Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 27 návštěvníků)

Jak na dort pro neumělce a nekuchaře jako jsem já

0.0
Jak na dort pro neumělce a nekuchaře jako jsem já

Potřebné ingredience

krabice směs v prášku na piškot či piškotovou roládu
2 balíčky pudinku
mléko
máslo
marmeláda
Koupená potahová hmota K2 nebo White icing
potravinářské barvičky

Postup přípravy

Vždy jsem se na MMB kochala krásnými dorty až jsem se jednou pustila do toho sama. Protože ráda vše zkouším, ale ve své podstatě jsem patolízal, našla jsem si způsob, který je takzvaně blbuvzdorný.

Korpus: Těsto připravím dle návodu na krabici. Přidá se jen voda a vejce. Vše promíchám šlehačem.
Pozor, než se pustíte do těsta připravte si formu, to jest vymazat a vysypat moukou! Pokaždé když jsem zapomněla a udělala nejdříve těsto a pak vymazávala formu, piškot mi nevyšel. Nevím zda je to pravidlo, ale já jsem si už zaběhla tento postup a daří se.
Po nalití těsta do formy dáváme rovnou péci. Nepoužívám silikonové formy, při přesunu do trouby a ven se mi vždy těsto rozlilo nebo spadl již hotový piškot.
Těsto v troubě sleduju a bez přehánění se klepu, aby vylezlo, neudělalo moc boulí nebo aby se mi nepropadlo. Časem jsem zjistila, že i tyto vady na kráse lze někdy zamaskovat posléze. Seříznou, doplácnout...
Každopádně hlídejte manžela, aby se nestalo to co u nás: manžel dorazil domů a otevřel troubu, zahejbal formou a prohlásil:"Co pečeš?" no a piškot byl vtahu, samo se srazil a byla z něj tvrdá placka.

Po upečení chvíli čekám, prořezávám obyč nití, nějakou pevnější ještě dokud je trochu teplý. Jde to lehčeji než když zcela vychladne.

Krém: uvařím 2 sáčky pudingu na 1 dávku mléka. Kolik mléka je na sáčku s pudingem. Prostě místo 1 sáčku použiju dva. Musí se rychle míchat a nemít plotýnku na plné pecky. Nevím jak to dělají ostatní, ale já patolízal mám vždy přeci jen nějaké hrudky. Většinou však zmizí, když do pudingu zamíchávám máslo. Puding i máslo musí mít stejnou teplotu a dělám to opět šlehačem.
Do daného množství pudingu dávám 1/3 -1/2 másla. Musí to mít dobrou konzistenci na natírání, ale musí držet, netéct po dortu.

Promažu dort krémem a marmeládou a dort nakonec i na povrchu a šoupnu ho do lednice.

Zbývá obarvit kupovanou potahovku (někdy úkoluju manžela :-) ) a konečně se dostávám do fáze, kterou si užívám, hraju si s hmotou a tvořím postavičky. Je to stejné jako třeba s modelínou. Inspiraci hledám na netu, neboť jak jsem již na začátku psala, jsem patolízal bez většího talentu, ale prostě mne to baví, tak fušuju do řemesla těm, kteří to opravdu umí.

Tipy: Když se protrhne potahovka na dortu, zaplácneme to kytkou (mrkněte kolik kytek mám na každém dortu :-)
Když něco nevypadá jak má, je to zásadně umělecký záměr.

Všem přeji mnoho radosti při tvoření, důležitý není ani tak výsledek, jako proces samotný, tak se dobře bavte.

na heloween

taky heloweenský pro změnu pro syna

na párty s názvem "Prasečí chřipka"

Pingu pro neteřinku

hrad byl do školky, tak musel být velký

Myši jsou fakt jednoduché, doporučuji pro začátek a dětem se líbí.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

(Lojzík) 1. 11. 2011, 15:53
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Jste velikáááááá šikulka. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
11Lola 7. 11. 2010, 18:05
Na to, že o sobě tvrdíte, že jste "patolízalka" :-))) tak dorty máte fakt nádherný....asi taky nějaký zkusím ,) (Y)
matulina 28. 2. 2010, 23:34
Krásné dortíky Jituš (Y) (Y) (Y) a taky perfektní návod, dělaný akorát pro mě ,-) Ještě jsem nic jiného než bábovku a buchty nedělala, takže to bude můj první :-) Jen jsem se chtěla zeptat, kolik ks té potahovky pořídit. Stačí jedna ( u nás mají po 100g ) na potáhnutí celého dortu? Děkuju Martina
andol 20. 2. 2010, 19:57
prosím kde se dá koupit tá k2 hmota co stojí?
Jajabmw 16. 2. 2010, 15:01
Super dortíky (clamp) (clamp) (clamp), tiše závidím šikovnost ;-) a moc se mi líbil postup |:o), smíchem jsem si prodloužila život :-D :-D :-D.
cherba 10. 1. 2010, 19:59
Nádherné dortíky :-o :-o (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
chvojcata 9. 1. 2010, 13:14
Jíťo, nááááááááááááááádhera!!!!!!!!!!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Lucka1401 8. 1. 2010, 20:48
No paráda,dokonce jsem se při vašem popisu i pobavila :-D. Jste veliká ŠIKULA (Y) (Y) (^) (^) (^)
ja? 8. 1. 2010, 20:34
Krásný dorty. Mám opačný problém. Upéct piškot není problém, udělat krém také ne,ale pak to zdobení a potahování. Výsledek málokdy odpovídá představě. Opravdu krásný dorty!!!!!!!!!!!!!
gabsa 8. 1. 2010, 20:21
moc krásné dortíky ,moc se povedly (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Majčik 8. 1. 2010, 18:58
opět jedna maminak co umí a přitom píše jako vyzáblina co tvrdí že je tlustá. :-D :-D :-D :-D Máte to moc a moc krásné (Y) (Y) (Y) (Y)
Markousekkk 8. 1. 2010, 17:41
(Y) (Y) (clamp) (clamp) nádhera.Jitko, prosím, kde se potahovka kupuje.Ještě nikdy jsem s tímto nedělala, a pokusila bych také stvořit podobný dortík. Ještě jednou (clamp) (clamp) (clamp)Díky.markéta (F)
pinquin 8. 1. 2010, 18:51
@Markousekkk Markéto, v Praze má prodejnu s cukrářskými potřebami Fiala. Najdete ho ve vyhledavači, má i e-shop, stačí zadat Fiala Praha a na seznamu vyjede jako první odkaz. (hello)
Vaculenka 8. 1. 2010, 17:05
máte je moc krásné :) super jste Šikulka (Y) prý patolízal ;-) teda vy jste veselá kopa..já takový dort vytvořit tak si říkám "borec" (clamp)
Hyzule 8. 1. 2010, 15:30
také děkuji za super recept s popisem (Y) (Y) (Y) (L) (L)
Handulka0 8. 1. 2010, 15:24
(clamp) (clamp) super (^) (clamp) (clamp)
jarunnka (upraveno) 8. 1. 2010, 17:58
Jituš,dorty jsou super (Y) (Y) (Y),ten včelí úl je úplně parádní,my na marcipán moc nejsme,ale taky bych chtěla (Z) (Z) něco takového upíct jen mám strach z barviček jak to potom chutná,jednou jsem barvila těma pytlíčkovýma z TETY a všechno nabarvený letělo do koše.
pinquin 8. 1. 2010, 18:54
@jarunnka Jarmilo já barvím většinu potahovky barvičkama od Kovandových. Na pytlíčku je napsáno potravinářská barva Kovandovi, nebo gelovýma barvama od Wiltonu, ale těch mám jen pár, jsou znatelně dražšší, ikdyž vydrží hoooodně dlouho a super se s nima pracuje. Hlavně si zkontrolujte, zda je nosičem cukr! V některých barvách je to sůl a ta se s (^) moc nekamarádí ;-) Ať se daří a hlavně ať to baví. (hello)
Ilonáček 8. 1. 2010, 12:15
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
krfr 8. 1. 2010, 10:05
Jitko, také nepatřím při pečení k těm nejšikovnějším. Sice nepeču z krabice, protože vajíčka stejně musíte ušlehat tak jako tak a v krabici není nic jiného než smíchaná mouka s cukrem, kterou jistě zvládnete odvážit sama, ale narazila jsem na naprosto stejný problém s vařením pudinku. Ať jsem v hrnci míchala tu hroudu jak chtěla, vždycky mi krém chutnal tak nějak škrobovitě. A představte si, oni vyrábějí pudink bez vaření! Když jsem na to přišla a s nadšením to po kamarádkách šířila, všechny to samozřejmě věděly... Já ne a byla jsem za trdlo... :-$ Krém už dělám zásadně jenom s tímto pudinkem bez vaření a je super. Šlehám smetanu se ztužovačem, ovoce včetně šťávy (tu přidávám postupně podle hustoty krému) z kompotu a k tomu jeden vanilkový pudink minimálně 3 minuty a vždy se zatím povedl. Dorty máte nádherné, jste rozená výtvarnice!!!!!!!!!!!!!!! Já zkoušela marcipánového krtečka a výsledek bída. ;-) PS: Mrkla jsem na Vaše fotky a zavzpomínala na syna, jak mi ve dvou letech namazal rodinným balením právě načatého Nivea krému polštář v posteli a sebe od hlavy k patě. A já si myslela jak pěkně spinká a v klidu si vařila. Nádherná fotka! Díky za připomenutí. Kristina
akr 8. 1. 2010, 9:56
(Y) (Y)nádherné dorty (Y) (Y)jste šikovná (clamp) (clamp)
Elvela 8. 1. 2010, 9:46
vy a patolízal???? *-) kde jste k tomu slovu na svou osobu přišla? ;-) dorty jsou překrásný (Y) (clamp) a ten talent ve vás nedříme,ale ukazuje se v plné kráse (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie