Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Beruška na dortu, dort s beruškou

0.0
Beruška na dortu, dort s beruškou

Potřebné ingredience

Korpus: Jemný ořechový podle miskaplyska z jiných stránek o dortech na netu-Krém : mandarinkový Hrk hrk, ale ze šlehačky Rama Cremefine-palačinková marmeláda- sirup svařený z meruňkového čaje, cukru a trošky pomerančového Jupí sirupu na pokropení korpusů- máslový krém nadstavený kaší podle Arielll ze stejných stránek o dortech jako recept na korpus- ozdoby a vrch dortu Varna + gelové barvičky- bílé minikytičky cukrové kupované-smíchaný zelený kokos 15 g a bílý kokos 30 g- bílé oči a kytička za krkem z hmoty Marschmalow recept třeba tento http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=21632

Postup přípravy

Korpus: péct nejlépe den předem
1 dávka = 1 plát
2 vejce, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 40 g hladké mouky (já dala polohrubou), 40 g mletých ořechů, špetička soli - oddělit bílky a žloutky. Bílky dát do mísy se špetičkou soli, napěnit el.šlehačem na nízkou rychlost, pak rychlost zvýšit a našlehat do pevného sněhu, tzn. když otočím mísu dnem vzhůru sníh drží, pak vsypat cukr krupici a dál šlehat do tuhého lesklého sněhu. Pak po jednom zašlehat žloutky, každý pořádně prošlehat, pak tenkým praménkem přišlehat olej. Nakonec vařečkou lehce vmíchat mouku smíchanou s ořechy. Těsto rozetřít do formy, dno vyložené pečícím papírem, boky ničím nevymazávat. Dát péct do vyhřáté trouby na asi 170°C. Délka pečení je různá, podle trouby. Zkoušejte špejlí. Já pekla asi 15 minut. Pak vytáhnout z trouby, nechat pár minut stát, pak objet dokola nožem, aby se uvolnily okraje, vyndat z formy a nechat vychladnout na mřížce.
Takto jsem upekla 3 pláty a 4. jsem dělala dávku ze 3 vajec a část těsta jsem dala do vymazané a vysypané nerezové misky, aby byl základ na berušku.
Krém : mandarinkový Hrk hrk - 1 Rama Cremefine ke šlehání, 1 Smetafix-ztužovač šlehačky, 150 g zakysané smetany, asi 2 lžíce cukru moučky (ale záleží na chuti, nemusí být vůbec), 1 vanilkový pudink bez vaření Dr.Oetker Olé a 2 malé konzervy mandarinek i se šťávou - vše se dá do jedné zavíratelné větší mísy a protřepe se(zahrká), já ale nemám nic uzavíratelného vhodného, tak to dělám tak, že scedím mandarinky, šťávu a vše ostatní dám do vyšší mísy, nejdřív prohrábnu nezapnutým el.šlehačem a pak na nízké rychlosti (trochu to šplíchá) krátce prošlehám, jak to začne tuhnout, přidám mandarinky a zas krátce prošlehám. Nebo je možnost krém nechat bez mandarinek a ty poukládat až na natřený krém. To jsem dělala u svých Ovocných řezů pod sklem http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=40962&user=108846.
Ale do dortu je myslím lepší je prošlehat s krémem. Je to hlavně rychlejší.
Krém máslový nadstavený kaší: 250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g Omegy(100% tuk), cukr moučka dle chuti a 250 g másla - uvařit kaši z mléka a mouky, po odstavení z ohně vmíchat vanilkový cukr a Omegu, míchat do rozpuštění tuku, připlácnout na vrch fólii a nechat vychladnout. Nejlépe ráno uvařit, postavit na linku vedle másla a večer šlehat krém. Vyšlehat změklé máslo s cukrem dle chuti do hladkého krému a po lžících vešlehat kaši. Vše musí mít pokojovou teplotu. Dá se přidat trocha rumu, ale pozor opět na teplotu, nesmí být studený, jinak se krém srazí. Na omazání dortu a mantinely bude bohatě stačit půl dávky a ještě zbyde.
Varna : 150 ml vody, 70 g másla, 150 g hladké mouky, asi půl lahvičky mandlového aroma (prostě podle chuti), 2 lžíce pšeničného sirupu, 100 g sušeného polotučného mléka, asi 500 g cukru moučky. Vodu dát do kastrolku, nakrájet do ní máslo na menší kousky, dát rozehřát, míchat. Jakmile voda začne vřít, vsypat naráz mouku a rychle míchat, až se z těsta utvoří hladká hrouda. - pokud by se voda vařila déle, zbytečně se jí část odpaří - potom by bylo potřeba méně suchých surovin...Hroudu vyklopit na vál nebo prkénko, přikrýt pečícím papírem a nechat vychladnout. Pak udělat důlek, přidat aroma, pšeničný sirup, přesáté sušené mléko promíchané s cukrem moučkou. Postupně zapracovat všechny suché suroviny do hmoty. Pokud je hmota stále moc řídká- blátivá, přidávat cukr až je vláčná, ale neroztéká se. Pokud se lepí na ruce, stačí si je umýt a potřít lehce olejem a dále zpracovávat. Pak podle potřeby obarvit gelovýma barvičkama. Je lepší, pokud je hmota měkčí, protože po odležení ještě trochu ztuhne. Pro tvoření figurek je potřeba zapracovat více cukru, aby hmota byla tužší a lépe držela tvar. Pokud je jakoby drobivá, když ji zmáčknete a ona jakoby praská je dobré trochu navlhčit ruce vodou a propracovat. Pokud to přeženete s vodou, zase přidat trošku cukru ,o) Po zpracování hmotu buď hned použít, nebo zabalit do potravinářské fólie, nebo pevného igelitového sáčku, ne mikrotenu a uložit v chladnu. Není nutné v ledničce. Na tento dort mi stačila poloviční dávka a ještě trocha zbyla.
Hmota z Marschmallow : já jí potřebovala jen trošku, tak jsem si dala do misky vhodné do mikrovlnky pár kostiček (asi 8)bílých Jojo Maršmeláků (odstřihla jsem tu růžovou část nůžkama), pár kapek citronové šťávy (asi lžičku) a dala na nejvyšší výkon na pár sekund. Zkontrolovala, ještě to nebylo dost rozpuštěné, tak ještě pár sekund. Pak jsem to naolejovanou vařečkou promíchala, přisypala cukr moučku, trochu od oka, promíchala a přisypávala a promíchávala až to moc nelepilo, pak jsem to dala na silikonový vál a propracovávala až z toho byla jemná pružná hmota. Z té jsem vyválela pod fólií plát, vykrájela a udělala kyti a očenka, ty jsem hned nalepila berušce na ksichtík. Docela rychle mi to tuhlo...

Sestavení dortu:
1. plát korpusu jsme pomazala rozmíchanou palačinkovou marmeládou (neceloui půl skleničky), po okraji udělala mantinely z máslového krému- hrk hrk krém neztuhne úplně, tak aby byl dort pevnější, mezi mantinely rozetřela Hrk hrk krém. Přiklopit 2.plát, pokropit sirupem (meruňkový čaj v kastrolku zalít vroucí vodou, nechat vylouhovat, vytáhnout sáček, přidat cukr krupice asi 3 lžíce a trošku pomerančového sirupu Jupí, svařit, až je z toho sladký sirup) Taky jde použít rum zředěný vodou, případně oslazený. Ale dort byl i pro děti, proto ten ovocný sirup.... Mantinely z máslového, vyplnit hrk hrk. 3.plát opět necelá půlka marmelády, máslové mantinely a vyplnit hrk hrk a přiklopit 4.plát vzhůru spodkem, je pak vrch krásně rovný. Dát zatuhnout do lednice. Mezitím prokrojit korpus z misky, okrájet do přibližného oválku- tvaru berušky-okrojky dát bokem. Pomazat zbytkem marmelády, mantinely máslové, vyplnit zbytkem hrk hrk, přiklopit a dát ztuhnout do chladničky. Okrojky rozmělnit, smíchat s troškou marmelády a máslového krému, případně trošku ovocného sirupu na zvlhčení a promíchat, aby vzniklo takové tvárné těstíčko= punčovina, pokud je hmota moc mokrá, nebo je jí málo, lze přidat rozdrcené dětské piškoty. Z té po vychlazení berušky vytvarovat berušce hlavičku a přilepit ji k tělíčku. A kouskem punčoviny jsem dotvarovala vrch tělíčka - byl tam důlek od dna misky, ve které se korpusek pekl. Tělíčko případně ještě dotvarovat jemným ořezáním. Zase dát ztuhnout, třeba na chvilku do mrazáku. Pak obmazat dort kolem dokola máslovým krémem a obsypat barevným kokosem. Povrch dortu potřít také, ale jen tence, spíš jen zalepit díry a zase dát zchladit. Berušku obmazat také tence krémem a dát zchladit. Varnu vyválet na asi 4mm silný plát, vykrojit kolo podle pečící formy a plát položit na vychlazený dort. Uhladit a přimáčknout okraje. Přes lis na česnek udělat travičku kolem dokola, okraj placky lze navlhčit vodou, aby tráva lépe držela. Na berušku si také vyválet plát a vykrojit díl na hlavičku, pak trojůhelník na zadeček, dílky do obloučku jako krovky a nakonec puntíky a dělící čárku mezi krovkama. Vše pěkně přihladit na korpus a kraje jakoby zahrnout pod berušku. Obličej je dělaný z nebarvené varny. Bělmo očí z maršmeláků, modrá je nabarvená přímo štětečkem (rozpuštěná sypká modrá barva od Kovandů v trošce slivovice) a černé panenky je kousínek varny. Tykadla a nožky je lepší mít udělané předem, aby byly vyschlé a pevné. Stejně tak kytičky a lístečky. No a nakonec položená beruška na dort, nožky jsou jen podsunuté pod ní a dozdobeno kytičkami a lístečky. Za beruškou jsou tři bílé kytičky - držátka, do kterých ještě přišly bílé svíčky.

To je snad všechno :o)

...

...

...

...

na řezu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Berdicka 30. 3. 2010, 22:35
Strašně mooooc dobrý dortík,mockrát děkujem Haničko a těšíme se na další. (Y) (clamp)
hanys77 31. 3. 2010, 10:24
@Berdicka :-)díííík (hello)
jeremy 30. 3. 2010, 8:42
Dortík vypadá nádherně, na řezu mňam a postup super! Díky! |:o) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
Jáňa2 26. 3. 2010, 19:37
Téda, to je krásný dortík (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
hanys77 27. 3. 2010, 12:24
@Jáňa2 (L)děkuju :-$
akin77 24. 3. 2010, 8:11
Krásný dort... (Y) (Y) |:o) |:o) (L)
hanys77 25. 3. 2010, 10:48
@akin77 (L)Veru díky moc, na tebe nemám :-$ty jsi kouzelnice (flower)
cherba 23. 3. 2010, 21:56
(Y) krásný (^) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 25. 3. 2010, 14:55
@cherba Pavli díky moc (L)od tebe pochvala též obzvlášť potěší (flower)
žabada 23. 3. 2010, 6:33
Beruška má krásný, veselý čumáček (Y) (Y) (Y)
hanys77 23. 3. 2010, 15:39
@žabada (F)díky :-)
Ilonáček 22. 3. 2010, 20:13
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
hanys77 23. 3. 2010, 15:39
@Ilonáček (L)
Suezie 22. 3. 2010, 15:49
Nááádhernááá (F) (F) (F)
hanys77 23. 3. 2010, 15:40
@Suezie (L)díky moc
jajka5 22. 3. 2010, 14:23
krásný dort a výborný postup (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 23. 3. 2010, 15:41
@jajka5 ,-)postup na půl stránky ,-)ale když si tu leckdo stěžuje, že jsou v receptech samé dorty bez receptů, tož ať si počte :-)díky za pochvalu (L)
darinka30 22. 3. 2010, 13:49
super..krasne si to rozpisala..sikulka.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
hanys77 23. 3. 2010, 15:42
@darinka30 ,-)díky :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie