Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Bezlepkové kynuté koláče s mákem

0.0
Bezlepkové kynuté koláče s mákem

Potřebné ingredience

Těsto dělám přesně podle receptu na přebalu Jizerky na tlačené koláče, je to moje univerzální těsto na vše kynuté : 200 g Jizerky, 35 g cukru krupice, 10 g droždí či 1/4 sáčku sušených kvasnic, 30 g másla či oleje, 3 g soli, 1 vejce, 100 ml vody. Maková nádivka : pomletý mák povařím v trošce mléka, kam dám podle ok (asi 2 PL) povidel či marmelády a mleté skořice (asi 2 malé odměrky). Posypka : trochu tuku, cukru krystal a Jizerky či rýživé polohrubé mouky.

Postup přípravy

Vše odvážím, smíchám a pak vválím kuličku těsta, kterou dám na plech a omoučenou skleničkou kuličku roztlačím na placku. Až mám plný plech, tak kolečka potřu rozkvedlaným vajíčkem, lžící naolním mákem, tvarohem či povidly, dám posypku a peču na 200°C do zlatova.

na plechu při plnění nádivkou

a už upečené

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Konvalinka72 21. 2. 2013, 8:23
Simčo mohu se Vás zeptat, těch 8 koláčů je z jedné várky? Já to včera zkoušela, ale povedlo se mi jich pouze 5, mohu poslat fotku :-). Byly výborné, chci zkusit znovu, ale dvojitou dávku.
fialka 75 22. 2. 2013, 19:05
@Konvalinka72 Jani, ano, byly, ono já je dělám menší, takové "jednohubky". Moje míra je na hrníček od čaje o objemu cca 200 ml, že tu kuličku těsta s tím hrnkem rozmáčknu ....
trirea (upraveno) 22. 8. 2012, 14:44
DObrý den, vím, že bzlp těsto má jiné nároky na kynutí, takže jak dlouho nechat kynout?? A zle to dělat i z té nové jizerky, má jinou recepturu
fialka 75 14. 10. 2012, 20:38
@trirea Dobrý večer barčo, dotaz jsme našla až nyní (smich)asi jste již přišla na to, že kynutí jeindividuální, že záleží na množství a čerstvosti kvasnic, ale já to zhruba nechávám kynout do dvojnásobné veliskoti. A ano, dělávám je i z té nové Jizerky, ale nejraději z Michalíka I. (z deproteinované mouky) (Y)
trala 3. 5. 2012, 12:32
Vypadají nádherně (Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) a děkuji za napsané rady níže, syna(5) to zřejmě čeká, včera jsme byli na gastroskopii, tak čekáme na výsledky.
fialka 75 9. 7. 2012, 16:20
@trala Marci, ikdyby to nedopadlo dobře, nebojte, dá se s tím krááásně žít (L)
LenkaCh. 18. 9. 2010, 21:45
Kde kupujete, prosím, zaručeně BL mák a povidla? Já jsem zatím vždy narazila na mák, kde jsou uvedeny možné stopy lepku a o povidlech ani nemluvím. Někde je přímo lepek, jinde neidentifikovatelný škrob. Poradíte mi, prosím výrobce a kde je seženete? Taky bych pekla, ale nemám z čeho 8o|
fialka 75 19. 9. 2010, 10:33
@LenkaCh. no a ještě dovětek k těm možným stopám. Na to nemusíte brát moc zřetel, je to jen pojistka výrobce proti ořípadným žalobám. Důležité je složení a pokud ve složení nenajdete nic závadného, je to jedlé. Ta věta tam bývá z toho důvodu, že je teoretická možnost kontaminace potraviny lepkem při změně výroby, což obšem neznamená, že je kontaminovaná a když už by, tak se jedná jen o určitou šarži. Je to tím, že se na té isté lince před tím dělalo něco s lepkem a před začátkem další výroby se třeb alinka špatně umyla. My i spousta dalších maminek celiaků výrobky s tímhle označením běžně používáme a krevní testy máme v pořádku, tak to je hlavní ukazatel, že je vše OK. Tuhle věc s edoporučuje řešit až v omkamžiku, kdy protilátky neklesají ani po roce diety a kontrolou jste zjistila, že dietu doržujete opravdu dobře, pak je dobré vynechat i potraviny označené takhle, páč každý je jinak citlivý na stopy lepku, ale zatím jsem to u nikoho nezažila, že by mu tohle dělalo problém ... (Y)
fialka 75 19. 9. 2010, 10:27
@LenkaCh. mák kupuji jen nemletý, namelu si ho doma, to je vždycky 100% mák bez ničeho a povidla kupuji třeba ty od Hamé. Sice na kelímku je to těžko poznat, ale přímo na jejich stránkách je seznam jejich bezlepkových výrobků, včetně těch povidel ... tady s emůžete mrknout na všechny jejich výrobky vhodné pro bzl dietu (Y) klikme na vybraný druh si rozbalíte detail i s logem přrškrtlého klasu ... http://www.hame.cz/vyhledavani-rozsirene/?__postback=form&products[name]=&products[brands]=&products[warranty]=&products[packages]=&products[storage][]=&products[search-category][16]=1&find=1 třeba tady dy povidla: http://www.hame.cz/katalog/detail/?productId=7806
LenkaCh. 19. 9. 2010, 10:38
@fialka 75 Simono, moc Vám děkuji (L) Ani netušíte, jak moc jste mě potěšila. ta povidla hledám už sakra dlouho a nenapadlo mě, že Hamé dělá i je ,-) S mákem to je u nás těžší, i ten nemletý mívá na obalu varování, že může obsahovat stopové prvky lepku a dcera je hodně citlivá, tak se bojím to zkoušet. :-S Ale hlavěn za ta povidla vám patří obrovské díky! (F)
fialka 75 19. 9. 2010, 11:22
@LenkaCh. Leni, tak si zkuste od někoho na vesnici opatřit, já většinou nekupuji, jen když pochybí, ale dostávám mák od rodičů, kteří ho pěstují na zahradě .... a když na to přijde, už jsem v čočce i fazoli našla při přebírání zrnko obilí +o( (zip) Jinak já vždycky, když nevím podle složení, zda je to schopné, hned koukám na net k výrobcům zda mají na stránkách přehled a když ne, píšu jim a sprosbou o přehled jejich bzl výrobků a většinou ted yodpoví a pošlou ,-) (Y)
LenkaCh. 21. 9. 2010, 10:04
@fialka 75 O přebírání rýže a luštěnin ani nemluvím, připadám si jako Popelka. 8-| Tam se občas nachází pokladů 8o| Já občas také píšu, nicméně jsem se odpovědí moc nedočkala. Ještě jednou děkuji za rady. Jste moc hodná (Y) (F)
fialka 75 21. 9. 2010, 20:21
@LenkaCh. to nestojí za řeč, musíme si pomáhat, ne? Nemáme to holt tak jednoduché, jako ostatní ... (H) (hello)
snecka 15. 9. 2010, 13:30
(Y)ahoj, ja sice bezlepkovou dietu nedržím, ale vypadají, tak hezky, že bych si i dala, jenom pro nás neználky, co je to jizerka?? , takže určite spoustu takových receptů.. vonavých!! (clamp)
fialka 75 15. 9. 2010, 21:29
@snecka Klidně místo Jizerky můžete použít hladkou mouku, lepkovou buchtu peču z hladké mouky, tedy spíše pékávala jsem, od nasazení diety jsem přestala, abych nemusela rozlišovat naše a synovo, tak to máme všichni za stejno a vyhnu se případné kontaminaci potravin lepkovou moukou ...
3boys 15. 9. 2010, 16:38
@snecka Jizerka je naše bezlepková moučná směs. Naše téměř nejoblíbenější, že Simčo?
fialka 75 15. 9. 2010, 21:26
@3boys jasně Jardulo (H) (Y) je to taková uni mouka na vše .... jen je oproti klasické mouce tak 12x dražší ,-)
channah 15. 9. 2010, 17:00
@3boys u mě je to jednoznačně nejoblíbenější bezlepková mouka a ani cena není tak hrozná, i když se mi zdá, že v poslední době podražila (Y)
fialka 75 15. 9. 2010, 21:27
@channah já mám ještě zásobu, co mně bratr dovezl z akce v Globusu někdy v květnu, tehdy stála 52,90,- z akolo, jinak ji kupuji u nás ve zdravce za 66,-, ale není to taková hrůza, jako když kupuji Finaxky +o( ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie