Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 231 návštěvníků)

Větrníky s karamelovou šlehačkou

0.0
Větrníky s karamelovou šlehačkou

Potřebné ingredience

Těsto: 250 g vody, 100 g oleje, špetka soli, 200 g hl. mouky, asi 8 vajec (podle velikosti) Karamelová šlehačka: 250 g cukru, 5 šlehaček (á 250 ml, 33 %ní!!) Pudingový krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudingy, 5 lžic cukru, 1šlehačka (á 250 ml 33%ní)

Postup přípravy

V podstatě to vůbec není složité, hotovo je zhruba za 2 hodiny. Z uvedeného množství je zhruba 25 větrníků. Můžeme ale připravit třeba i věnečky nebo banánky.

Nejprve si připravíme karamel. Nejraději den předem. Do hrnce vsypeme všechen cukr a zahříváme za stálého míchání dokud se zcela nerozpustí. Poté opatrně vlijeme 1 šlehačku. Pozor, v hrnci nám to trochu vzkypí a prská to, abyste se neopařili. Vytvoří se nám hrudka, kterou za stálého vaření rozmícháme do úplného rozpuštění. A je hotovo. Necháme vystydnout při pokojové teplotě a poté dáme vychladit do lednice do druhého dne. V lednici hotový karamel vydrží nejméně 2 týdny, ale musíte ho hlídat před mlsouny!!

Předem si také uvaříme puding z 1 l mléka, cukru a 3 pudingů. Bude trochu hustší. Po uvaření povrch dostatečně pocukrujeme nejlépe moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil škraloup a měli jsme pak krásně hladký krém.

Připravíme si těsto. Do kastrůlku dáme vodu, olej a sůl. Dáme vařit. Když směs prudce vaří, vsypeme mouku a mícháme, prováříme, dokud není těsto hladké a nevytvoří se na dně bílý povlak.

Těsto si hned přendáme do větší mísy a hned přidáváme - postupně! - vejce. Zašleháme je do těsta metličkami ručního šlehače. Počet vajec záleží na jejich velikosti. Finální hustota těsta by měla být jako na obrázku - když uděláme prstem rýhu, musí se malinko po krajích zatahovat, ale zůstat dostatečně patrná.

Plech vymažeme tuhou Herou nebo 100% tukem (olej ani pečící papír není vhodný) a troubu předehřejeme na 200 stupňů (nepoužívám horkovzduch). Těsto naplníme do cukrářského pytlíku a nastříkáme na plech. Na větrníky se snažíme , aby okraje byly tenčí a střed vystupoval mírně nahoru. Jinak můžeme nasříkat třeba i věnečky nebo banánky jako na fotografii. Pečeme zhruba 25 minut, troubu neotvíráme, až ke konci pečení, větrníky musí být tvrdé zvrchu i ze spodu, chladnutím změknou.

Větrníky připravené k pečení.

Vychladlé větrníky rozkrojíme napůl a rozložíme si je na podnos.

Plnit je nejvhodnější v den podávání. Nejdříve plníme pudingovým krémem. Vychladlý puding si rozšleháme metličkami ručního šlehače do hladka a jemně do něj zamícháme do pevna vyšlehanou šlehačku. Plníme cukrářským pytlíkem.

Poté plníme karamelovou šlehačkou: vyšleháme si do tuha 4 šlehačky, přidáme karamel podle chuti a znovu chvíli přešleháme do tuha. Plníme cukrářským pytlíkem.

Povrch větrníků můžeme jen pocukrovat, polít čokoládou nebo použijeme fondánovou polevu. Ta se zahříváním rozpustí spolu s malým množstvím vody. Vršky větrníků v ní namáčíme a dostatečně oklepeme. Je ale asi těžko k sehnání, používají ji cukráři, jde koupit asi pouze ve velkém množství. Nebo si polevu můžeme vyrobit sami. Spoustu receptů najdete mezi recepty třeba zrovna tady na MMB. Větrníky můžeme upéci i předem a zamrazit je, před podáváním už pouze naplnit. Přeji dobrou chuť a ať se daří!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 17. 11. 2018, 20:36
(Y)
Hanulkana 17. 11. 2018, 17:57
Karamelová hmota mi v chladničce ztvrdla a není možné ji smíchat s našlehanou šlehačkou. Kde jsem udělala chybu prosím?????
Lluisa 9. 7. 2015, 13:06
Tak mně karamelová hmota ztvrdla na kámen. Poraďte prosím, kde jsem udělala chybu? :-S
Hanulkana 17. 11. 2018, 17:58
@Lluisa Mám stejný problém.
laskonka333 7. 10. 2014, 11:09
Krásny receptík už len skúsiť (C) (C) (C) (C)
Verdaberda77 7. 10. 2014, 10:20
Tak se mi ta šlehačka po přidání karamelu zdrcla :-S. Ale jen s krémem taky dobrý :-$
Marcela 1980 1. 3. 2013, 8:51
To vypada bajecne. Uz jsem delala vetrniky jednou, ale bojovala jsem s karamelovou slehackou, tento recept se me zda lepsi. No 100% udelam, jen nevim jak se udrzim, mam strach ze to zase skoro cele s..... ,-) Jinak velikanska pochvala za popis a fotecky (Y)
lenule178 1. 3. 2013, 8:13
Dobrý den,větrníky jsou super, už jsem je dělala mnohokrát a opravdu nemají chybu.Moc děkuji za super recept. (Y)
Avolsop 4. 6. 2012, 18:07
Dobrý den :-) Větrníky vypadají nádherně,jen mám starch z toho karamelu :-o... Tak mě jen tak napadlo,třeba by se rada hodila pro nás začátečníky :-),nedalo by se zkaramelizovat salko a pak už postupovat podle receptu? Radka
moninani 10. 4. 2011, 19:23
Dobrý den Heli, chci vám poděkovat za dokonalý recept.Peču ráda ,ale do odpalovaného těsta se mi prostě nechtělo,přišlo mi to hodně pracné atd...No ono to i pracné je,co si budeme povídat ,-)Každopádně větrníčky jsou hotové,dle rodinky prý i velice chutné,jediné s čím se trápila byla karamelová poleva nahoru,znovu jsem ji rozehřívala,pak už to bylo vše OK. Moc hezky jste vše popsala a nafotila,ještě jednou moc díky (F) (F) (F) Moni
marcelau 22. 3. 2011, 15:22
to je ale velká krása (hello)
li.za.rd 22. 3. 2011, 15:17
Konečně jsem našla větrníčky i s obrázkovým postupem (Y) S odpalovaným těstěm trochu válčím (facky). Jedny jsou zrovna v troubě, tak uvidíme, jak dopadnou tyto. Ty vaše jsou úžasné (clamp) |:o)
marcela54 25. 6. 2010, 14:06
Ahojky,šup sem ke kávě |:o) :-) :-) (Y) (Y)
gooch 25. 6. 2010, 13:44
Tak mi nedá nenapsat ,-) včera jsem díky Vám sklidila obrovský úspěch v rodině a stoupla v ceně i u tchýňky (Y) větrníky všechny okouzlily a móóóc chutnali. Děkuji za luxusní receptík se super " polopatickým" postupem :-) vše šlo uplně bez problémů, jediná moje chybička byl tvar - asi jsem na plech dala moc těsta a větrníky byly obrovské a jak vyběhli udělali se spíš takové obrácené mističky, neměla jsem je pomalu jak rozříznout ,-) nakonec se tam oba krémy vešli a polevu jsem udělala karamelovou z moučk. cukru podle odkazu níže a ta je taky skvělá. No určitě budu dělat v nejbližší době opět a snad je stihnu i vyfotit :-D Jejda, jsem se nějak rozepsala (L) Katka
jahna 25. 5. 2010, 15:06
Dobrý den, vyzkoušela jsem vaše větrníky na oslavu. (D). Dělala jsem je z trojité dávky ,-) a během patnácti minut nebylo co řešit *-) skoro jsem ani nestihla ochutnat 8-|. Jsou opravdu vynikající (Y) (Y) (Y) (Y) (sampus). Díky za supr recept :-) :-) Markéta
DAPED 20. 4. 2010, 11:55
(Y)TAKÉ JSEM DĚLALA O VÍKENDU VĚTRNÍKY, BYLY VYNIKAJÍCÍ, JEN MI PROSTĚ TA ŠLEHAČKA S KARAMELEM TEKLA A NEVÍM PROČ, PŘITOM ŠLEHAČKY JSEM VYŠLEHALA OPRAVDU DO HUSTA JEŠTĚ JSEM PŘIDALA 2X ZTUŽOVAČ, NEVÍM, KDE JSEM UDĚLALA CHYBU...JINAK URČITĚ OPĚT VYZKOUŠÍM... (L) (L) (L)
Helčinka 24. 4. 2010, 15:36
@DAPED Dobrý den Dagmar, taky se mi to jednou stalo, chce to mít šlehačku i karamel dobře vychlazené, šlehačku rozhodně 33%!! a šlehat opravdu do tuha a po přidání karamelu znovu vyšlehat, nebát se toho, musí dělat úplně takové ostré špičky...jde to i bez ztužovačů! Jinou radu nemám, tak doufám, že se příště povede, mějte se krásně Helča
PavliBP 21. 4. 2010, 13:12
@DAPED http://www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/rezy_-zakusky .... přibližně uprostřed je recept na větrníky, je tam karamel.šlehačka i poleva :-$
beruska22 16. 4. 2010, 20:01
Helenko, větrníky jsou opravdu výborné. Všechno se podařilo podle Vašeho receptu a všichni se oblizují (zajic). Díky za vynikající recept. (Y) Zdravím (F) Lenka
Helčinka 24. 4. 2010, 15:37
@beruska22 Leni, děkuji, jsem ráda, že chutnalo... (L) (L) (L)
Mojan 16. 4. 2010, 12:22
Prosím jenom o sdělení,do karamelu se dává 1 nebo 5 šlehaček.V popisu je napsána jenom jedna šlehačka. Děkuji Mojan
Helčinka 16. 4. 2010, 14:51
@Mojan Při vaření karamelu se vlije pouze 1 šlehačka, před plněním se ušlehají ty zbylé 4 a přidá se k nim vychladlý karamel. Hezký den Helča
Ivuliberuli 13. 4. 2010, 20:09
(Y) (Y) (Y)Helenko ty vypadají luxusně,naše celá rodina je úplně miluje (zajic) (zajic) (zajic)určitě vyzkouším a ty fotečky :-$to je radost se na ně koukat :-$ (L) (L) (L)
Helčinka 16. 4. 2010, 14:52
@Ivuliberuli Ivetko, děkuji moc, to mám radost, určitě zkuste, jsou výborné... (L) (L) (L)
spelinka 13. 4. 2010, 18:58
Tak jsem je také dnes udělala, jsou opravdu výborné |:o) |:o) |:o), Všem chutnají :-), jen jsem nevěděla co dřív, zda dělat větrníky a pak uklízet nebo chovat našeho mamánka (6). Stejně děkuji za recept, ten karamel je (zajic) (Y). Všechno to máte tak úžasně nafocené, to je krása |:o) |:o) |:o). Andrea. (L)
Helčinka 24. 4. 2010, 15:38
@spelinka Andrejko, děkuji za chválu, jsem ráda, že se povedly a chutnalo... (L) (L) (L)
jitulka78 11. 4. 2010, 13:00
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)uuuuzasne (clamp) (clamp)
Helčinka 16. 4. 2010, 14:52
@jitulka78 (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie