Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

Ertepláky od bábinky

0.0
Ertepláky od bábinky

Potřebné ingredience

Brambory, vařené ve slupce (nejlépe den předem), hladká mouka, sůl, rozpuštěné máslo

Postup přípravy

Toto je recept od mé tchýně, ertepláky jsou hodně podobné, jako lokše, ale ještě jednodušší, není v nich vejce :-). Dříve se pekly na rozpálených plotýnkách kamen.

Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.

Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jia 10. 1. 2011, 11:38
Úplně nejlepší jsou namazat povidly a na povidla mletý mák s cukrem (Y). Zkuste :-)!!!
allka 10. 1. 2011, 11:18
Včera jsem je dělala a jsou vynikajícíííííí (clamp) (clamp) (clamp)
evicela 25. 5. 2010, 20:55
U nás doma se mazaly i škvarkama s česnekem a k tomu fazolová polívka mnam mnam (zajic)
ivaja 25. 5. 2010, 20:51
Také znám ještě z dob naší babičky,ale nikdy jsem je nedělala,tál na pečení doma je,tak to budu musem vyzkoušet.
Petrance 25. 5. 2010, 16:39
Tak to jsem ráda, že jsem Vám připomněla dětství u babičky :-), škoda, že už nemáme ty kamna s plotýnkama ,-).
leenkii 24. 5. 2010, 12:50
(Y) mňam, taky bych si dala... Babička je dělávala na plotýnce, mastila sádlem a mazala povidly.... (zajic) Musím zkusit.... (F)
žabada 25. 5. 2010, 7:35
@leenkii (Y) přesně, jako u nás (zajic) (zajic) neskutečná dobrota
micik 23. 5. 2010, 20:21
Mňam mňam,u nás se tomu říká přesňáky,jak dovedou potěšit obyčejné a ještě den staré brambory (Y) (hello) (hello) (hello)
petulisek 23. 5. 2010, 13:41
Tohle jídlo mě jako malé holce dělala babička. Miluju to. Jen jsme mašlovali domácím sádlem. A byly moc dobré potřené povidly. MŇAM!!!

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie