(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Velikonoční hlavička - nádivka
Potřebné ingredience
3/4 kg uzené vepřové krkovičky nebo jiného uzeného masa, cca 1 litr uzeného vývaru, 9 - 10 rohlíků, 8 vajec, hrst krupice, hrst pohankové krupice, 2 - 3 hrsti hrubé mouky, 3/4 prášku do pečiva, 5 - 6 stroužků česneku, 1 lžička soli, talíř sekaných mladých kopřiv, pažitka, příp. další bylinky, olej na vymazání a strouhanku na vysypání plechu.
Postup přípravy
Nejdříve uvaříme uzené maso, osolíme jen malinko nebo vůbec, většinou bývá slané dost, a nakrájíme ho na kousky. Rohlíky - klidně 2 dny staré (já dávám půl obyčejných a půl celozrnných) - si nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa. Přidáme pokrájené maso, žloutky z 8 vajec, trochu krupice nebo dětské krupičky, můžeme i pohankovou krupici, ale stačí obyčejná, 2 - 3 hrsti hrubé mouky smíchané s práškem do pečiva a zamícháme. Ochutíme česnekem, solí, vmícháme posekané bylinky - čím víc, tím líp - a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto je o něco řidší než na bramborák, vylijeme ho na vymazaný a strouhankou vysypaný vysoký pekáč nebo do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě cca 3/4 hodiny na 180 stupňů - zkouším špejlí, jestli je pečená - záleží na velikosti pekáče a výšce těsta. Dobrou chuť :-)
Fáze jemně vmíchaného sněhu těsně pře dokončením :-) snad je trochu vidět konzistence těsta....
vylito v pekáči - šup do trouby
právě vytažená - trochu ještě po vychladnutí poklesne - to je normálka :-)
velikonoční večeře nebo pohoštění pro koledníky...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vera N
(upraveno)
6. 4. 2012, 22:22
Sebesta
(upraveno)
7. 4. 2012, 19:11
@Vera N
Díky