Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Velikonoční hlavička - nádivka

0.0
Velikonoční hlavička - nádivka

Potřebné ingredience

3/4 kg uzené vepřové krkovičky nebo jiného uzeného masa, cca 1 litr uzeného vývaru, 9 - 10 rohlíků, 8 vajec, hrst krupice, hrst pohankové krupice, 2 - 3 hrsti hrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 5 - 6 stroužků česneku, 1 lžička soli, talíř sekaných mladých kopřiv, pažitka, příp. další bylinky, olej na vymazání a strouhanku na vysypání plechu.

Postup přípravy

Nejdříve uvaříme uzené maso, osolíme jen malinko nebo vůbec, většinou bývá slané dost, a nakrájíme ho na kousky. Rohlíky - klidně 2 dny staré (já dávám půl obyčejných a půl celozrnných) - si nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa. Přidáme pokrájené maso, žloutky z 8 vajec, trochu krupice nebo dětské krupičky, můžeme i pohankovou krupici, ale stačí obyčejná, 2 - 3 hrsti hrubé mouky smíchané s práškem do pečiva a zamícháme. Ochutíme česnekem, solí, vmícháme posekané bylinky - čím víc, tím líp - a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto je o něco řidší než na bramborák, vylijeme ho na vymazaný a strouhankou vysypaný vysoký pekáč nebo do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě cca 3/4 hodiny na 180 stupňů - zkouším špejlí, jestli je pečená - záleží na velikosti pekáče a výšce těsta. Dobrou chuť :-)

Fáze jemně vmíchaného sněhu těsně pře dokončením :-) snad je trochu vidět konzistence těsta....

vylito v pekáči - šup do trouby

právě vytažená - trochu ještě po vychladnutí poklesne - to je normálka :-)

velikonoční večeře nebo pohoštění pro koledníky...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vera N 6. 4. 2012, 22:22
(Y) (Y) (Y) (Y)
Sebesta 7. 4. 2012, 19:11
@Vera N Díky (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie