s bezva postupem (Y) (Y) (Y) Díky za bezva inspiraci (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie