Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

ÚŽASNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ - JEDNODUCHÝ

0.0
ÚŽASNÝ BORŮVKOVÝ KOLÁČ - JEDNODUCHÝ

Potřebné ingredience

◦250 g polohrubé mouky ◦125 g moučkového cukru ◦125 g másla (event. Hery) ◦špetka soli ◦1 vejce ◦lžíce strouhanky ◦na žmolenku: ◦máslo ◦cukr (moučka) ◦mouka (polohrubá)

Postup přípravy

Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.


Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Než se stačíte otočit je hotovo. Prozradí to zlatá barva žmolenky i okrajů koláče, ale hlavně neodolatelná vůně! Nevěřím, že tento koláč spálíte :-) Pokud ho chcete nedočkavě konzumovat ještě horký, tak se vyzbrojte dezertní vidličkou a nechte si chutnat. Doporučuji nechat trochu zchladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.

Tento recept mám z internetu, musím se o něj podělit, protože jiný koláč už doma neděláme, je opravdu výborný a jednoduchý

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie