Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Makový dort s mandlemi a karamelem

0.0
Makový dort s mandlemi a karamelem

Potřebné ingredience

Celý recept je z nemletého máku.Pokud se použije mletý, nezaručuju výsledek korpusu.Mák nahrazuje tuk. Na těsto: 1/2 hrnku cukr krupice 3 žloutky 5 bílků 3 lžíce vody 1 hrneček nemletého máku 1 hrnek polohrubé mouky půl balíčku přášku do pečiva Hrnek = cca 2dcl Na krém: 1,5 balíčku vanilkového pudinku 500ml mléka 250g másla 2 žloutky 1 balíček vanilkového cukru 50g cukr moučka rum Na posyp: 100g oloupaných sekaných mandlí 30g másla 1/4 hrnku cukr krupice Veškeré cukry jsem o půlku ponížila, původně bylo více.Sladký je tak akorát....pro někoho více díky karamelu.

Postup přípravy

Těsto:
Z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme stranou, šlehačem vyšleháme do pěny žloutky s cukrem, ke konci přidáme vodu.Prosetá mouka + prášek + mák promícháme a přidáváme opatrně žloutky s cukrem, na závěr opatrně vmícháme sníh.Pečeme 30 - 40 min. ve vymazané a hrubou moukou vysypané formě.Já peči v el. troubě na spodné a dolní ohřev cca 190st.

Krém:
Uvařit hustý pudink a nechat vychladnout, utřít máslo s cukrem, přidat žloutky a šlehačem vymíchat pak přidávat vychladlý pudink po menších částech a vymíchat hladký krém.Můžeme přidat rum dle chuti.

Posyp:
mandle opražit na másle.S cukru a másla udělat karamel , míchat dokud cukr nezkaramelizuje poté přidat mandle, které se spojí s karamelem.

Korpus rozříznout na 3 pláty potřít marmeládou pak krémem.Krémem natírám i celý okraj, který zdobím mandl. lupínkama.

Soukromý dodatek:

Marmeládu používám pikantní višňovou, rybíz, maliny....původní recept je bez marmelády.Posyp udělat lehce sem tam(ještě teplý), tak aby se dal dort krájet:-) a nevytvořil krustu.Jedna z dalších variant je udělat karamel a nechat vychladnout, pak rozbít paličkou a posypat dort.
Nejlépe udělat večer a nechat do druhého dne uležet:-)

Hotový korpus

sem tam mandle

okraj dortu...krém a lupínky

Dort se souvislou vrstvou karamelu, která pak nejde krájet, ale někomu to nevadí:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

HHaannuullee 9. 5. 2010, 9:17
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
mmikki 9. 5. 2010, 9:10
Tento dortík známe :-) :-) :-), je výborný (Y) (Y) (Y), vím, že kdo ho zkusil tak všem moc chutnal (clamp) (clamp) (clamp)Míša

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie