(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Ertepláky od bábinky

Potřebné ingredience
Brambory, vařené ve slupce (nejlépe den předem), hladká mouka, sůl, rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Toto je recept od mé tchýně, ertepláky jsou hodně podobné, jako lokše, ale ještě jednodušší, není v nich vejce :-). Dříve se pekly na rozpálených plotýnkách kamen.
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Jia
(upraveno)
10. 1. 2011, 11:38
Úplně nejlepší jsou namazat povidly a na povidla mletý mák s cukrem
. Zkuste
!!!


nahlásit

allka
(upraveno)
10. 1. 2011, 11:18
Včera jsem je dělala a jsou vynikajícíííííí



nahlásit

evicela
(upraveno)
25. 5. 2010, 20:55
U nás doma se mazaly i škvarkama s česnekem a k tomu fazolová polívka mnam mnam

nahlásit

ivaja
(upraveno)
25. 5. 2010, 20:51
Také znám ještě z dob naší babičky,ale nikdy jsem je nedělala,tál na pečení doma je,tak to budu musem vyzkoušet.
nahlásit

Petrance
(upraveno)
25. 5. 2010, 16:39
Tak to jsem ráda, že jsem Vám připomněla dětství u babičky
, škoda, že už nemáme ty kamna s plotýnkama
.


nahlásit

leenkii
(upraveno)
24. 5. 2010, 12:50



nahlásit

žabada
(upraveno)
25. 5. 2010, 7:35
@leenkii
přesně, jako u nás
neskutečná dobrota



nahlásit

micik
(upraveno)
23. 5. 2010, 20:21
Mňam mňam,u nás se tomu říká přesňáky,jak dovedou potěšit obyčejné a ještě den staré brambory




nahlásit

petulisek
(upraveno)
23. 5. 2010, 13:41
Tohle jídlo mě jako malé holce dělala babička. Miluju to. Jen jsme mašlovali domácím sádlem. A byly moc dobré potřené povidly. MŇAM!!!
nahlásit