Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

MERUŇKOVÝ NÁKYP

0.0
MERUŇKOVÝ NÁKYP

Potřebné ingredience

Pro 4 osoby 625ml mléka, špetka soli, 150g rýže, 1 sáček vanilkového pudinku, 750g meruněk (dělávám i z hrušek, broskví - dá se použít jakékoliv ovoce), 3 vejce, 100g moučkového cukru, 125g tvarohu, 1/2 sáčku vanilkového cukru, prášek do pečiva, 3 PL másla, 2 PL strouhanky z dietních sucharů (i z rohlíků), svazek meduňky na ozdobu

Postup přípravy

Svaříme 500ml osoleného mléka. Rýži propláchneme, necháme okapat, vsypeme do mléka a za stálého míchání ji povaříme. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink a vmícháme jej do rýže. Směs necháme vychladnout.
Meruňky přelijeme horkou vodou, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Já používám zavařené :-)
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem a tvarohem. Přidáme prášek do pečiva a rýži. Z bílků a vanilkového cukru vyšleháme sníh a vymícháme jej do rýžového těsta.
Spodní část namočeného římského hrnce (používám normální pekáček) vymastíme 1 PL rozpuštěného másla a navrstvíme do něj rýžovou směs a půlky meruněk. Zakončíme vrstvou rýže. Povrch posypeme strouhankou a poklademe vločkami másla. Hrnec zakryjeme poklicí, vložíme do studené trouby a pečeme 65minut v elektrické troubě na 200 stupňů C nebo plynové troubě na stupeň 4 až 5.
Rozdělíme ho na porce a podáváme s vanilkovým či čokoládovým krémem - nebo já taky používám javorový sirup :-) Porce zdobíme meduňkou.
Dělávám jako hlavní chod, ale je možné jej také využít jen jako moučník :-) Je to vynikající - zkuste a uvidíte, že nebudete chtít nic jiného :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Amálečka 23. 10. 2014, 15:49
mnami ten bych si dala,jenže u nás bych si ho jedla nejspíš sama (L) [A] :-)
zjelenice 9. 10. 2010, 10:24
.... tak na dnešek u nás bude k obědu. Vypadá výýýýborně, už se nemůžeme dočkat (Y)
Diochi 9. 10. 2010, 19:52
@zjelenice To jsme moc rádi, že bude k obídku :-) Tak se pak pochlubte jak všem chutnal (Y) Budeme jedině rádi |:o) (L) Krásnou dobrou nocičku přejeme (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie