Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 42 návštěvníků)

Francouzské palačinky - tenoučké skoro jako list papíru (12ks na sobě jen 17mm!!!)

0.0
Francouzské palačinky - tenoučké skoro jako list papíru (12ks na sobě jen 17mm!!!)

Potřebné ingredience

Mléko, voda, vejce, cukr, sůl, olej, hladká mouka

Postup přípravy

Vše dělám od oka. Jedno vejce si rozklepnu do hlubší mísy a přidám stejné množství vody a mléka. To je důležité - ta kombinace mléka a vody. Dá se ještě část vody nahradit vodou perlivou, ale určitě né všechna - zkoušela jsem a palačinky se moc trhaly.Přidá se špetka soli a trocha oleje (1/2 - 1dcl podle množství těsta). Olej určitě do těsta, pak se nemusí mastit pánvička. Vezmu elektrické šlehač a zamíchám to a za stálého šlehání přisypávám hladkou mouku. Je to lepší dělat el. šlehačem, protože pak tam nejsou hrudky z mouky. No a nakonec přidám trochu cukru krupice. opravdu jen trochu (aby bylo těsto mírně nasládlé), protože jinak se to připaluje - však ona je pak náplň sladká dost:-). Konzistence je asi jako hustá smetana na šlehání. Dělám vetšinou tak kolem 15ti palačinek, kdybych dělala víc, tak dám vejce dvě.
Základem zdařilých tenkých a nepotrhaných palačinek je kvalitní pánev. Já mám přímo palačinkovou- Tefal s Temospotem a nemůžu na ni dopustit. Dále mám umělohmotnou obracečku na omelety a silikonovou mašlovačku(viz foto). Smažím bez vymazávání olejem na poměrně hodně velkém plameni - takže je to vcuku letu. Jednou rukou s naběračkou naliju těsto na pánev a současně druhou rukou už těsto krouživým pohybem rozlívám po celé ploše pánve (foto). Pak dám na oheň. Jakmile začnou okraje trochu zlátnout, podeberu okraj obracečkou, dvěma prsty druhé ruky nadzvednu a obracečkou zajedu pod celou palačinku a rychle obrátím. Kdo umí obracet ve vzduchu, má výhodu - já to ale neumím, tak dělám takto. Jinak mám nachystaný v malé misce olej s mašlovačkou a obracečku občas přetřu, protože jakýkoliv kousíček těsta způsobí nalepení a následné roztržení palačinky. Z druhé strany se smaží rychleji a pak už jen sesunu na taliř. První palačinka je vždycky zkušební - když se trhá, může být: těsto řídké, málo oleje v těstě, špatná pánev - nebo nešikovné ruce:-) Vším jsem si sama prošla.
A pak už jen přidat náplň, srolovat a je to. U nás nejvíc frčí povidla a jahodová marmeláda. tak dobrou chuť!!
PS: Komu se to bude pořád lepit, tak se dá pánev před každou palačinkou potřít olejem (mašlovačkou), ale ne víc - je to pak moc mastné. Však vy si s tím určitě poradíte.

Pomocníci - palačinková pánev, obracečka na omelety, silikonová mašlovačka

Těsto nalité na pánev - nedávat ho moc na vyvýšené okraje. Je to tam moc tenké a trhá se!!

Už se smaží z druhé strany

A tady je 12 palačinek (ono jich teda bylo 13, ale já jednu ještě teplou snědla:-) - schválně jsem měřila na výšku - 17 milimetrů:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

P.A.V.L.A 11. 3. 2015, 15:28
(Y) (Y) (Y)
anaba 11. 3. 2015, 14:32
nejlepší palačinky,jaké jsem kdy dělala (Y)už u nich zůstanu..moc díky (F) (F)
marketha 27. 4. 2012, 9:35
Děkuji za recept,jsou to naše oblíbené,jiné už nedělám,hlavně (Z) (Z)se můžou po nich utlouct,starší si je dnes poručil (Y) (Y) (Y)
Bylinka1 26. 7. 2011, 12:39
..bych nevěřila,že si budu ukládat recept na palačinky (H) (Y)-jsem zvědavá jak se povedou :-$
lidare 26. 7. 2011, 12:18
(Y)dobrý nápad,ale nemám ani potuchy o tom kolik asi těch surovin.Vy kdo jste to dělaly máte nějaký odhad kolik čeho?Děkuji za tip :-)
Eillee 26. 7. 2011, 11:46
Vynikající! (Y) Dcerka palačinky miluje, děláme je několikrát do měsíce, vyzkoušela jsem několik receptů a tyhle jsou prostě nej! |:o) |:o) |:o)
kulda2 30. 1. 2011, 14:00
Tak jsem je dneska dělala už podruhé. Poprvé jsem je dělala od oka a byly super, ale nerada experimentuji, tak jsem si všechno odměřila a mouku odvážila. Jsou opravdu vynikající, nemusí se vůbec mastit pánev (dělám je na titanové). Takže móóóóc díky za super receptík!!! (clamp) (Y) (clamp) (Y)
Iwonka11 9. 12. 2010, 13:21
Jsou super, moc děkuji za recept.. palačinky dělám odjakživa a dnes mě napadlo se kouknout jak je dělají jiní.. moje byli vždy tlusté a to já nerada.. váš tip dávat olej rovnou do těsta je super.. pak i to že ušetřím mléko když to dám napůl s vodou a to že mám mašlovačkou natírat obracečku a nebo i pánev.. tujsem natírala ze začátku (mi to nedalo ,-)) pak už bez a super.. (Y) jo a díky za připomenutí že palačikny mohou létat vzduchem ,-) tak jsem si tuto dovednost dneska znovu připoměla a už nikdy jinak (Y) a jak se to dcerce líbilo :-D :-D
zuzka89 22. 11. 2010, 18:04
krásné, přítel miluje tenounké, ale mně se dost trhají, tak zkusím tenhle receptík (Y)
zouhym 2. 7. 2010, 21:36
Palačinky jsou super (Y).Všem moc chutnaly. Tenoučké,netrhají se.Děkujeme (L) (L) (L)
Helunda 9. 6. 2010, 13:49
(Y) (Y) (Y) :-)
jusinka 4. 6. 2010, 21:47
Taky milujeme tenoučký palačinky (zajic), ty tlustý jsou moc mastný,nebo jak to nazvat ,-). Olej do těsta zkusím, to mě nikdy nenapadlo (Y). (hello) (hello)
kateřinka 3. 6. 2010, 15:41
také dělám, ale dávám jen vodu perlivou a olej a cukr vůbec a panvičku taky nemastím (L) (L) (L)
lenka 1 3. 6. 2010, 15:35
super,taky děláme teňoučké,nemáme ty tlusté rádi,ale zkusím ten olej do těsta,to mě nenapadlo,díky za tip
7.8 3. 6. 2010, 15:21
Já přidávám místo vody sodovku. Máme taky raději slabší,ty silné jsou moc nasáklé olejem.
petezuel 3. 6. 2010, 15:03
Mohu se zeptat a k čemu jsou tak tenouličké palačinky dobré???? Kdyby jste z tohoto měla dělat flambované, tak to by jste si teda užila :-$
nula 3. 6. 2010, 14:58
(Y)
mariebastova 10. 8. 2010, 11:33
@nula jdu na to držte palce

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie