(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
BZL tmavý chleba

Potřebné ingredience
400 g bezlepkové mouky, 400 ml vlažné vody, 50 ml oleje, 1 ČL soli, půl sáčku sušeného droždí či půl kostky klasického droždí
Postup přípravy
Já dneska použila hnědou Finax mouku v poměru 200 g a 200g Shär B. Jindy také používám Jizerku místo Shäru a místo hnědé Finaxky třeba zelenou, ale to bude světlý chléb. Ta hnědá obsahuje hodně semínek slunečnice a lámanou pohanku. Poměrově to taky nedělám vždy půl na půl, někdy dávám třeba i 250 či 300 g Finax mouky, prostě dávám to dle toho, jak moc chci tmavý chléb.
Vše odvážím a dám do mísy a zamísím. Často chleba dělám v pekárně, ale dneska jsem pekla v klasické troubě ve formě na biskupský chlebíček.Těsto ve formě nechávám kynout asi 45minut -1 hodinu v troubě zapnuté na 50°C. Prostě dokud to krásně nenaběhne na dvojnásobek.
Pak ueču a těsně před vytažením potřu povrch vodou pro hezký lesk ...
Vše odvážím a dám do mísy a zamísím. Často chleba dělám v pekárně, ale dneska jsem pekla v klasické troubě ve formě na biskupský chlebíček.Těsto ve formě nechávám kynout asi 45minut -1 hodinu v troubě zapnuté na 50°C. Prostě dokud to krásně nenaběhne na dvojnásobek.
Pak ueču a těsně před vytažením potřu povrch vodou pro hezký lesk ...

chleba z boku

chleba na řezu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
popoluska340
(upraveno)
27. 7. 2013, 21:49
Tento recept ma zaujal,v pondelok vyskusam upect mam doma bezlepkovu muku PROMIX CH,ale nechutiami tie chleby,asi to bude mukou.Popripade vyskusam kupit na Slovensku Jizerku.
nahlásit

čoklet
(upraveno)
30. 1. 2012, 9:22
a na kolik stupnu ajak dlouho?děkuji

nahlásit

fialka 75
(upraveno)
4. 2. 2012, 14:24
@čoklet
Romi, peču zhrub ahodinu na 180-200°C . Orientuju s etím, zda se těsto odlepí od okraje formy, pokdu ano, je upečený

nahlásit

PETRA V
(upraveno)
31. 5. 2010, 13:05
dobrý den, prosím měla bych otázečku používáte pícku obyčejnou nebo s programem na bezlepk.pečení řeším jakou si koupit ,děkuji PETRA



nahlásit

fialka 75
(upraveno)
1. 6. 2010, 20:21
@PETRA V
Peťi, mám obyčejnou pekárnu bez bezlepkového pečení, kombinuji dva samostatné programy a úplně to stačí. Používám jeden s mícháním a hodinovým kynutím a pak program Rychlý, který hodinu peče. Ale zrovna tenhle chleba byl pečený klasicky ve formě na biskupský chlebíček v elektrické troubě

nahlásit