Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

Medovník - http://ekucharka.net/recept-na-medovnik

0.0
Medovník   -   http://ekucharka.net/recept-na-medovnik

Potřebné ingredience

-45 dkg hladké mouky -18 dkg moučkového cukru -18 dkg másla -1 vejce -1,5 lžičky jedlé sody -6 zarovnaných lžic medu -4 lžíce smetany -1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)

Postup přípravy

Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.

Těsto mějte stále zabalené, oschlo by. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.

Připravíme si krém:

7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla, 1 sladké zahuštěné kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla).

Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.

Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme:

-2,5 lžíce cukru krystal

-1,5 dl převařené vody

-50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)

A JDEME NA TO:

Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.

Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.

Můžete ho udělat z dvojité dávky:

vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

medovník s růžičkama z marcipánu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Luka.d 2. 9. 2010, 23:06
Opravdu super recept a luxusně napsaný postup !!!!! (Y) :-) (clamp) Člověk si nemusí nic domýšlet, jako u jiných receptů *-), medovník se napoprvé moc povedl a hned zmizel, málem jsem nestačila ochutnat :-D. Akorát místo polevy jsem udělala hrnek kávy a dala do něj lžičku rumového aroma a oříšky na posyp se zbytkem upečeného těsta jsem taky rozemlela najemno. Určitě ho budu muset zase brzy upéct :-DMoc děkuji (L)Lucie. (X)
kkacinec 26. 7. 2010, 17:57
Tento recept je super (Y) (Y) (Y),taky ho mám vyzkoušenej,dělala jsem ho už hodněkrát a vždycky se povedl |:o) |:o) a medovník je mooooc dobrej (jidlo) (jidlo) (jidlo).Věra
MONITONI 26. 7. 2010, 16:46
taky ho dělám, je moc dobrý (Y) (Y) (Y) (zajic) (zajic) (zajic) chutná celé rodině (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie