Bezlepkové bavorské vdolky
Potřebné ingredience
250 ml mléka, 1 vejce, 2 PL cukru krystal, 1/2 kvasnic, 1/2 ČL soli, 1,5 PL oleje, 325 g Jizerky. Náplň: povidla či marmeláda, šlehačka
Postup přípravy
Ohřát mlíko, v misce utřu cukr s vejcem, přidám půlku teplého mléka, kam nadrobím kvasnice a zamíchám, až s erozpustí. Nechám cca 10 minut vzejít, pak přidámk zbytek ingrediencí a…
Bezlepkové ciabaty
Potřebné ingredience
350 g Jizerky, 100 g Shär mix B, 50 g pohankové mouky, 40 g olivového oleje, 3 ČL soli, 1/2 kostk ykvasnic ( či necelá půlka sušených s ptákem), 1 ČL cukru, 350 ml vody. Náplň : protlak či kečup, česnek, oregáno, olivy párek, sýr, cibule .... prostě cokoli máte rádi :-)
Postup přípravy
zadělám kvásek a mezitím si vše odvážím a nasypu do mísy. Až kvásek vzejde, naliju k sypké části a vypracuji vláčné těsto. Nechám ho pak trochu odpočinout a vzejít, ale ne dlouho,…
Bezlepkové kynuté koláče s mákem
Potřebné ingredience
Těsto dělám přesně podle receptu na přebalu Jizerky na tlačené koláče, je to moje univerzální těsto na vše kynuté : 200 g Jizerky, 35 g cukru krupice, 10 g droždí či 1/4 sáčku sušených kvasnic, 30 g másla či oleje, 3 g soli, 1 vejce, 100 ml vody. Maková nádivka : pomletý mák povařím v trošce mléka, kam dám podle ok (asi 2 PL) povidel či marmelády a mleté skořice (asi 2 malé odměrky). Posypka : trochu tuku, cukru krystal a Jizerky či rýživé polohrubé mouky.
Postup přípravy
Vše odvážím, smíchám a pak vválím kuličku těsta, kterou dám na plech a omoučenou skleničkou kuličku roztlačím na placku. Až mám plný plech, tak kolečka potřu rozkvedlaným…
BZl svatební koláčky
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g Jizerky, 35 g cukru krupice, 10 g droždí či 1/4 sáčku sušených kvasnic, 30 g másla či oleje, 3 g soli, 1 vejce, 100 ml vody. Nádivka: tvaroh, cukr, vanilkový cukr, žloutek, citrónová kůra Na vrch: povidla a žmolenka - třetina másla, třetina cukru krupice a třetina mouky- já dala rýžové polohrubé.
Postup přípravy
vše smícháme, vytvarujeme placku, naplníme, pak uzavřeme rohy a vytvarujeme kuličku, kterou na plechu zloštíme, dáme spojem nahoru na nějž dáme povidlo a necháme vykynout. Já…
BZL tmavý chleba
Potřebné ingredience
400 g bezlepkové mouky, 400 ml vlažné vody, 50 ml oleje, 1 ČL soli, půl sáčku sušeného droždí či půl kostky klasického droždí
Postup přípravy
Já dneska použila hnědou Finax mouku v poměru 200 g a 200g Shär B. Jindy také používám Jizerku místo Shäru a místo hnědé Finaxky třeba zelenou, ale to bude světlý chléb. Ta hnědá…
BZL jogurtový koláč s drobenkou
Potřebné ingredience
1 kelímek jogurtu, 1/2 kelímku hrubé rýžové mouky, 1/2 kelímku Jizerky, 1/2 sáčku prdopeče, 1/2 kelímku cukru, (můžte navíc přidat i sáček vanilkového), 1/2 kelímku oleje či rozpuštěného másla, 1 vejce, kompot dle chuti (třeba meruňky, brokve, trnky jako já na obrázku ...). Drobenka: 100 g rýžové mouky (nebo třeba jen Jizerky), 80g tuku a 80g cukru krystalu
Postup přípravy
Vše smíchat ( já neměla hrubou rýžovou, ale jen hladkou mouku) , nalít do vymazané dortové formy a péct asi 30 minut na 180°C, ale je to individuální dle vaší trouby, já mám…
Bezlepkové minibagetky
Potřebné ingredience
350 ml vlažné vody, 5 g soli, 20 g másla či 2 PL oleje, 330 g Shär Mix B, 20 g pohankové mouky, 40 g medu či 2 PL medu, 12 g čerstvých kvasnic
Postup přípravy
Zadělala jsem s 1 PL medu kvásek, pak smíchala suchou směs, přidala tekutou směs a do formy na mufíny dala kouličky z těsta. Nechávám nakynout v troubě při 50°C (je to rychlejší)…
Bezlepkový světlý chléb z pekárny
Potřebné ingredience
500 g bezlepkové mouky, 500 ml vlažné vody, 6 PL oleje, půl sáčku sušených kvasnic či půl kostky klasických, trošku curku ke kvasnicícm, sůl (asi tak 7g) a kdo chce, tak semínka dle chuti, já dala tentokrát trochu slunečnicových.
Postup přípravy
Dneska jsem smíchala mouky Shär B a to asi 200 g, 200 g Jizerky a zbytek do toho půl kila Finax zelená.
Vše naházela do pečky a dala míchat. Při míchání trochu ze začátku…
Rohlíky a sýrové večky
Potřebné ingredience
500g Jizerky, 350 ml vlažné vody, 7g soli, půlka kvasnic, 20 g rozpuštěného másla ( já dala Stellu, páč syn nemůže i mléko a vše z něj).
Postup přípravy
Zadělala jsem kvásek s troškou cukru, odvážila mouku, přidala še ostatní do mísy a zamíchala. Pak jsem dala těsto do formy na bagety a dala do trouby kynout a po vykynutí pekla…
BZL chleba z pekárny
Potřebné ingredience
200 g Jizerky, 200g Shär B, asi 50g pohankové mouky, 2 ČL instaního droždí s ptákem, asi 430 ml studené vody, 2 PL oleje, asi 1,5 ČL cukru, 2 ČL soli a semínka dle libosti (nemusí být) - já dala slunečnicové, dýňové, lněné a psyllium.
Postup přípravy
Při míchání jsem těstu trochu pomáhala, vody dala trochu víc, původní recept měl 400ml, ale těsto musí být trošku řidší, né tuhé. Před tím, než začalo kynout vytáhla jsem háky a…