Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

KYNUTÉ KNEDLÍKY s ovocnou omáčkou

0.0
KYNUTÉ KNEDLÍKY s ovocnou omáčkou

Potřebné ingredience

6 a 1/2 hrnku hrubé mouky (1kg), necelé 2 hrnky vlažného mléka, 3/4 kostky droždí, 1 a 1/2 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 1 lžička soli

Postup přípravy

Z droždí, cukru, 1 lžíce mouky, 5 lžic mléka připravíme kvásek. K mouce přidáme kvásek, vejce rozkvedlané v části mléka s rozpuštěnou solí. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout.(možnost i zadělat v pekárně) Pak vykrajujeme na pomoučeném vále lžící kousky velké asi jako střední jablko a roztlačíme je v placičky, naplníme náplní (švestková či jablková povidla, borůvky, jahody, švestky, meruňky, broskve - co kdo má rád) a dobře uzavřeme. Při větším množství knedlíků plníme a uzavíráme postupně vždy takové množství knedlíků, kolik můžeme uvařit, aby nám další nepřekynuly ... neboť jsou pak oslizlé!!! Knedlíky dáváme vařit do osolené vody, aby volně plavaly. Vaříme je přikryté 5 minut a poté je obrátíme a dalších 5 minut vaříme nepřikryté. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a natrhneme dvěma vidličkami, aby se nesrazily. Při prvním knedlíky zjistíme, zda jsou uvařeny.

Kynuté knedlíky podáváme se strouhaným tvarohem, mletým mákem, skořicovým cukrem nebo osmaženou strouhankou omaštěné máslem a ocukrované. Nebo s tekutým tvarohem, cukrem a kakaem. Jak kdo má rád.

Kynuté knedlíky lze dělat i neplněné, jako malé kuličky, které poté přeléváme ovocnými omáčkami nebo přihřátým borůvkovým kompotem.

Omáčka:

3 hrnky ovoce (jahody, borůvky, ostružiny ... atd.
4 lžíce cukru
4 lžíce vody
smetana ke šlehání
4 lžíce vanilkového pudinku

Ovoce podlijeme vodou a rozvaříme s cukrem. V kelímku sladké smetany rozmícháme pudink a vlijeme k rozvařenému ovoci a necháme lehce přejít. Výborná i na palačinky a lívance společně s bobíkem či sladkým tvarohem.

Dobrou chuť

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie