Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tajemství fary

Tajemství fary

Potřebné ingredience

Těsto: 6 vajec, 100g cukru, 1 lžička instantní kávy, 120g mletých ořechů (vlašské jsou nejlepší, ale samozřejmě jdou i mandle, lískáče...) Náplň: Zakysaná smetana 250g, 100g cukru, 130g mletých ořechů, Maliny, borůvky nebo jiný kompot nebo mražené ovoce či stačí i jen kyselejší marmeláda Na potření: 2 ks šlehačka, nastrouhaná čokoláda

Postup přípravy

Je to opravdu velká dobrota, lepší je dort udělat den předem, aby se proležel, výborný!
Recept údajně pochází z knihy Chuťovky Petra Novotného, ale já ho mám od švagrové :-)).…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Slané tvarohové rohlíky bez kynutí

Slané tvarohové rohlíky bez kynutí

Potřebné ingredience

1 tvaroh ve vaničce (250g), 125ml mléka, 150ml oleje, 500g polohrubé mouky (nebo kombinace 300g polohrubé + 200g celozrnné pšeničné), 1 kypřící prášek, sůl, kmín, semínka...

Postup přípravy

Výborné, křehké rohlíčky, k jejichž výrobě nepotřebujete ani domácí pekárnu, s těstem se skvěle pracuje a jsou i druhý den moc dobré. Velmi chutnají dětem :-)

Postup:…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Domácí superzdravý "margarín" bez éček :-)

Domácí superzdravý "margarín" bez éček :-)

Potřebné ingredience

Máslo, jákykoli panenský olej (olivový, ořechový, mandlový, konopný, dýňový...), mořská sůl, citron

Postup přípravy

Naprostá delikatesa a v chuti s kupovanými nesrovnatelná, o zdraví nemluvě :-), krásně se roztírá hned po vyndání z lednice.

Postup jednoduchý:
Máslo (já většinou dělám…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hřejivá dýňová polévka se zázvorem

Hřejivá dýňová polévka se zázvorem

Potřebné ingredience

Menší dýně Hokkaido, 1 velká mrkev, 1 petržel, kousek celeru, velká cibule, 2 stroužky česneku, plátek cca 1 cm zázvoru (záleží na vaší chuti), olivový olej, máslo, slepičí nebo zeleninový biobujón, sůl, smetana (ovesná nebo kravská), eventuelně dýňový olej (neměla jsem)

Postup přípravy

Receptů na dýňovou polévku je milión a jeden, my máme rádi tuhle, hlavně teď na podzim, pěkně zahřeje...

Na oleji osmahneme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu, chvilku…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninová á la marocká harira

Zeleninová á la marocká harira

Potřebné ingredience

Hrst cizrny (lepší je si předem předvařit zvlášť, nebo z konzervy), šálek červené čočky, šálek rýže (já dala jasmínovou), olivový olej, čerstvá rajčata bez slupky nebo loupaná z plechovky, 1 velká cibule, celer, mrkev, možno i cuketa, koření - římský kmín, zázvor, paprika, špetka skořice, pepř, já dala i garam masalu, biobujón v kostce, petrželka

Postup přípravy

Hrozně mi chutná marocká harira, párkrát jsem jí jedla v oblíbené čajovně, tak jsem si jí chtěla uvařit doma a vznikla tato bezmasá improvizace. Tradiční harira se připravuje s…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Kořeněná cuketa na cibulce - rychlá lehká večeře

Kořeněná cuketa na cibulce - rychlá lehká večeře

Potřebné ingredience

Menší cuketa, oloupaná a nakrájená na čtvrtkolečka, 2-3 cibule na půlměsíčky, sůl, sladká paprika, majoránka, grilovací koření bez glutamanu, olivový olej

Postup přípravy

Cukety se valí se všech stran, tak tohle je recept, jak jim s chutí čelit :-). Opravdu dobrota, rychlá a dietní.

Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cuketu (pokud je…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Pizza placky s rozmarýnem

Pizza placky s rozmarýnem

Potřebné ingredience

Těsto na 4 placky: 160ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 260-270g hladké mouky, lžička soli, lžička cukru, 3g sušeného droždí, rozmarýn, hrubá sůl

Postup přípravy

Výborné placky, které si dáváme k salátu nebo polévce, různým dipům...jsou mňamózní :-)

Všechny přísady, kromě rozmarýnu, dáme do pekárny a spustíme program "těsto"…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Ertepláky od bábinky

Ertepláky od bábinky

Potřebné ingredience

Brambory, vařené ve slupce (nejlépe den předem), hladká mouka, sůl, rozpuštěné máslo

Postup přípravy

Toto je recept od mé tchýně, ertepláky jsou hodně podobné, jako lokše, ale ještě jednodušší, není v nich vejce :-). Dříve se pekly na rozpálených plotýnkách kamen.

Je to…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Máslo s olivovým olejem a bylinkami (nebo sušenými rajčaty)

Máslo s olivovým olejem a bylinkami (nebo sušenými…

Potřebné ingredience

200g másla, cca 1 dl olivového oleje Extra Virgin, hrst čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, oregano, estragon, petrželka, pažitka, tymián), sůl (nejlépe hrubozrnná), citrónová kůra z biocitronu, Na rajčatovou variantu: naložená sušená rajčata, čerstvá bazalka, sůl

Postup přípravy

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, dáme do větší mísy a přilejeme olivový olej. Přisypeme sůl, trochu nastrouhané citronové kůry a bylinky (nebo na rajčatovou variantu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Torta sbrisolona - z pořadu S Italem v kuchyni

Torta sbrisolona - z pořadu S Italem v kuchyni

Potřebné ingredience

200g hladké mouky, 200g kukuřičné mouky, 200g sekaných madlí, 1 žloutek, 200g cukru (já dala třtinový), 200g másla, 1 vanilkový cukr, citronová kůra z 1 citronu

Postup přípravy

Opravdu skvělý a jednoduchý moučník, vynikající k čaji :-)

Já jsem ho dělala jen z poloviny množství do kulaté formy

V míse smícháme sypké přísady, přidáme žloutek a…

Zobrazit více...

Kategorie