Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Můj první pokus o potahovaný dort

0.0
Můj první pokus o potahovaný dort

Potřebné ingredience

Pár dotazů, poradíte? 1) jak obarvit marcipan do sytejsich barev? Pridani vice barvy nepomaha 2)marcipan lepi, uplne hrozne, pomaha jen macet a macet, existuje nejaky lepsi postup? Nebo treba nema tolik lepit, spatne jsem ho udelala? 3)jak se zbavit bublinek na potahovaci placce kdyz ji valim na folii pro snadne preneseni? PS: na marcipanovou hmotu jsem pouzila recept pani Petra T. (petatrn) ID 102082

tak jeste jak vypadal zevnitr :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 4. 3. 2010, 16:36
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
petatrn 3. 3. 2010, 21:00
Já se přiznám že cukrářka nejsem :-$ ale co jsi dělala recept ode mne není špatný, můžou to potvrdit i jiní viz komentáře. Marcipán opravdu lepit nemá, měla si ho přelity - proto lepil, s vodou se u marcipánu musí opatrně. Na sytou barvu, pokud si používala sypané tak v kapce vody ne víc rozpustit hodně barvy a tu kapku tam přidat, pokud dělaš barvu do potahu tak hned při výrobě marcipánu přidat barvu bez další vody. A řádně vše prodělat. Tady jsem dělala také sytou zelenou a je to ten samý marcipán i figurky na něm http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=69625&user=102082 jinak na první pokus moc pěkný dortík (clamp) (clamp) (clamp)
Petulkaanicka 3. 3. 2010, 22:21
@petatrn Já neříkám, že je špatný :-$ jen je tam dle mého moc tekutin (voda, aroma a olej. A málo sušeného mléka. Základ mléčné marcipánky je mléko, tedy sušené v tomto případě. Cukr je moc rzpustný a tudíž ještě sám o sobě pouští vodu. Ale samozřejmě nic nehatím, máte-li s tím dobré zkušenosti, tak to je samozřejmě dobře a dalším krásným výtvorům zdar. :-) Jen bych teda doporučila zahˇušťovat pouze sušeným mlékem. (^)
cekanka 3. 3. 2010, 21:15
@petatrn Tak jsem asi mela moc mokre ruce, lepil hnedka od zacatku, co se ze sypkeho stala hmota. Barvy jsem mela tekute, v tube, tak asi mozna v tom byl ten problem, priste sypke |:o)
Petulkaanicka 3. 3. 2010, 18:08
Dobrý den, jestli můžu, napíšu své zkušenosti, není to ani tak rada, jak něco trošku jiného. Jsem vyučená cukrářka a trošku zkušeností mám. Takže obarvit marcipán lze pouze přidáváním barvy. Klidně i celý sáček potr.barviva. A pořádně propracovat, aby se barvivo pořádně rozpustilo a hmotu obarvilo. 2) čím více budete máčet, tím více bude lepit. Správně by neměl lepit vůbec, mělo by se s ním dobře pracovat, ale nesmí být "tekutý" ani moc tuhý, aby nepraskal. Prostě tak akorát. Když vyvaluji placku, tak jedině v igelitu, tak jsme to dělali už na škole. Mám na to velký pytel na odpadky, rozřízlý a v něm vyvaluji. 3) bubliny se dělají proto, že je to špatně propracované nebo moc řídké. I ten recept na hmotu se mi moc nezdá, ale záleží na každé. Můj recept na 1 kg modelovací hmoty. Není to marcipán. 275 g sušeného mléka 275 g cukru moučka 275 g fondánu (já si ho kupuji u nás v cukrárně, je to ta poleva co se dává na věnečky, ta bílá, v původním stavu je tuhá. 1 kg stojí 60 kč) 40 g 100% tuku 70 g škrobového sirupu ( já dávám med - není tam vůbec cítit a je to hezky vláčné) 2 lžičky vody všechno smíchat a pořádně propracovat. Balit do igelitu, aby to neztvrdlo. Pracuji jedině s touto hmotou už od školy a maximální spokojenost. Mrknite klidně na mé dorty nawww.mojetvorba.webnode.cz Klidně se na mě obraťte s jakýmkoliv dotazem. :-)
cekanka 3. 3. 2010, 18:53
@Petulkaanicka Dekuji moc za rady a za zase jiny recept na modelovaci hmotu. Urcite vyzkousim, protoze tahle mi teda nejak moc nesla, bylo to neskutecny lepidlo a az jsem se divila ze to dopadlo takhle dobre :-o. Zkusim priste tento vas recept, jen teda nevim jestli sezenu fondan, ale zkusim se poptat v okolnich cukrarnach. Az to vyzkousim, hodim zase foto vysledku (H). Diiik (Y) (Y).
IrisekI 3. 3. 2010, 20:07
@cekanka Dobrý večer, já sice nejsem cukrářka, ale začínám s dortíkama ,-) (nějak mě to začalo bavit) K barvení jelikož začínám používám barvy Kovandovi v tesku stojí necelých 10,- dělám to tak, že buď na talířek kápnu pár kapek vody a nasypu barvu, aby se mi rozpustila a pak vmíchám, nebo pokud mám menší kousek marcipánu močím si ruce a nasypu přímo na marcipán. K tomu marcipánu, dělala jsem podle receptu zwww.dama.cz, ale nakonec mi sousedka poradila co dělá ona a to je: mléčná hmota kolik mlíka sušeného - stejné množství cukru moučky, trošičku medu rozpuštěného a pár kapek oleje, a potom jen hňácat a hňácat. Pokud lepí přisypávám mlíko i cukr (potom je dobré si umýt ruce, protože jsou ulepené a nechat hmotu chvilku odstát a pak zjistíte, že už nelepí a je fajn. Tak přeju hodně štěstí. Můžete mrknout na barvičky pro inspiraci http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=57584 :-)
Petulkaanicka 4. 3. 2010, 7:50
@IrisekI Toho medu můžete klidně víc, toho se nebojte. čím víc medu, tím je hmota vláčnější a místo oleje zkuste kousek ztuženého tuku, není to potom tak mastné. :-)
HHaannuullee 3. 3. 2010, 14:56
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie