(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Bílá houbová kyselajda
![Bílá houbová kyselajda](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/070711/22/j6520.jpg)
Potřebné ingredience
brambory, houby - jakékoliv co právě rostou, polévkové koření vegeta,houbový bujon Maggi, sůl, kmín, ocet, smetana ke šlehání a zakysaná smetana - čím víc tím líp, máslo a mouka na jíšku, vajíčka a samozřejmě voda.
Postup přípravy
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a dáme do vroucí vody, kterou jsme osolily a přidaly kmín a kostku, příp. 2 kostky bujonu (podle množství připravované polévky). Přidáme očištěné a nakrájené houby, těch dávám opravdu hodně, aby v polévce "lžíce stála". Povaříme asi 20 minut, připravíme si jíšku a zahustíme, podle toho jak má kdo rád, provaříme ještě s jíškou, ztlumíme oheň a nakonec přidáme smetanu a zakysanou smetanu, rozmíchám si je společně v míse a pomalu přiliju do polévky, rozklepnu do ní vajíčka a ještě chvíli povařím na mírném ohni. Polévku nemíchám aby vajíčka zůstala celá a nerozmíchal se bílek se žloutkem. Ocet přidávám až po odstavení z ohně, ne do vroucí polévky, aby se nesrazila, je lepší chvíli počkat, ocet rád smetanovou polévku srazí. Dochutím polévkovým kořením a je hotovo.
Přeji dobrou chuť :-))
Přeji dobrou chuť :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100818/22/b268-1282164173.jpg)
basco
(upraveno)
13. 7. 2007, 20:28
tak bez těch hub a octa bych si to snad i dala
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![(PL)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120419/15/b39425-1334841493.jpg)
Pája22
(upraveno)
13. 7. 2007, 20:49
@basco
ty opico jedna! Počkej v neděli ti ogriluju mochomůrky a k tomu dostaneš smaženici
![(tudledudle)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/62.gif)
![(tudledudle)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/62.gif)
![(tudledudle)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/62.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/081109/10/b25887-1226222171.jpg)
Jaruš53
(upraveno)
12. 7. 2007, 23:12
Pavlínko, tuto polévku znám, je opravdu výborná. A jestli máte obavy, aby se polévka nesrazila, tak si zvlášť převařte trochu octa a horkým octem polévku můžete dochutit. V žádném případě se polévka nesrazí.
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120419/15/b39425-1334841493.jpg)
Pája22
(upraveno)
13. 7. 2007, 10:02
@Jaruš53
Jaruško díky za radu, příště vyzkouším
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120419/15/b39425-1334841493.jpg)
Pája22
(upraveno)
12. 7. 2007, 9:57
já ještě někdy přidávám kopr a je z toho kulajda, ale ten ocet u nás musí být
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/140216/14/b50072-1392558484.jpg)
geodet
(upraveno)
12. 7. 2007, 0:24
Zrovna dnes jsem ji Pájo vařila-dělám ji podobně akorát bez octa-chutná nám sladká ,ale tato polívčička je super
Dana
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)