(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
ZÁZRAK Z OLOMOUCE" - luxusní minirohlíčky
Potřebné ingredience
TĚSTO -500 g hladké mouky, 1 kostička droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl. NÁPLŇ - šunkový salám, suchý salám, Niva. Žloutek na potření, kmín na posypání.
Postup přípravy
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem
( nebo mákem)Upečeme dorůžova.
NEMÁ CHYBU !!!
Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami - např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) - např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, ...o mákem ).
Ze všech surovin zpracujeme těsto - těsto se vůbec nelepí, hněteme ho na vále "růčo-fůčo". Na teplém místě ho necháme kynout asi 3/4 hodiny.
Než nám vykyne těsto, připravíme si "náplň" - 40 ks ( já dávám nejčastěji šunku nebo šunkový sálám, suchý salám, strouhanou Nivu )
Vykynuté těsto si rozdělíme na 5 dílů,
Z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme na osminky.
Na každou osminku položíme nachystanou náplň, a zabalíme do rohlíčku - náplň srolujeme, aby byla co nejmenší. Začínáme širokou stranou, vrchní cípy přetáhneme přes náplň a spojíme je, pak teprve dozabalíme rohlíček ( tím uzavřeme strany a nic nevyteče ven ). Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se rohlíček při pečení nerozlepil.
Rohlíčky potřeme žloutkem nebo klidně i celým rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo mákem.pečeme při teplotě cca 200°C dorůžova..lze i sladká varianta - s jablkovými povidly, s Nutellou a s vanilkovým pudingem. Přeji Vám dobrou chuť
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem
( nebo mákem)Upečeme dorůžova.
NEMÁ CHYBU !!!
Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami - např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) - např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, ...o mákem ).
Ze všech surovin zpracujeme těsto - těsto se vůbec nelepí, hněteme ho na vále "růčo-fůčo". Na teplém místě ho necháme kynout asi 3/4 hodiny.
Než nám vykyne těsto, připravíme si "náplň" - 40 ks ( já dávám nejčastěji šunku nebo šunkový sálám, suchý salám, strouhanou Nivu )
Vykynuté těsto si rozdělíme na 5 dílů,
Z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme na osminky.
Na každou osminku položíme nachystanou náplň, a zabalíme do rohlíčku - náplň srolujeme, aby byla co nejmenší. Začínáme širokou stranou, vrchní cípy přetáhneme přes náplň a spojíme je, pak teprve dozabalíme rohlíček ( tím uzavřeme strany a nic nevyteče ven ). Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se rohlíček při pečení nerozlepil.
Rohlíčky potřeme žloutkem nebo klidně i celým rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo mákem.pečeme při teplotě cca 200°C dorůžova..lze i sladká varianta - s jablkovými povidly, s Nutellou a s vanilkovým pudingem. Přeji Vám dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

veronova
(upraveno)
30. 10. 2007, 9:08
tak trochu nechápu doslova okopírovat recept a vložit ho jako svůj???

nahlásit

Lukrato
(upraveno)
29. 10. 2007, 21:18
Hani, jen ze zvědavosti jsem se chtěla mrknout, kolik receptů přibylo v nové kategorii "CDD" a s údivem jsem zjistila, že jste si doslovně zkopírovala můj recept na ZÁZRAK Z OLOMOUCE....
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1065&user=8216
Vím, že nejsem jediná, kdo recept na tuhle dobrotu má, ale příště, prosím, alespoň pozměňte text a nekopírujte ho doslovně...... myslím, že to se nedělá......











nahlásit

alimama
(upraveno)
30. 10. 2007, 11:01
@Lukrato
Bohužel - nejste sama. Nedávno se tady řešila BEBE střecha a dokonce guláš bez míchání, který je na ploše receptů mezi nejoblíbenějšími.. Je to smutné a trapné - obzvlášť vůči Vám, které pečlivě nafocujete, důkladně popisujete - a smetanu nakonec slízne někdo, kdo nejen uboze zkopíruje někde recept, ale ještě se ani nenamáhá napsat, že není autorem..




nahlásit

aero-orion
(upraveno)
30. 10. 2007, 10:09
@Lukrato
Tak nevím,ale ty holky, co to dělaj snad nečtou
Nic si z toho Luci nedělejte







nahlásit

spanya
(upraveno)
29. 10. 2007, 21:46
@Lukrato
Lucinko,myslím,že každý ví,že od Vás je to ORIGOŠ
ale čumím jak umim
to se opravdu nedělá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!










nahlásit

Lukrato
(upraveno)
30. 10. 2007, 8:24
@spanya
Tak, tak......




nahlásit

Hančí 1
(upraveno)
31. 10. 2007, 12:20
@Lukrato
Dobrý den, já jsem tento recept dostala e-mailem a tak jsem ho chtěla jen poslat dál prostřednictvím mimibazaru na tom snad neni nic zlého a to že jsem to jen zkopírovala to snad není hřích.A nesnažila jsem se to v žádném případě dát za svůj recept ani tam nejsem uvedena,že je z mé hlavy.. Nikomu nic neberu.A tak se omlouvám že se Vás to takhle dotklo.Některé recepty když dostanu e-mailem no tak to prostě pošlu a je to snad jedno od koho to je.Vždyť co natom jestli je to od kohokoli snad jestli to je dobré a chutné nebo né?To je vše co jsem k tomu chtěla...Přeji hezký den
nahlásit

Lukrato
(upraveno)
31. 10. 2007, 12:53
@Hančí 1
Hani, mě se to až zas tak strašně nedotklo....Viz můj první komentář výše..... Pokud jste zkopírovala recept z mailu, je vše v pořádku a mě může jen těšit, že můj recept takhle koluje.....
Mrzelo by mě ale, kdyby to bylo zkopírované přímo odsud, protože focení celé přípravy, vkládání a popisování zabere opravdu docela dost času..... Mějte se !!! Lucka.


nahlásit

Hančí 1
(upraveno)
31. 10. 2007, 20:21
@Lukrato
Dobrý večer, tak to jsem ráda že na obou stranách je vše ok.Protože mi choděj e-mailem recepty od jedné kámošky a ta to zase dostane od někoho a není tam uvedený autor receptu tak to asi víte že to prostě jinak nejde. Já když si doma něco udělám a napíšu o tom a oblíbí si ten recept tak jsem naopak ráda a neřeším jestli jsem to vymyslela já nebo opsala z knihy.Někteří napíšou třeba co tam ještě dávaj nebo vylepšují.No určitě víte co tím chci říct.A když je teda na ty vaše minirohlíčky taková chvála tak to musím někdy zkusit a dát vědět jestli je to tak dobré jak všichni píšou.Mějte se krásně a zas někdy.Hanka
nahlásit