Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

Roládička, kterou zvládne prostě každý a která se Vám vždy povede:-)

0.0
Roládička, kterou zvládne prostě každý a která se Vám vždy povede:-)

Potřebné ingredience

Vejce 4 ks, cukr, polohrubá mouka, kakao, Solamyl, sůl.

Postup přípravy

Jdeme na to:-)

Plech si vyložíme pečícím papírem, ten potřeme máslem (Herou apod.) a vysypeme hrubou moukou. To potření máslem žádná vrstva, jen opravdu prsty slabounce rozetřu a tím pomastím. Oddělíme bílky od žloutků - bílky se špetkou soli vyšleháme do pevného, tuhého sněhu. Pokud nejprve vyšleháme sníh - já to tak dělám - tak i na tu chvilku, než připravíme ostatní, vložím do ledničky. Žloutky se 4 lžícemi cukru vyšleháme opět šlehačem do pěny (jakoby zbělí, šleháním se vhání do směsi vzduch). Poté za stálého šlehání přidáme 3 polévkové lžíce polohrubé mouky a 1 lžíci Solamylu. Pokud chceme kakaovou roládu, dáme polohrubé mouky pouze dvě lžíce a 1 polévkovou lžíci kakaa a k tomu 1 lžíci Solamylu. Poté opatrně vmícháme tuhý sníh. Těsto rozetřeme na připravený plech.

Je to na plech 40 * 30 cm, takže ve výsledku je roláda dlouhá 30 cm.

Po upečení hned potřeme marmeládou a opatrně stočíme. Jde to dobře, neláme se, není přilepená. Já nakonec posypu moučkovým cukrem, jakoby jím roládu potřu. Chutná výborně, měkounká, mechová:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

eva1953 17. 9. 2010, 9:17
Taky ji dělám na jednom papíře 2 rolády a nikdy ho nemažu , dám z jedné strany papír ,pak ten papír otočím a peču dál. A vždy se podaří ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
žingi 16. 9. 2010, 21:23
peču taky rolády,ale nevím,proč potřít ještě ten papír *-) *-) *-) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=17331&user=34593
račík 16. 9. 2010, 21:37
@žingi Mně jde lépe sundat. A kdo to třeba nikdy nepekl, tak si myslím, že je to pro něho rovněž snazší.
žingi 16. 9. 2010, 21:39
@račík tak já pamatuju dobu,kdy mamina ani neměla peč.papír a musela vymazávat a vysypávat plechy i na rolády,to se nedá srovnat +o(a já si pomůžu dlouhým nožem.Když to máte potřené,tak to jde hladcesamo rolovat *-) *-) *-) (F)
račík 16. 9. 2010, 22:03
@žingi To já vím, že neměly pečící papír a také to uměly, to já vím. Já pečící papír používám jen na rolády, na nic jiného - ale fakt si nejsem jistá, jestli bych to bez pečícího papíru zvládla bez pohromy. Když ten papír jemně, ale opravdu jemně - nevymazávám tolik jako když vymazávám příkladně formu pod koláč - ale opravdu jen prsty jakoby pomastím nebo jak bych to popsala - není to vůbec vrstvička másla, je to jen pomaštěný papír. Ten jemně posypu hrubou moukou, ale zase ne tolik, jako když klasicky vysypávám pod koláč. Opravdu jemně. Potom mi jde sundat skutečně dobře, nemusím si ničím pomáhat. Já to tedy dělám tak, že většinou peču jednu světlou a jednu kakaovou roládu po sobě. Takže sroluji světlou a na tentýž papír (zůstane jakoby lehounce mastný po té první roládě), tak jen jemně rozetřu ty stopy tuku, vysypu jemně moukou a rozetřu druhou roládu.Mně to tak jde nějak lépe - asi nejsem takový machr :-)
inka 19. 9. 2010, 16:39
@račík .... já ho nevymazávám a roláda jde dolů úplně super (Y) (Y) .. koukněte ke mě do receptů, mám to i vyfocené (H)
Vratucha 16. 9. 2010, 21:21
Můžu se zeptat - doopravdy stačí 3 lžíce mouky a 1lžíce solamylu??
račík 16. 9. 2010, 21:31
@Vratucha Nebojte se, stačí. Je to na plech 40 * 30 cm, takže ve výsledku je roláda dlouhá 30 cm. Ono to hodně nabude tím sněhem, který se do toho jakoby zabaluje, prostě opatrně pomalounku vmíchává. Polévková lžíce je nikoli rovně naplněná, ale jakoby vrchovatě, i když se na ní není vytvořena žádná Cheopsova pyramida :-), ale prostě plná lžíce.
Vratucha 19. 9. 2010, 16:34
@račík Roláda je úžasná, udělala jsem ji z 5 vajec, potřebovala jsem ji vyšší, dělala jsem z ní kost s pejskem,inspirovala jsem se zde na MMB. Díky (jidlo) (clamp)
jeremy 16. 9. 2010, 20:25
(clamp) (clamp) (clamp)vypadá to zajímavě! (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie