(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Rýžový nákyp
Potřebné ingredience
rýže - používám bílou ne parbolied. Kompot meruněk a švestek. Máslo, 4 vajíčka vanilk. cukr.
Postup přípravy
Asi půlku pytlíku rýže dám vařit do osolené vody, kterou dám v poměru 1:1 s mlékem mírně osolím a vařím až je měkká! Pozor rádo se připaluje! Většinou ji neslévám, ale nechávám ještě takovou hodně "mokrou". Uvařenou rýži dám do mísy. 4 vajíčka si rozdělím na bílky a žloutky, do žloutků dám 1 vanilkový cukr a kůru z citronu, můžete máčknout i trošku šťávy z citronu. Pořádně umíchám. Z bílků ušlehám sníh. správně by se mělo počkat, až je rýže chladná nebo aspoň není horká. Většinou spěchám, takže nečekám. Oboje přidám do rýže a opatrně kvůli bílkům zamíchám. Pekáč vymažu máslem. Dám polovinu rýže pak dám ovoce. My máme rádi meruňky a švestky, ale je možno i jiné ovoce. Dám druhou polovinu rýže a peču!
Je možné ten sníh dát až nahoru na rýžový nákyp a udělat si jakoby vrstvičku ze sněhu, ale moje děti to rády nemají. Tak ho dávám přímo do rýže.
Když je pečeno dávám na talíř s cukrem a troškou rozpuštěného másla!
Je možné ten sníh dát až nahoru na rýžový nákyp a udělat si jakoby vrstvičku ze sněhu, ale moje děti to rády nemají. Tak ho dávám přímo do rýže.
Když je pečeno dávám na talíř s cukrem a troškou rozpuštěného másla!
do vařené rýže dám žloutky s vanilkovým cukrem a citronem...
a našlehaný sníh z bílků
pekáč vymažu tak, že vezmu kostku másla a pomydlím pekáč... :-)))
dám polovinu rýže...
pak ovoce...
a druhou půlku.. a peču na 180 stupňů.. cca půl hodiny až tři čtvrtě... to poznáte... nahoře zezlátne.. a pokud jste dávali dost mokrou rýži.. nebude se už lepit.. a nebude v ní voda..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
daha
(upraveno)
7. 5. 2010, 15:22
určitě vyzkouším, vypadá to dobře